Helen Russell: Egy év a világ legboldogabb országában

Én nagy rajongója vagyok az ilyen személyiségpszichológiai könyveknek, azon belül is mindig is nagyon vonzott a skandináv életstílus és mindaz ami a skandináv országokat jellemzi. Szeretem ezeket az életmódbeli könyveket, ugyanis a rájuk jellemző önsegítő és önfejlesztő stílus motiválóan hat rám.

Olvasóként úgy gondolom, hogy bár fizikailag messze vagyunk a skandináv országoktól és kultúrától, ennek ellenére sok olyan dolog van, amit el tudunk sajátítani a skandináv életmódból és életstílusból.

Az már nem egy meglepő dolog, hogy a skandináv országok mennyire fejlettek és mennyivel magasabb náluk az életszínvonal, viszont számomra az most teljesen új volt, hogy miért Dánia a világ legboldogabb országa.

Engem teljesen rabul ejtett ez a könyv, ugyanis személyes hangvétele és tényszerű megfogalmazása, rengeteg olyan információt, tudásanyagot és hasznos tanácsot adott, amiket úgy érzem, hogy bárki beépíthet életébe, anélkül hogy átköltözne egy skandináv országba.

Helen Russel, a könyv szerzője, otthagyja londoni szerkesztői munkáját és életét, hogy egy évre Dániába költözzön férjével, aki munkát kap a híres Lego cégnél. Mindkettejük számára nagy lépés ez, ugyanis egy metropoliszból egy vidéki településre költöznek, egy olyan országba, amelyiknek se a nyelvét nem beszélik, se a kultúráját nem ismerik.

Helen szabadúszó újságíróként egy teljes évet szán arra, hogy felkutassa és tényekkel bizonyítsa azt, hogy Dánia valóban a világ legboldogabb országa. Számos beszélgetés, kutatói munka és beszámolás során Helen megvizsgálja és testközelből teszteli a dán oktatást, konyhát, lakberendezést, egészségügyet és nemzeti biztonságot, hogy adatokkal tudja alátámasztani a statisztikákat.

Roppant érdekes, szórakoztató és humoros végigolvasni ezt a 12 hónapot, ahol minden hónap egy bizonyos dán sajátosságot jár körül. Helen munkája nem csak az adatokra és a tényekre alapszik, hanem rengeteg személyes beszámoló és beszélgetés alapján dől el az, hogy mi az amit nagyon jól csinálnak a dánok, és miben szorulnak még fejlődésre.

Ez a része a könyvnek engem nagyon meglepett, ugyanis eddigi olvasmányaim során általában mindig csak a hygge életmód pozitív része került elém, Helen azonban azt is megmutatja könyvében, hogy azért jó néhány hiányossága is van a dán életmódnak, ennek ellenére, boldogak és beteljesültek az ott élő emberek.

Élvezetes és humoros végigolvasni ezt a könyvet egy brit újságíró szemszögén keresztül. Mivel a könyv szerkezete, felépítése és stílusa egyszerű és letisztult, ezért könnyen lehet vele haladni. Számos megdöbbentő és sokkoló dolog van benne, amiről nekem eddig fogalmam sem volt, és ilyen szemszögből olvasva, a dán életmód már nem csak pozitív dolgokból áll.

Ezt a gyakran kissé nyomasztó hangulatot, a könyv szerzője szarkazmussal, cinizmussal és öniróniával egyensúlyozza, amitől csak még szórakoztatóbbá válik ez az olvasmány.

A könyv személyes és őszinte hangvétele sok vicces és néha kínos helyzetről számol be, de valahogy a mérleg nyelve mindig pozitív irányba dől el.

A könyv szerzője felületesen saját személyes életéről is mesél, bár ezek a történetek csak foszlányokat mesélnek el férjével való kapcsolatáról. Ez a része a könyvnek számomra nem annyira volt érdekes, sokkal jobban érdekelt a dán életmód.

A könyv elolvasása után úgy érzem, hogy sokkal többet tudok a dán életmódról, mint előtte, viszont sokkal letisztultabb képem is van arról, hogy mitől olyan boldogok a dánok. A dán életmódról kialakult képem most már nem csak a hygge-ről szól, hanem sok olyan dologról is, ami még a dánoknál is problémát okoz, mint pl. a depresszió, a drogfogyasztás, az alkoholizmus és az erőszak. Bármennyire is meglepő, ezek is hozzák tartoznak a dán kultúrához.

Bár a könyv nagyon tetszett, főleg kifinomult humorának köszönhetően, mégis úgy érzem, hogy sok dologban sokkolt és megdöbbentett. Valahogy már nem tűnik annyira idillikusnak a dán életmód, sokkal inkább az van, hogy bizonyos elemei a dán életmódnak hasznosak és praktikusak tudnak lenni.

A könyvben olvasott negatívumok ellenére, a könyv pozitív hangulatban ér véget, összefoglalva azt a tíz tippet, amelyek segíthetnek elsajátítani a dán életmódot.

Jó volt elmerülni ebben a könyvben, gondolatban kicsit odaképzelni magam Dániába. Gondolatébresztő számomra ez a könyv, ugyanis fő üzenete a tudatos életmód, ahol egyensúlyban van a munka és a magánélet, valamint a pillanat megélése.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet nem lehet mindig napos, „szivárványokon ugrókötelező egyszarvúk” stílusú utópia. De egy stabil, biztonságos, gondoskodó környezet, amire számíthatsz holnap, holnapután és egész évben, az majdnem ugyanolyan jó.

Egy év a világ legboldogabb országában Book Cover Egy év a világ legboldogabb országában
Helen Russell
HVG Könyvek
2020
Puhatáblás
350