Jane Corry: Csak egy pillanat

A szerzővel még csak most ismerkedem és annyira örülök, hogy a kezembe került a könyve, mert nagyon élvezetes volt olvasása, végig lekötötte a figyelmemet és megadta azt a jól eső olvasási élményt, ami szükséges egy igazán jól megírt könyvnél.

Jane Corry szerintem egy szuper könyvet alkotott meg, nehezen tudom eldönteni, hogy ez egy krimi vagy egy thriller, az biztos, hogy nagyon jó választás lehet ez a könyv, ha valaki egy szórakoztató olvasmányt keres.

Nem ismerem a szerző korábbi könyveit, ezért úgy érzem bőven van mit bepótolni, viszont ez a könyv szerkezetében, felépítésében, tartalmában és stílusában teljesen levett a lábamról. Az fogott meg legjobban ennél a könyvnél, és úgy gondolom ez egy tipikus ismertetőjegye a szerzőnek, hogy profi módon kuszálja össze a szálakat, végig fenntartja a feszültséget, rejtélyesen szövi a cselekményt és a végére olyan csattanót tartogat, ami szerintem kiszámíthatatlan. Egyfelől felépít egy nagyon izgalmas cselekményt, másfelől pedig mély betekintést ad a szereplők lelkivilágába, amitől a könyv izgalmas, életszerű és elgondolkodtató. Annyira gyorsan, lendületesen és dinamikusan pörögnek az események a könyv lapjain, hogy nehéz lépést tartani, ugyanakkor pont ettől válik annyira érdekessé és letehetetlenné ez a könyv.

A regény középpontjában Ellie áll, aki a jelenben négy éves kis unokájára vigyáz. Boldog és beteljesült édesanyának, nagymamának és feleségnek tűnik, férjével való kapcsolata azonban kicsit sem felhőtlen. Férje hűtlensége miatt Ellie heves vitába kezd férjével, és így csupán néhány pillanatra szem elől téveszti unokáját, aminek következményei egy életre megváltoztatják Ellie sorsát. Ezzel a mozzanattal indul be a regény cselekménye, és ami utána következik az olyan mint egy szellemvasút, tele rengeteg mélységgel és magassággal. És ez nem csak a cselekmény szempontjából fontos, hanem a regény üzenete miatt is. Engem pont ezt a kettősség fogott meg benne. A feszültség, az izgalom és a csavarok teljesen átjárják minden mozzanatát a cselekménynek, rengeteg dolog történik benne. A múlt váltakozik a jelennel, a váltott szemszög tökéletesen valósul meg a különböző szereplők által, a csattanó pedig fokozatosan épül fel, mindaddig míg a végén teljesen elkápráztat. És ha mindez nem lenne már amúgy is nagyon érdekes és figyelemfelkeltő, akkor hozzápárosul még egy olyan vetülete a regénynek, ami két nagyon fontos témát dolgoz fel. A poszttraumás stressz és a hajléktalanok helyzetét szerintem briliánsan ábrázolja a szerző ebben a könyvben, ugyanis Ellie mellett megismerjük Jo életét is. Ellie, az édesanya és Jo, a hajléktalan nő között ugyanannyi a hasonlóság mint a különbség. Mindketten rejtegetik múltjuk titkait, mindketten bűnhődnek egy elkövetett bűn miatt és mindketten menekülnek valami vagy valaki elől. Jane Corry nagyon érzékenyen és profin oldja meg a két nő közti szoros kapcsolatot, egészen elképesztő módokon köti össze életüket ebben a regényben.

Ebben is látszik a temérdek háttérmunka és a profizmus, ugyanis tényekre hivatkozva egy olyan világot mutat be, ami sajnos nagyon sok ember számára ismerős. Briliánsan oldotta ezt meg a könyv szerzője, ugyanis megvolt a regény kerete, benne Ellie története, és ami ezt a képet összetartotta az a karakterek erős jellemábrázolása volt. Ellie annyira egy összetett és sokoldalú személyiséget kapott ebben a könyvben, hogy annak hatása mindent felülírt ebben a könyvben. Végig az ő életén, személyiségén és lelkivilágán volt a hangsúly ebben a könyvben, úgy hogy az fejezetről fejezetre fokozatosan épült. Ellie által egy súlyos pszichikai betegséget ismerhetünk meg, amiről szerintem nagyon humánusan és érzékenyen beszél a szerző. És talán ennyi feszültség bőven elegendő lenne egy jól megírt thriller esetén, de az hogy Jane Corry még ezt is tudta fokozni, megint csak profizmusra vall. Számomra új dolog volt az, hogy mennyire hangsúlyos szerepet kapott ebben a könyvben a hajléktalanok világa, ami azért sok új dolgot tárt fel előttem erről az ismeretlen és kemény világról.

Én ezt a könyvet egy kifinomult, érzékeny és érzelmi remekműnek tartom, és nem csak a története miatt, hanem az üzenete miatt is. Jane Corry ezzel a könyvével örökre elnyerte a tetszésemet és a szimpátiámat, ugyanis csavaros és feszültséggel teli története egy briliáns regényt eredményez.

Ez a könyv a vártnál jóval jobb lett, sokkal több meglepetést okozott mint gondoltam volna és ezek után mindenkinek csak ajánlani tudom Jane Corry könyveit, mert szerintem nagyon megnyerő a stílusa és nála garantált az olvasási élmény.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az ember sosem lehet elég idős ahhoz, hogy ne hiányozzon neki az anyja.

Csak egy pillanat Book Cover Csak egy pillanat
Jane Corry
21. Század Kiadó
2019
Puhatáblás
415