Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Nyugodt szívvel ki tudom jelenteni azt, hogy ez a könyv mindenképp az egyik legkreatívabb és legkülönlegesebb könyv, amit az utóbbi időben olvastam.

Egyszerre humoros, kalandos és szókimondó könyv ez, ugyanakkor rengeteg megható és elgondolkodtató mondanivalót tartalmaz.

Maga a könyv felépítése is formabontó, ugyanis olyan mintha intim és meghitt szösszeneteket olvasnánk egy férfi naplóbejegyzéseiből. De ezek a naplóbejegyzések valójában rövid listákból állnak, amelyek frappáns és lényegre törő mondatokat, retorikus kérdéseket és humoros szófordulatokat tartalmaznak.

Az is érdekes ebben a könyvben, hogy a főszereplője egy férfi, aki férfi szemszögből közelíti meg egy kapcsolat megannyi kihívását és nehézségét. Kevés olyan könyv létezik, aminek férfi a főszereplője, és talán még ennél is kevesebb olyan könyv van, ahol a szerelemről, a párkapcsolatokról és az apaság témájáról egy férfi vélekedik.

Ebben a könyvben azonban élvezetes és szórakoztató módokon láthatunk bele Dan életébe, aki feleségét, Jill-t a munkahelyén ismeri meg. Mindketten tanárok, mindketten rajonganak a könyvekért és az irodalomért, Dan mégis otthagyja tanári munkáját, és úgy dönt, könyvesboltot nyit. De tervei sajnos nem alakulnak olyan jól mint gondolná, elkezd anyagi nehézségekkel küzdeni, közben pedig fél szembenézni feleségével és bevallani neki azt, hogy kicsúszott a dolgok irányítása a kezéből.

Dan, egyedül próbál megküzdeni félelmeivel, szorongásával és bizonytalanságával, de mindezt nem úgy teszi, hogy mártírrá és áldozattá válik, hanem egyfajta öniróniával és kellő távolságból próbálja felülvizsgálni életét.

E nehézségek és kétségek közepette Dan elkezd listákat gyártani, amelyek hol rövid frappáns mondatokból állnak, hol pedig magyarázkodó mentségekből és kifogásokból. Ezek a listák egy harmincas éveiben járó férfi lelki világát mutatják meg, aki kudarcokkal, vereségekkel és félelmekkel küzd meg nap mint nap, miközben végig csak arra vágyik, hogy felesége elfogadja és szeresse.

Mint egy mesevilágban, Dan csak arról álmodozik, hogy a szépséges és okos hercegnő beleszeressen és hősként tekintsen rá.

De az élet nem egy tündérmese, a rossz nem mindig nyeri el méltó büntetését, ahogyan ez a könyv is nem eget rengető témákról szól, hanem az élet hétköznapi dolgairól, ami mindannyiunkat érint.

Hétköznapi harcokról, lelkes álmokról és kudarcba fulladt vereségekről szól ez a könyv, kiemelve mindezek közül a szerelmet, ami a legfontosabb mozgató rugója minden emberi cselekedetnek.

Dan 7 hónapon keresztül listákat vezet, novembertől el egészen júniusig felírja azokat a gondolatokat, amelyeket hangosan nem mer kimondani, de amelyek mélyen legbelül felőrlik és gyakran válaszút elé állítják.

Ahogyan több hónapon keresztül végigkísérjük a főszereplő küzdelmes harcait, úgy láthatunk bele karakterének fejlődésébe, valamint életének fontosabb szereplőinek életébe.

A könyv a boldogság kereséséről szól, a szerelemről, ami képes értelmet adni az életnek, valamint azokról az életbölcsességekről, amelyeket csakis évek múltával tudunk magunkévá tenni és esetleg még tanulni is belőlük.

Szerintem ebben a könyvben nem csak 21 tételről olvashatunk, hanem végtelen olyan kijelentésről, életbölcsességről és hétköznapi gondolatról, ami valójában a mi történetünket meséli el. Mindannyian keressük a válaszokat kérdéseinkre, mindannyian arra vágyunk, hogy szeretve legyünk, közben pedig napi szinten vívjuk saját kis harcainkat.

Valóban szellemes, humoros, laza és könnyed olvasmány ez a könyv, ami mosolyra és jókedvre tud deríteni. Annyira bájos és kedves ez a kis történet, hogy olvasóként csak úgy falja az ember az oldalakat, közben pedig kuncogva saját magára ismer ezekben az apró kis történetekben, amelyek együtt egy szórakoztató olvasmányt eredményeznek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Csak a korábbi önmagadhoz mérd magad!

21 tétel a szerelemről Book Cover 21 tétel a szerelemről
Matthew Dicks
Libri Könyvkiadó Kft.
2021
Füles, Kartonált
391