Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Nem ez volt az első elolvasott könyvem a szerzőtől, ezért jól tudtam mire számíthatok. Bevallom ezt a könyvet talán egy kicsit még jobban megkedveltem mint az előbbit. Nagyon tetszett a története, az a lírikus hangulat és a fantasztikum, amik ezt a könyvet jellemzik.

Szerintem ez egy nagyon jó könyv, remek stílusban megírva és egészen különleges a dinamikája. Végig izgalmas, csavaros és meglepő, persze csak akkor ha valaki rá tud hangolódni a misztikum témájára.

Nagyon szemléletes és lendületes minden kis apró dolog ebben a regényben, szó szerint vibrál az egész regény. Nagyon szerethetőek a szereplők, a párbeszédek izgalmasak, maga a történet pedig nagyon különleges.

A két idősíkban játszódó cselekmény kicsit megtévesztő eleinte, de hamar rá lehet hangolódni és onnantól kezdve már csupa élvezet és szórakozás az olvasás. A történet váltakozik 1728 és 1928 között, de mindkét idősíkra jellemző a romantika és a misztikum. A cselekmény helyszínei, Istenháta és Szeged, elevenek és sokszínűek.

Több kategóriába is be tudnám sorolni ezt a könyvet, hol romantikus regénynek, hol családregénynek, hol kalandregénynek tűnik, de egy biztos, mindvégig le tudja kötni az olvasó figyelmét. Annyira dinamikus a regény cselekménye és maguk a szereplők is, hogy az olvasó könnyen be le tudja magát képzelni egy-egy eseménybe.

Szerintem abban rejlik a különlegessége, hogy az ember összes érzékszervére hat. Szó szerint látni lehet azokat a csodás magyar vidéki tájakat, érezni lehet az ízletes ételeket, hallani lehet a madarak csicsergését, tapintani lehet a bőrnotesz finomságát és szagolni lehet a máglyatűz pusztító erejét.

A történet főleg a boszorkányságról, a bábaságról és a szerelemről szól, de helyenként egy kis történelmi szál is keveredik bele. Nagy hangsúlyt kap ebben a könyvben a misztikum, a babona, a hagyomány és a hit.

A történet középpontjában Szentirmai Róza áll, egy fiatal bábaasszony, aki fiával egy kis magyar falucskában él. A bábamesterséget több generáción át örökölte női felmenőitől, akiktől megtanulta a női titkokra, csáberőkre, testi és lelki bajokra a megoldást és gyógyírt. Egy szerencsétlenség folyamán leég a háza, de fiával együtt megmenekül és a romok között egy régi bőrkötéses naplóra talál rá. A naplóban talált üzenet hatására egy olyan úton indul el, ami választ ad nem csak a múlt eseményeire, de jobban megérti saját életét is.

Nagyon szép szerelmi történet bontakozik ki a regényben, egy olyan szerelem története ami kortalan és halhatatlan. Emellett a boszorkányperek és a magyar falusi élet is fontos szerepet kapnak a regényben.

A legjobban a női kérdések tetszettek ebben a könyvben, azok a témák amik körüljárják a nőiség mivoltát. Mit jelent nőnek lenni? Mi az igazi szerelem titka? Milyen az anyaság? Ezek a kérdések, bármilyen korban is éljen az ember, mindig is fontosak lesznek.

Bauer Barbara szerintem valami csodásat alkotott ezzel a regénnyel, engem teljesen lenyűgözött az ahogyan a misztikum elemei keveredtek a romantikus elemekkel. Az örökölt sorsok, a családi viszonyok, a sors kiszámíthatatlansága csodásan szövik át ezt a szerelmi történetet.

Szerintem amúgy minden benne van, ami szükséges egy igazán jó regényhez. Van benne romantika, szerelem, izgalom, csavaros fordulatok és meglepetések. Az egész történet kerek, elejétől a végéig izgalmas és egységes. A szereplők gondolatai és érzelmei nagyon erősek ebben a regényben, ez pedig szerintem elengedhetetlen eleme egy igazán jó remekműnek.

Szerintem érdemes odafigyelni Bauer Barbara műveire, én egyre jobban és jobban jövök rá arra, hogy profizmusa nem csak hogy megnyerő, de ennek köszönhetően nagyon élvezetesek és szórakoztatóak könyvei. Remek olvasási élményt tudnak nyújtani, miközben azért érezni lehet a könyv mögött álló temérdek háttérmunkát, ami rengeteg elismerést érdemel.

Remekmű, zseniális történet és profizmus! Mindenki olvasson Bauer Barbarát, van mit tanulni tőle!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Márpedig az, aki a saját tragédiáit csak úgy képes feldolgozni, ha közben másnak okoz fájdalmat, az bizony szegény ember.

Kétszáz éves szerelem Book Cover Kétszáz éves szerelem
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó Kft.
2019
Keménytábla, Védőborító
316