Kovács Andrea: Mackógyógytorna

Kovács Andrea Mackógyógytorna könyveit minden szülőnek csak ajánlani tudom, ugyanis tapasztalatait nem csak elméleti, hanem gyakorlati szinten is továbbadja könyveiben.

Könyvei különböző korosztályú gyerekeknek szólnak, akik fejlődésük során mozgásbeli fejlesztésre szorulnak. Úgy gondolom, hogy mai digitalizált világunkban, ahol a gyerekek eleve jóval kevesebbet mozognak, szinte már a mindennapok elengedhetetlen kelléke kellene, hogy legyen egy-egy ilyen gyakorlatias könyv, ami illusztrációk és gyakorlatsorok segítségével, nagyon sokat hozzá tud járulni ahhoz, hogy gyerekeinket különböző életszakaszokban segítsük és megtámogassuk a mozgásban.

A legnagyobb előnyük ezeknek a könyveknek az, hogy a gyakorlatokat bárki el tudja saját otthonában végezni, csupán néhány eszköz segítségével, amelyek könnyedén megtalálhatóak bármelyik otthonban.

Súlyosabb és komolyabb esetekben mindenképp ajánlott szakemberhez fordulni, de szerintem már ezek a könyvek is nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy már csecsemőkorban része legyen a mindennapoknak az aktív mozgás.

Kovács Andrea megkezdve a mozgásfejlődés első szakaszaitól el egészen az „okosító” gyakorlatokig szinte minden fontosabb állomását lefedi a mozgásfejlődésnek könyveiben.

Ezek a színes, illusztrált és könnyen átlátható könyvek remek példákkal, rövid elméleti magyarázatokkal és praktikus gyakorlatokkal gazdagíthatják a szülők és a gyerekek mindennapjait. A gyakorlatok felépítése minden esetben egyszerű, alig igényel egy-két eszközt és játékos formában vezeti be a gyerekeket a mozgás világába, miközben rengeteg képességüket fejleszti. Ezek a gyógytornagyakorlatok minden esetben azt a célt szolgálják, hogy a gyerekek örömüket leljék benne, melyek hatására életkoruknak megfelelően olyan tapasztalatokra és élményekre tesznek szert, amelyek segítik őket a fizikai és szellemi fejlődésben.

A legtöbb könyvben olvasható gyakorlat főleg azoknak a babáknak vagy kisgyerekeknek szól, akiknél a mozgás valamilyen oknál fogva késik, nehezen indul be vagy a megszokottól eltér, de szerintem ezeket a gyakorlatokat nyugodtan végezhetik azok a gyerekek is akiknél nem feltétlenül állnak fent ilyen jellegű problémák, viszont a mozgást mint szórakozási lehetőség szeretnék megélni, közben pedig játékosan fejlődnek.

Bár csupán a könyvek olvasása és a gyakorlatsorok elvégzése nem minden esetben elegendő, sőt néha szükséges egy alaposabb munka egy szakképzett gyógytornásszal, de kezdetnek vagy kiegészítő terápiaként, szerintem már ezek a gyakorlatok is sokat tudnak segíteni.

A könyv nagyon pontos, alapos és érthető instrukciókkal látja el azokat akik majd elvégzik a feladatsorokat a gyerekekkel, ugyanakkor sok esetben arra is felhívja a figyelmet, hogy mit érdemes kerülni vagy mi az ami helytelen, akár romboló hatású is lehet a gyerek mozgásfejlődésére nézve.

A gyakorlatoknál három fontos szempont vehető észre: az egyik legfontosabb a szakmai szempont, ami meghatározza azt, hogy bizonyos mozgásfejlődési rendellenességre milyen gyakorlatok ajánlottak. A másik fontos szempontja ezeknek a gyakorlatoknak az, hogy kevés helyet és kevés eszközt igényelnek, így szinte bárhol elvégezhetőek. A harmadik fontos szempont pedig a játékosság és a gyerekbarát megközelítés, ami minden mozgásformánál elengedhetetlen.

A feladatok elvégzése sok türelmet, kitartást és rendszeres ismétlést igényel, ennek ellenére néha azonban az is előfordulhat, hogy ez nem elegendő, és ilyenkor egy szakember véleményét és munkáját is be kell vonni.

Ezek a gyakorlatias könyvek nem csak szülőknek, hanem pedagógusoknak, terapeutáknak és általában gyerekekkel foglalkozó embereknek ajánlottak, akik akár prevenció, akár fejlesztés gyanánt használják őket, mindkét esetben hasznosak tudnak lenni.

Kovács Andrea gyakorlókönyvei igényesek, érthetőek és átláthatóak, ezért bárki könnyedén használhatja és tanulmányozhatja őket, a gyerekeknek pedig remek szórakozást tudnak nyújtani ezek a játékos feladatok.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Napjainkban a derékig érő játékhegyek között élő gyermekekkel szeretném megéreztetni, hogy akár egy teljesen hétköznapi tárggyal ötletek és a fantázia segítségével sok-sok funkciót lehet betölteni.

Mackógyógytorna
Kovács Andrea
K&J Vital Kft.
Puhatáblás, Ragasztókötött