C.S. Lazzar: Víz alatt

Bevallom ennél a könyvnél a címe, a borítója és a fülszövege volt az ami egyből felkeltette a figyelmemet. Ez nem mindig van így, sőt legtöbbször pont ezek miatt csalódok a legtöbbet a könyv elolvasása után, de ebben az esetben úgy gondolom, hogy jogos volt az érdeklődés felkeltése, mert tetszett az amit ebben a könyvben olvastam.

Ahogyan ez már a könyv borítóján is egyértelmű, egy szerelmes történetről van szó ebben a regényben, némi thrillerrel keverve. A történet egy fiatal szerelmespárról szó, akiknek életüket örökre megváltoztatja egy természeti katasztrófa, aminek következményeképp az egész világ egy hatalmas változás és megújulás elé kerül. A könyv ízig-vérig romantikus, túlnyomóan csak a két fiatalról szól az egész könyv. Nagyon pörgős, lendületes és izgalmas az egész történet felépítése, egy percig sem unalmas vagy lapos. A történetet egy narrátor szemszögén keresztül ismerjük meg és főleg a rövid és lényegre törő párbeszédeken van a hangsúly ebben a regényben. Több oldalon keresztül váltakozik a narrátor szemszöge a két fiatal szemszögével.

Ami ennél a regénynél egyből feltűnt, azok a rövid és frappáns mondatok, amelyek egy drámai hatást keltenek az amúgy is tragikus történetben, ezenkívül pedig azt a célt is szolgálják, hogy nem szájbarágósan mesélik el a történetet, hanem teret biztosítanak az olvasó fantáziájának. Én mint olvasó, gyakran éreztem azt, hogy a mondatok végén lévő pontok, a sorok közötti sorközök vagy az üresen maradt lapok, pont ennek a célnak felelnek meg. Nem csak a szerelmespár története izgalmas és lebilincselő ebben a regényben, hanem a természeti katasztrófa jelenléte, ami sajnos egy nagyon is aktuális és égető globális problémát jelenít meg. Arról nem esik szó a könyvben, hogy mi is az, ami ezeket az árvizeket előidézi, ennek katasztrofális következményei csak a könyv végén derülnek ki.

Egy másik fontos dolog, ami számomra nagyon is érezhető volt ebben a könyvben, az a szerző személyes kötődése ehhez a témához, ami a könyv végén alátámasztásra is kerül.

A regény felépítése is tetszett: víz előtt- víz alatt- víz után, vagyis három fontos részből áll össze ez a regény. Bár személy szerint én a könyv első két részét nagyon élveztem, a harmadik része azonban nem igazán volt tetszésemre. Számomra kicsit nagy volt a törés a második és a harmadik rész között, ez az utópikus harmadik rész nem az én világom és úgy éreztem, hogy stílusában és hangulatában nagyon eltért ez előző részektől. Az első két rész nagyon izgalmas és feszült tempójú volt, a harmadik rész már túl idillikus volt számomra, és engem eléggé váratlanul ért a könyv végkifejlete is. A felvázolása ennek a jövőképnek érdekes, de számomra túl idillikus és irreális, sőt nagyon remélem, hogy nem egy ilyen jövő áll előttünk.

Annyira magasra tette a mércét az első két rész, hogy nagyon bántam ezt a befejező részt, mert szerintem ez már nem volt annyira olvasmányos és izgalmas, mint az előző megannyi oldal.

Tetszett a könyvben a két főszereplő karaktere, a történet hangulata és stílusa, és mivel nagyon pörgősen zajlanak benne az események, ezért jó olvasmánynak bizonyult.

A legnagyobb erőssége ennek a könyvek, szerintem a személyes vonatkozása, ami nagyon is kiérezhető belőle, vagyis az a bizonyos ötödik pont, ami a könyv szerzőjének annyira fontos volt, hogy ez volt igazából mindvégig a fő motívuma és vezérfonala az egész regénynek. Végig az az érzésem volt, hogy a történeten túl, ez a könyv mintha egy szerelmi vallomás is lenne, mintha az olvasói célcsoporton túl, egy bizonyos személynek szólt volna az a sok érzelem, ami végigkíséri ezt a regényt. Érezni is lehetett mindvégig ezeket az erős romantikus érzelmeket, amitől még meghatóbbá és szívmelengetőbbé vált ez a regény.

Összességében úgy gondolom, hogy ez egy jól megírt és kidolgozott regény, tele romantikus érzelmekkel és egy izgalmas cselekménysorozattal.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az akadályok valójában csak kihívások. Bármilyen negatív érzelem energiája felhasználható valamilyen építő formában, ami hozzásegíti a cél eléréséhez.

Víz alatt Book Cover Víz alatt
C.S. Lazzar
Hilcon Publishing Kiadó
2019
Füles, Kartonált
348