Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Mörk Leonóra könyvei számomra mindig megnyugtatóak, ugyanis minden könyvében jelen van egy olyan cselekményfelépítés, ami két különböző idősíkban játszódik, amelyek azonban a könyv végére nagyon szépen egybefonódnak.

Általában mindig a női sors alakulása kerül középpontba regényeiben, akárcsak ebben a könyvben, ahol egyszerre három nő sorsának az alakulását is nyomon követhetjük. Ez a történet három olyan nőről szól, akik saját kezükbe vették életük irányítását és a nehézségek ellenére is harcoltak a boldogságukért. Ez megint csak jellemző a szerző könyveire, hogy a nehézségek és megpróbáltatások ellenére, a főhősnő mindig megtalálja boldogságát, akárcsak egy tündérmesében.

Ez a történet Nóriról, egy fiatal lányról, annak édesanyjáról, Erikáról, valamint egy múltbéli lányról, Frieda-ról szól. A három nő története, három különböző helyszínre és idősíkba kalauzol el minket, ezért a váltott szemszögön keresztül olvashatjuk végig ezt az idillikus történetet. Mintegy kétszáz év választja el Nóri történetét Frieda történetétől, a kapocs azonban, ami ezt a két történetet összeköti az a zene iránti szeretet és rajongás, pontosabban a Beethoven zenéje iránti nagy szenvedély.

Ahogy végigkövetjük ennek a három nőnek a történetét, rájövünk arra, hogy több olyan elem is van, ami szorosan egymáshoz fűzi őket. A zene művészete a legerősebb kapocs, de e mellett ott van a szerelem mint fontos motívum, valamint a férfi szerep, pontosabban az apa hiánya egy kapcsolatból, egy családi kötelékből.

Nóri története napjainkban játszódik, aki hiába kérdezgeti édesanyját múltja felől, úgy tűnik nem kap érdemleges válaszokat arra a kérdésre, hogy ki az apja és honnan származik ő. Egy régi flopilemez segítségével egy olyan nyomozást indít el, ami Nórit közelebb viszi apja kilétének kiderítéséhez, ugyanakkor az adathordozón található régi kézirat egy Beethoven idejéből származó szerelmi történetet is rejteget.

Mondanom se kell mennyire izgalmas és érdekes végigolvasni ezeket a történeteket, amelyek már önmagukban is épp elég titkot rejtenek, de az ahogyan egyik történet szorosan kapcsolódik a másikhoz, csak még inkább élvezetessé teszi ezt a regényt. A különböző idősíkokban és váltakozó helyszíneken játszódó történetek sok váratlan és kalandokkal teli mozzanatot tartalmaznak.

A romantikus szál a legfontosabb ebben a történetben, de a zene, mint művészeti ág, szerintem ugyanolyan fontos szerepet tölt be ebben a regényben.

Több regényét is olvastam már az írónőnek, ez a regénye azonban számomra valahogy még inkább kiemelkedett, és talán pont a zene miatt, ami olyan fontos ebben a regényben. Amellett sem tudok szótlanul elmenni, hogy szerintem nagyon részletesen, pontosan és gondosan vannak kidolgozva a regény kisebb nagyobb mozzanatai, és számomra ez mindig megnyerő ha érzem egy könyvön a temérdek háttérmunkát. Ennél a könyvnél ez teljesen megvalósul és ezáltal, én mint a könyv olvasója sok hasznos információval bővülök, valamint olvasási szempontból is igen fontos ez a tény.

Ez a regény teljesen kikapcsol, új helyekre kalauzol, miközben újból „divatossá” teszi a komolyzenét, az igazi művészetet.

Engem teljesen meggyőzött ez a könyv, roppant érdekes, tele van ötletes fordulatokkal és kívül-belül szép. Nem csak szép ez a könyv, hanem túl a romantikus történeten, történelmi, zenei, művészeti és még megannyi fontos és értékes információval gazdagít.

Csodálatos utazást és egy igazi olvasási élményt tud ez a könyv nyújtani, kár lenne kihagyni, arról nem is beszélve mennyire különleges és egyedi ez a könyvborító, ami szemet gyönyörködtető.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Számomra az a fontos, hogy soha ne felejtsem el, ki vagyok. Hogy mivel tartozom önmagamnak. Hogy ne veszítsem el a méltóságomat, az uralmat saját magam fölött.

A herceg és a lányka Book Cover A herceg és a lányka
Mörk Leonóra
Jaffa Kiadó Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
312