Josie Silver: Lydia Bird két élete

Egyértelmű volt számomra, mikor kezembe vettem ezt a könyvet, hogy ez egy könnyed és kikapcsoló olvasmány lesz. Ez meg is valósult, mivel szerintem pont azt kaptam, amire számítottam. Ugyanakkor szerintem ez a szórakoztató olvasmány, több olyan gondolatot is tartalmaz, amiken érdemes elgondolkodni. Témáját is tekintve egy elég komoly témát ölel fel ez a könyv, amit egy olyan szerelmi történetbe ágyaz be a könyv szerzője, amitől a téma komorsága kissé könnyedebbnek tűnik.

Ez a romantikus regény, nemcsak külsőleg kellemes a szemnek, figyelembe véve a könyvborító enyhe pasztell színeit, hanem tartalmilag is pont egy ilyen idillikus és bájos világot ad vissza a könyv. Szerintem a könyv cselekménye úgy van felépítve, hogy abszolút szórakoztató és kikapcsoló, ugyanakkor nem giccses vagy túl romantikus.

Lydia Bird, a könyv női főszereplője, huszonnyolcadik születésnapján veszíti el vőlegényét egy autóbaleset során. Innentől kezdve Lydia szinte pontról pontra végigjárja a gyász megszokott fázisait, megkezdve a tagadástól el egészen az elfogadásig. Egy kaland, egy hihetetlen utazás veszi kezdetét Lydia életében, aki két külön valóságban él, ami egyfajta terápiát jelent számára.

Lydia két párhuzamos élete a valóság és a fantázia között mozog, az ébrenlét és az álom között. Addig míg ébren van, Lydia próbál megküzdeni a magány, a gyász és a fájdalom erőt próbáló oldalaival. A másik világban, ahol az álmok és a fantázia világába menekül, egy olyan életet épít fel magának, ahol elkezd játszani azzal a gondolattal, hogy mi lett volna, ha nem veszíti el élete szerelmét.

Lydia tudatában van annak, hogy az egyik világ valóságos, a másik csak fantázia, mégis folyamatosan visszamenekül az álom világába, ahol átélheti mindazt, ami a valóságban már nem lehetséges.

A könyvnek valójában két fontos témája van, az egyik a gyász feldolgozása, a másik a „mi lett volna, ha…” történet feldolgozása. Egy idő után Lydia választás elé kerül és rádöbben arra, hogy az életet csak a jelenben lehet élni, sem a múlttal, sem a jövővel nincs dolgunk, csakis a pillanat megélése az ami számít.

Bár a könyv eleje egy drámai eseménnyel indul, a vége már egy sokkal pozitív és derűlátóbb hangulatban ér véget.

Ez a könnyed, romantikus és szerelmes történet egy olyan olvasási élményt tud nyújtani, ahol könnyű elmerülni egy olyan történetben, ahol minden bájos, kedves és kicsit idillikus is. Egyfajta menedéket és felüdülést tud nyújtani ez a könyv, mert kellően humoros, szórakoztató, ugyanakkor témája megérint és elgondolkodtat.

Nyelvezete és stílusa közvetlen és egyszerű, cselekménye fokozatosan épül fel, üzenete pedig megható és szívmelengető.

Ez a női sorsról szóló regény, egy tipikus női regény, amiben érdemes elmerülni, főleg ha egy érzelmileg túlfűtött és könnyed olvasmányra vágyik valaki. Van benne szerelem, dráma, érzelem és egy boldogan véget érő történet.

Szerintem ez a regény romantikus műfajának tökéletesen megfelel, pont azt adja olvasóinak, amit elvárnak tőle. Nem bonyolítja túl a történéseket, nem gondolja túl az emberi kapcsolatokat, ugyanakkor olvasóját egy álomvilágba repíti, ahol a tiszta érzelmek és az emberi cselekedetek egy egészen bájos és kedves oldalát olvashatjuk.

Könnyed és kedves olvasmány egy nyugodt és csendes esti olvasáshoz!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azt hiszem…azt hiszem, túlságosan erősen, törekedtem arra, hogy mindenkinek minden legyek…

Lydia Bird két élete Book Cover Lydia Bird két élete
Josie Silver
21. Század Kiadó
2020
Kartonált
444