Lisa See: A lótusz leánya

Egy harmonikus, léleksimogató és érzelemdús könyv, aminek borítójá, címe és tartalma egy olyan egységet alkot, amiben jó elmerülni. Ez egy rendkívül izgalmas, fordulatos, megható és részletes olvasmány, amiben kínai hagyományokról, női barátságról, emberi sorsokról és testi-lelki egészségről lehet olvasni.

Az egész könyvet egyfajta harmónia járja körül, ami annak köszönhető, hogy a könyv cselekménye sokrétegű és sokszínű, mert több női sors is keresztezi egymást ebben a könyvben, amelyeknek végigkísérése felér egy történelmi utazással és egy izgalmas kalanddal.

A kötet női főszereplője Tan Jün-hszien, aki a 15. századi Kínában él. Az ő gyerekkorát és életének négy különböző szakaszát kísérhetjük végig a könyv lapjain. Gyógyítói tehetségének és női akaraterejének köszönhetően ő nem elégszik meg csupán annyival, hogy férjhez megy, selyempapucsokat hímez és fiúgyermekeket szül, hanem szembemegy minden akkori társadalmi és szociális elvárással és olyan dolgokat tesz, ami sokakat megbotránkoztat az ő korában. Nagyszülei neveltetésének és akaraterejének köszönhetően, házassága után, férje és anyósa házában, nőket és gyerekeiket kezdi el gyógyítani.

Ez az alig tizenöt éves lány, aki ennyire fiatalon férjhez megy és gyerekeket szül, tudásával, kitartásával, akaraterejével, bátorságával és elszántságával kiemelkedik és kitűnik egy olyan korban, ahol a férfiaké az uralom, a nők egyetlen feladata az engedelmesség apjuk, férjük és anyósuk iránt.

Tan Jün-hszien azonban nem elégszik meg ennyivel, hanem az őt támogató nők segítségével, eléri céljait és megteremti magának azt az életet, amiben szabadon és boldogan élhet.

Ez a valós alapokon nyugvó történelmi regény nem csak egy csodálatos, részletgazdag és élvezetes korrajzot nyújt a középkori Kínáról, hanem olyan erős nőket mutat be, akik hihetetlen akaraterőről és elszántságról tesznek tanúbizonyságot, megmutatva a női őserőben rejlő kiolthatatlan tüzet és vágyat a szabadság iránt.

Egyedi élményt és kikapcsolódást nyújt ez a könyv, ami nagyon érdekes információkat ad át az olvasóknak, valamint megannyi érzelmet tud kiváltani.

Tan Jün-hzsien élete és munkássága nem csak motiváló és inspiráló, hanem példaértékű, amit a könyv szerzője csodálatos módokon ábrázol elárasztva az olvasókat hiteles történelmi információkkal és megható élettörténetekkel.

A könyv legnagyobb erőssége a női kapcsolatok ábrázolása, ami megjelenik anya-lánya, barátnői viszonyban, anyós-menye, valamint uralkodó és szolgája kapcsolatában. Bármelyik női kötelékről is legyen szó, mindegyikben benne van a női őserő és bátorság, ami minden fájdalmat, nehézséget és hullámvölgyet túlél.

Ezek a női kapcsolatok és kötelékek teszik annyira érzelemdússá ezt a könyvet, amiben hagyományokról, szerelemről, kötelességről, tisztességről és virtusról lehet olvasni.

Minden lelkes olvasónak csakis ajánlani tudom ezt a történelmi fikciót, ami a középkori kínai hagyományokról és szokásokról, valamint a testi-lelki egészség fontosságáról szól. Minden emberi sors, ami ebben a könyvben megjelenik és keresztezi egymást, mélyen hat az olvasóra, ugyanis történetük által sokkal jobban megértjük az emberi elme és szív működését, azt, hogy bármilyen korban is éljen az ember, a szeretet, a szabadság és a beteljesülés iránti vágy, minden emberben ott lakozik.

Zseniális, csodaszép, egyedi és különleges olvasmány, ami sok ideig az olvasóval marad.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha csak azt látjuk, amit akarunk, és ami a céljainkat szolgálja.

A lótusz leánya Book Cover A lótusz leánya
Lisa See
Libri Könykiadó
2024
Füles, Kartonált
456
Megyeri Léna