Jakupcsek Gabriella: Nagy levegő

Jakupcsek Gabriella könyve igazi meglepetés volt számomra, tartalmilag és szerkezetileg is tetszett. Nagyon szeretem az ilyen színes, vidám és hangulatos borítójú könyveket. És ez még csak egy kis ízelítő abból a sokszínűségből, ami ebben a könyvben olvasható. A legnagyobb meglepetést számomra a könyv elején és végén található illatos oldalak nyújtották, amire tényleg nem számítottam, de nagyon ötletes és talál is a könyv témájához és hangulatához.

Stílusában és szerkezetében nem épp egy szokványos könyv, ugyanis rövid kis fejezetek jellemzik, amelyek nem kötődnek egymáshoz, sokkal inkább egyedülállóan mesélnek egy-egy adott élethelyzetről vagy problémáról. Azt egyértelműen ki lehet érezni ebből a könyvből, hogy a történetek és a témák a szerző televíziós munkájára épülnek. Az itt szerzett tapasztalatok, a rengeteg meghallgatott beszélgetés, valamint a megannyi emberrel való találkozás eredménye olvasható ebben a könyvben.

Egyfelől olyan ez a könyv mintha egy riportkönyvet olvasna az ember, másfelől pedig mintha egy önéletrajzot tartana a kezében. Ezért is, a szakmai és a személyes vélemények nagyon összeolvadnak ebben a könyvben. A végeredménye mind ennek egy kellemes olvasmány, amin belül különböző témák kerülnek kibeszélésre. A házasság, a gyereknevelés, a betegségek, a médiahasználat csak egy része ezeknek a feldolgozott témáknak, amiket a szerző szemein keresztül lehet végigolvasni. Ezek a témák a műsorvezető szakmai élményeire alapszanak, de azért nagyon is kiérezhető az elbeszélésekből a személyes vonatkozata ezeknek a témáknak. Apró kis szösszenetekre tér ki a könyv szerzője egy-egy téma kapcsán, általában felvezeti egy mások által mesélt történettel, utána saját álláspontot foglal, a végén pedig leszűri az értékes életbölcsességeket.

Közvetlen és egyszerű stílusának köszönhetően, könnyen és gyorsan lehet haladni ezzel a könyvvel. Garantált a kikapcsolódás ennél a könyvnél, egyszerre szórakoztató és pihentető. Ez az a fajta könyv, amiből akár néhány oldal olvasása is elegendő, és bármikor le lehet tenni és alkalomadtán újrakezdeni, mivel a fejezetek nem egymásra épülnek. Ez a beszédes és mesélős könyv olyan igazi csajos könyv, ahol a különböző történetek talán több közös ponton is tudnak kapcsolódni az olvasó saját életével. Az a jó ezekben a történetekben, hogy függetlenül attól, hogy egy szomorú vagy vidám történetről van szó, mindegyikben közös egy olyan pont, ami egy fontos sorsfordulatot idéz elő az illető életében. A kiemelkedő pontja ezeknek a történeteknek az a nagy levegő, ami mindig szükséges egy fordulópont előtt állva.

Jakupcsek Gabriella szerintem egészen jól összehangolta az esetelbeszéléseket a saját személyes gondolataival. Az elbeszélt történetek inkább háttérbe szorulnak ebben a könyvben, ennél sokkal hangsúlyosabbak a szerző személyes véleményei egy-egy téma kapcsán.

A könyvnek van egy pozitív és derűlátó hangulata, ami által átjön egyfajta életigenlés és bátorító üzenet a könyv lapjain.

Nem ismerem és nem követem Jakupcsek Gabriella műsorait és mégis úgy olvastam végig ezt a könyvet, mintha egy könnyed beszélgetésen vettem volna részt. Egyfelől meghallgattam és elolvastam a szerző véleményét és tapasztalatát egy adott téma kapcsán, másfelől pedig ezek a témák elgondolkodtattak saját tapasztalataimon, és azok felett kezdtem el reflektálni. Nem a katartikus élményen van a hangsúly ebben a könyvben, hanem a szórakoztatáson és a kikapcsolódáson. Annak ellenére, hogy csak felszínesen kerülnek megemlítésre a különböző témák, azért bőven lehet érdekes és elgondolkodtató üzenetekre találni benne. Talán a sorsközösség közvetítése a legfontosabb eleme ennek a könyvnek, vagyis az a gondolat, hogy problémáinkkal, nehézségeinkkel és félelmeinkkel nem vagyunk egyedül. Jakupcsek Gabriella nőként, anyaként és nagymamaként szerintem egészen jól és szívmelengetően összefoglalta élete fontosabb tapasztalatait és élményeit, azt remélve, hogy ezáltal talán másoknak is tud segíteni.

A nagy levegő tulajdonképpen a legjobb tanács, amit ebből a könyvből magunkkal vihetünk, ugyanis bármilyen helyzet is adódjon az életben, egy nagy levegővel indul mindig ezeknek a helyzeteknek a megoldása. A nagy levegő csak egy a sok lehetőség közül, a lényeg az, hogy mindenki találja meg a saját metódusát vagy stratégiáját ami által könnyebben szembe tud nézni az élet kevésbé könnyű dolgaival.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) ne felejtsd el, ha feljutottál a csúcsra, le kell küldened a liftet!

Nagy levegő Book Cover Nagy levegő
Jakupcsek Gabriella
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2019
Keménytábla, Védőborító
304