Kuti Veronika: Vágyvirágzás

Egy olyan könyv ez ami nőkről és nőknek szól. Ez a riportkönyv lényegre törően és szókimondóan beszél a nőiség összes nyílt vagy tabu témájáról. A női történetek, tapasztalatok és vélemények amik ebben a könyvben jelen vannak mind nagyon őszinte és kendőzetlen formában íródtak, amitől olyan hitelesek és inspirálóak.

Húsz nő intim és meghitt történetén keresztül lehet olvasni a szenvedélyről, kapcsolatról, megcsalásról, fejlődésről és szexualitásról. Különböző életkorú nők teljesen nyíltan és őszintén beszélnek sok évnyi tapasztalataikról, olyan témákat érintve, amelyek egyre gyorsabban fejlődő társadalmunkban, még mindig tabu témáknak számítanak. Nagyon érdekes végigolvasni ezeket a vallomásokat, amelyek olyan formában vannak leírva, mintha barátnők egymás között beszélgetnének a nőiség különböző szakaszairól. Van köztük megható, szomorú és vicces történet is, szerintem szinte bármelyikünk magára találhat egy-egy történetben.

A könyvnek nem egy oktató hangneme van, sokkal inkább tájékoztató és inspiráló. Mivel a nőiség témában nagyon sok már az elérhető szakmai és személyes vélemény is, ezért időnként nehéz lehet kiigazodni és választ találni bizonyos kérdésekre. Ez a könyv azonban közvetlen stílusával szinte minden fontos témára és kérdésre kitért, ami a mai nőket és fiatal lányokat érint. Különlegessége abban rejlik, hogy nem bújik klisék mögé, nem szépíti ki a nehezebb részeket, hanem egyenesen a kellős közepébe vág mindannak, amiről a mai társadalom még mindig hallgat. Mindannyiunknak vannak különleges vagy traumatikus tapasztalataink, de szocializálódásunk és a társadalmi elvárások miatt, nem mertünk ezekről beszélni. Mert a nőiségről, a női szexualitásról és a női erőről beszélni még mindig tabu témának számít. Sokan gondolják azt, hogy ezek még mindig olyan témák, amiknek csupán a hálószobában van helyük.

Kuti Veronika bátorságról és merészségről tesz tanúvallomást ezzel a könyvvel. Szakmai és személyes tapasztalatai egy olyan pluszt adnak ehhez a könyvhöz, amitől egészen egyedivé válik ebben a műfajban és témában.

A könyvében megszólaló nők képesek úgy tekinteni magukra, mint testi-lelki-szellemi lényekre. Ez az egység csak akkor működik jól, ha a harmónia minden szinten jelen van. Nem lehet egészséges életmódról beszélni csak az egyik szinten, testileg és lelkileg is fontos az érzékek megélése. Azok a nők akik ebben a könyvben mesélnek, mindannyian megtapasztalták már a nőiség erejét, gyengeségét és esendőségét. De azzal, hogy ezt felismerték és felvállalták, nőiségükben rengeteget fejlődtek és elindultak egy olyan önismereti úton, ami elvezeti őket valódi önmagukhoz.

A szexualitás megélése, egy életen át tartó önismereti és önfejlesztési folyamatot jelent. Ez a tanulási folyamat egy életen át tart(hat), de érdemes foglalkozni vele, mert építkezni lehet belőle. Erre hívják fel az olvasó figyelmét ezek a történetek, amelyek egyes szám első személyben olyan gondolatokat, hangulatokat, érzéseket és élményeket közvetítenek, amelyek lehet, hogy nem egy egyetemes igazságnak felelnek meg, de sok igazságot hordanak magukban. A megannyi színes történetből rengeteget lehet tanulni, fejlődni és inspirálódni. Mivel a szexualitás megélése nem egy tudományos dolog, hanem egyéni és személyes, épp ezért olyan csodálatos és egyedi.

Identitásunkhoz hozzátartozik egy egészséges önismeret testi-lelki szinten. Ez az olvasmányos és hiteles riportkönyv nagyon sokat tud ebben segíteni. Nincsenek egyetemes jó vagy rossz válaszok, csupán egyéni és személyes tapasztalatok, amikből tanulni lehet. Nem kell mindennel egyetérteni vagy mindent elfogadni, de azért szükségszerű néha több nézőpont, ahhoz hogy tisztábban lássuk saját helyzetünket. Ez a könyv minden szemszögből megvilágítja a nőiség körüli témákat és több olyan alternatív választ és lehetőséget kínál fel, amiből építkezni lehet.

Sok ideig úgy gondoltam, hogy ez a könyv nőknek szól, de szerintem sok férfi meglepődne azon, hogy mennyivel szélesebb látókörük is lehet(ne) egy ilyen könyv elolvasása után. Ezért én ezt a könyvet egyaránt ajánlom nőknek és férfiaknak is, nagyon hasznos lehet. Ez a könyv egy lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megértsük önmagunkat vagy társunkat.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A „szeresd felebarátodat, mint önmagadat” gondolatvilágában az a „mint” számomra nemcsak minimum, de maximum is. Csak annyit tehetek szívből a másikért, amennyit magamért is tudok.

Vágyvirágzás Book Cover Vágyvirágzás
Kuti Veronika
Ad Librum Kiadó
2018
Kartonált
288