Cécile Pivot: A kis francia könyvesbolt

Lelkes és szenvedélyes olvasóként és könyvmolyként, szinte lehetetlen egy ilyen csodálatos borítójú és figyelmet felkeltő könyv mellett szótlanul elmenni. De mindez csak a külső, amihez ebben a szerencsés esetben egy rendkívül élvezetes, megható és érzelemdús tartalom is párosul, ami egy olyan olvasásélményt nyújt az embernek, ami sok ideig vele marad.

A könyv gördülékeny olvasása miatt gyorsan lehet haladni a regény cselekményével, amiben több szimpatikus és különböző élethelyzetben lévő szereplővel lehet megismerkedni. Ezek a női és férfi szereplők különböző életkorban mesélik el történetüket, ami tele van rengeteg humorral, könnyedséggel és tanulsággal, ugyanakkor jó néhány szívet tépő és elgondolkodtató üzenettel is.

Ebben a mélyen megható és sokrétegű könyvben szerelemről, reményről, újrakezdésről, gyászról, empátiáról és összetartozásról lehet olvasni.

A regény központi szereplője, de nem feltétlenül főszereplője, Esther, aki egy francia könyvesbolt tulajdonosaként egy újsághirdetést ad fel, amiben olyan emberek jelentkezését várja, akik szeretnének egy levélíró tanfolyamon részt venni.

Többen is jelentkeznek erre a tanfolyamra, mind olyan emberek, akik szeretnék átélni azt, hogy milyen érzés kézzel megírni egy levelet, hogyan lehet gyarapítani és csiszolni szókincsüket, valamint megtapasztalni az írott szó erejét.

A jelentkezők között van egy életválságban lévő üzletember, egy idős és magányos hölgy, egy gyászoló fiatal kamasz, egy pánikbetegségben és depresszióban élő anya, valamint az ő férje, akik együtt mélypontra jutott házasságukat próbálják menteni.

Esther, a levélíró tanfolyam kezdeményezője különböző feladatokkal látja el őket, azzal a céllal, hogy megírják mindazt, ami foglalkoztatja vagy bántja őket, miközben nem csak saját életükre reflektálnak, hanem empatikusan és nyitottan a levelezőtársukra is odafigyelnek, és ha tudnak, akkor segítenek neki. Minden résztvevőnek két különböző levelezőpartnere van, és érdekessége ennek a folyamatnak, hogy maga a tanfolyam kezdeményezője is részt vesz benne és ő is teljesíti a különböző feladatokat.

Miközben egyes szám első személyben olvassuk el ezeket a nagyon meghitt, bensőséges és őszinte leveleket, amelyekben van monológ, párbeszéd és elbeszélés is, sorra ismerjük meg ezeknek az embereknek a sorsát, ami tele van nehézségekkel és megpróbáltatásokkal, de ugyanannyi örömmel és boldogsággal is.

A szavak ereje, a sorok között rejlő mondanivalók, a meg nem élt érzések, a ki nem mondott felismerések egy olyan történetet eredményeznek ebben a regényben, amiben emberi sorsok keresztezik egymást, megmutatva azt, hogy senkit sem kímél meg az élet ha megpróbáltatásokról vagy nehézségekről van szó, de ezekből mindannyian nyertesen jöhetünk ki, ha van elég bátorságunk ahhoz, hogy szembenézzünk félelmeinkkel, hibáinkkal és elszalasztott pillanatainkkal.

Életre szóló felismerések, tanulságok és bölcsességek születnek meg ezekben a kapcsolatokban, mindez olyan emberek között, akik különböző személyiséggel rendelkeznek, különböző életkorban és élethelyzetben vannak.

A nyitottság, az empátia és az elfogadás a kulcsa annak, hogy valaki megismerje, megszeresse és elfogadja nem csak önmagát, hanem embertársait is.

Érzelemdús és megható vallomások sorozatát lehet végigolvasni ebben a könyvben, ami miatt rendkívül izgalmas és szórakoztató a történet, ugyanis több szerteágazó történet alakít egy egész kerek történetet ebben a kötetben, olyan módokon, hogy ezek a szerteágazó cselekményszálak szépen egymásba simulnak, kiegészítik egymást és hatást gyakorolnak egymásra.

A könyv tele van szimpatikus, hús-vér szereplőkkel, akik külön-külön egy olyan önismereti utat járnak be, aminek célja hol a megbocsátás, hol az elengedés, hol az újrakezdés, hol a gyógyulás vagy épp az elfogadás.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, ugyanis lehetetlen csalódni benne, mert története és üzenete bárkit meg tud érinteni, ha ez a kötet értő és érző szívekre talál.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Írásban nem ugyanazt mondjuk el, mint szóban. Más szavakat és kifejezéseket használunk, odafigyelünk a stílusunkra. A gondolataink különböző utakat járnak be, nehezebben megközelíthető, kanyargósabb, kiszámíthatatlanabb ösvényeket. De egyúttal izgalmasabb utakat is. Felfedjük magunkat, kitárulkozunk, kockázatot vállalunk.

A kis francia könyvesbolt Book Cover A kis francia könyvesbolt
Cécile Pivot
General Press Kiadó
2023
Puhatáblás, Ragasztókötött
269