Judy Christie – Lisa Wingate: Megtalált életek

Linsa Wingate mostani könyvét úgy gondolom, hogy csak azután érdemes elolvasni, miután az előző könyve az „Elrabolt életek” már megvolt, ugyanis ez a könyv arra alapszik és a kettőt egymástól el nem lehet választani.

Bár az „Elrabolt életek” könyvben megjelenő szereplők fiktívek, története valós eseményeken alapul. Az előző könyv sikeressége azt eredményezte, hogy többen is magukra ismertek a regény lapjain és mertek beszélni saját szívszorító sorsukról. Amíg az első könyvben főleg arról a szervezetről volt szó, aki az illegális örökbefogadás, a gyerekkereskedelem és a korrupció háta mögött volt, addig ebben a könyvben azok a felnőtt emberek szólalnak fel, akiknek gyerekként ez a sors jutott, és Lisa Wingate könyvének segítségével sikerült felkeresni felmenőiket és választ találni gyerekkori traumáikra.

A „Megtalált életek” méltó folytatása az „Elrabolt életek”-nek, ugyanis a szerző első könyve által ma már több egykori örökbefogadott vagy elrabolt gyerek, vérbeli szüleire és rokonaira rátalált, valamint ezáltal sikerült az örökölt családi mintákat is jobban megérteni és elindulni abban a folyamatban, ami a gyógyuláshoz vezet.

Lisa Wingate mostani könyve egy közös munka eredménye, amit újságíró barátnőjével közösen alkotott meg, amiben a könyv legelső lapjaitól el egészen az utolsókig érezhető a temérdek háttérmunka, riport, nyomozás, kutatás és szeretet.

Mivel ez nem egy regény, nincsenek benne főszereplők, cselekménye sincs a kötetnek, sokkal inkább emlékeztet ez egy riportkönyvre, ahol több történeten keresztül, a riport alanyai közös traumáról számolnak be.

Az a közös ezekben a történetekben, hogy mind olyan gyerekekről szólnak, akik gyerekként el lettek szakítva biológiai szüleiktől és sokuk csakis felnőttként tudta meg azt, hogy ők örökbefogadott gyerekek. Végigolvasva ezeket a szívet tépő és mélyen fájdalmas történeteket, hamar megtaláljuk bennük a közös pontokat, ugyanis úgy tűnik, hogy ezek a felnőttek mind önbizalom hiányosak, szeretet éhesek, és valamilyen hiányt és vágyat éreznek aziránt, hogy valahova tartozzanak.

És bár a legtöbb elmesélt történet tele van drámával és traumával, azért néhány történeten keresztül felcsillan a remény, hogy egyes gyerekek szerető és gondoskodó nevelőszülőkhöz kerültek.

Mivel ez a könyv kizárólag ilyen megható és érzelmileg túlfűtött történeteket tartalmaz, ezért gyakran nehéz is olvasni, mert azért érzelmileg eléggé igénybe veszi olvasóját, főleg mivel ez egy igaz történet alapján megírt könyv.

Ebben a könyvben most kevesebb figyelem jut Georgia Tann-nek, aki 1920-1950 között több mint 5000 gyermeket szakított el szüleitől és működtetett egy illegális árvaházat. Ezek nem mind árva gyerekek voltak, voltak olyanok köztük, akiket elraboltak szüleiktől vagy erőszakkal, megzsarolással és megvesztegetéssel vettek el hozzátartozóiktól.

Elképesztő olvasni azt ebben a könyvben, hogy milyen nagy port kavart az első könyv, ezáltal felkeltve a közvélemény figyelmét egy olyan megtörtént eseményról, amiről sokan nem is tudtak a könyv megjelenéséig.

Ebben a kötetben összesen 15 történetet olvashatunk el, mind olyan történetek ezek, ahol a már felnőtt egykori örökbefogadott gyerekek utánajárnak gyökereiknek és megfejtik saját történetük eddig rejtett titkait. És túl ezeken a történeteken a könyv végén ott van az a találkozó az egykori árvaház helyén, ami összehozott több száz egykori örökbefogadott gyereket és megcsonkított családot.

Bármennyire is fájdalmasak és szomorúak ezek a történetek, a könyv vége mégis pozitív hangnemben cseng le, mert ez a találkozó sokaknak feloldozást, megkönnyebbülést és otthonra találást jelentett. A hasonló sorsú emberekkel való találkozás egy támaszt és vigaszt nyújtott mindazoknak, akik próbálnak saját traumájuk felé kerekedni és elindulni a gyógyulás útján.

Azért tartom ezt a kötetet ugyanolyan fontosnak és jónak, mint az előzőt, mert a személyes történetekből sokat lehet tanulni, fejlődni és életre szóló üzeneteket kiragadni belőle. Fontos beszélni és tudni erről a történelmi eseményről, ami több ezer család szétszakítását jelentette, azért, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy szeressék.

Megtalált életek Book Cover Megtalált életek
Judy Christie – Lisa Wingate
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
389