Róza Kata: Falakba zárt idő

Egy tipikusan bájos, könnyed, romantikus és szórakoztató olvasmány került a kezembe, aminek története könnyen és gyorsan olvastatja magát.

Izgalmas és érdekes cselekménye sokkal színesebb, mint azt elsőre az olvasó gondolná, ugyanis szereplőinek lelki világa, valamint a szereplők közötti dinamika sokat hozzátesz a könyv élvezetességéhez.

Mivel a regény cselekménye folyamatosan változik, új szereplők és új élethelyzetek kerülnek középpontba, ezért egy percig sem unalmas vagy lapos ez a könyv, mindvégig fent tudja tartani az olvasó figyelmét.

A könyv szereplői árnyaltak, alaposan ki vannak dolgozva és szépen épülnek bele a regény cselekményébe. A regény cselekménye lépésről lépésre épül fel, de minden egyes mozzanata újabb és újabb csavarokat és fordulatokat tartalmaz.

Ezáltal magába szippant ez a történelmi romantikus regény, amiben a magyar történelem egyik kiemelkedő korszaka kap fontos szerepet.

Történelmi szempontból nem sok információt kapunk az 56-os magyar forradalomról, csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy a szereplőket térben és időben el tudjuk helyezni.

Viszont ezek a történelmi információk, ez a történelmi háttér nagyon szépen simul be a szereplők életébe. Harmónia van a külső tényezők és a szereplők lelki világa között.

Amennyire érzelemdús és megható ezeknek a szereplőknek a története, pont annyira elgondolkodtató is, ugyanis egy család történetén keresztül fontosabb emberi értékek kerülnek középpontba. A családi összetartozás, a szeretet, a gyerekkori traumák mind fontos szerepet kapnak.

Ez a családregény különböző emberi sorsokon keresztül történelmi tragédiákról, emberi kudarcokról és a szeretet gyógyító erejéről mesél.

Az egész regény egy érzelmi hullámvasút, aminek minden egyes állomása egy újabb és újabb családi titkot vagy traumát mutat meg.

Már a legelső oldalaktól kezdve izgalmasan indul el a történet, ahol a Fekete család mindennapjaiba látunk bele. Réni lányukkal indul el a történet a jelenben, amit a múltbeli családi történetek egészítenek ki. Transzgenerációs minták és traumák öröklődnek anyáról lányára, születés, meghalás, házasság, szerelem.

Réni és családja életével párhuzamosan, Regina életébe is betekintést nyerünk, akinek sorsa szorosan összekapcsolódik női felmenőivel.

A megoldást a múltbeli titkokra és rejtélyekre Emma adja meg, a család harmadik női generációja.

Különböző női sorsokon keresztül emberi sorsok fonódnak össze, történelmi katasztrófák választanak szét családokat és emberi döntések miatt változnak meg örökre családok.

A múlt felderítésével súlyos családi titkok kerülnek napfényre, ugyanakkor a keresett válaszok segítenek feldolgozni a múlt traumáit.

Ez a rengeteg fordulattal kildogozott családregény, szerethető karaktereinek köszönhetően az anyaság különböző oldalait mutatja meg. Több generáción keresztül hol fájdalmas, hol pedig meghitt anya-lánya kapcsolatokról lehet olvasni.

Az a jó ebben a regényben, hogy egy család történetét különböző szemszögekből és különböző idősíkokban lehet megismerni, és ezek a mozaikdarabok harmonikusan olvadnak össze egy kerek egésszé.

Amennyire megrázó, pont annyira szívet melengető is ez a romantikus regény. Könnyen és gyorsan olvastatja magát, ezért akár egy huzamban ki is lehet olvasni, mert könnyű eligazodni a történetben és a szereplők között.

Érdemes elolvasni ezt a generációkon átívelő családregényt, ami egy forradalom, egy családi tragédia és a sors kiszolgálatottsága által, hol fájdalmas, hol pedig örömteli pillanatokkal ajándékoz meg.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Még mindig a csend a legjobb. De csak azért, mert veled hallgathatom.

Falakba zárt idő Book Cover Falakba zárt idő
Róza Kata
Kalliopé Kiadó
2022
Puhatáblás
272