Gill Thompson: Csillagokban írt sorsok

A történelmi szépirodalom mint műfaj nagyon közel áll hozzám. Ez az igaz történet alapján megírt történet rengeteg szívszaggató jelenetet tartalmaz, emiatt is nagyon nehéz úgy olvasni ezeket az emberi sorsokat, hogy az ne érintsen meg.

Nehéz azt mondani egy 2. világháborúban elmesélt történetről, hogy szép a története, de a könyv és a történet szépsége abban rejlik, hogy az emberi sorsokkal, az emberi döntésekkel, az emberi gyarlósággal mindannyian azonosulni tudunk.

Az anyaság témája nagyon fontos ebben a regényben, egy csodálatos történetet olvashatunk anya-lánya kapcsolatáról, egy olyan kapcsolatról, ahol az önfeláldozás és a tiszta szeretet életeket képes megmenteni.

De ez a könyv azt is megmutatja, hogy a rossz emberi döntések, a gyűlölet és a tudatlanság, mindig rosszat szül és gyakran ártatlan emberi sorsokat rombol le.

A könyv története Prágában indul, elmesélve annak a több ezer zsidó gyereknek a történetét, akiket sikerült kimenekíteni a nácik megszállta helyekről és Angliában elhelyezni őket.

1939-ben Eva a nácik és a biztos halál elől menekíti meg lányát, mikor férje és családja tudta nélkül, Londonba küldi Mirjamot.

Kis időre rá, Eva férjével és szüleivel együtt koncentrációs táborba kerül, és ezzel párhuzamosan Mirjam lánya történetét olvashatjuk, aki Angliában egy szerető családba kerül, így megmenekülve a nácik elől.

Emellett egy másik édesanya életéről is olvashatunk ebben a regényben, Pamela életéről, aki Londonban önkénteskedik és magához fogadja Mirjamot, miközben saját fia élete miatt is aggódnia kell.

Ez a történelmi regény több sorsot is egybeköt, két nő és anya sorsa fonódik össze, akik a reménység és a szeretet nevében, életet mentenek és jövőt teremtenek gyermekeiknek.

Az anyai szeretet és önfeláldozó képesség, a történelem legsötétebb korszakában is csodákra képes, megmutatva azt, hogy a reménység és a hit még akkor is utat talál magának, mikor minden kilátástalannak tűnik.

Olyan történeteket, olyan emberi sorsokról olvashatunk ebben a könyvben, ami a mai ember számára szinte felfoghatatlan. A mai ember el sem tudja képzelni azt a fajta állandó rettegést, az állandó félelemet, az embertelen bánásmódokat, amiket a 2. világháború idejében megannyi zsidó ember átélt.

Ebben a könyvben főleg az anyák szemszögén keresztül olvashatunk ezekről a borzalmakról, valamint a gyermeki nézőponton keresztül is betekintést nyerünk a háború borzalmaiba.

Ez a regény több évet is felölel, néha részletesen elmerül egy-egy élethelyzetben, máskor pedig többet is ugrik az időben, és csak a fontosabb eseményeket emeli ki.

Borzalmasan fájdalmas, ugyanakkor mélységesen szép olvasni a múlt eseményeit, tanulva és okulva belőle.

Egy érzelmi hullámvasút ez a regény, megmutatva azt, hogy ez ember élete során rengeteg kudarcot és sikert megél, de minden azon múlik, mennyire tud emberséges maradni a legnagyobb mélységek közepette is.

A könyv mélységeit és magasságait az adja meg, hogy teljesen ismeretlen emberek élete úgy fonódik össze, hogy sorsuk alakulása hatással lesz egymásra.

Ez az érzelemdús történet, családok, anyák és gyermekek sorsán keresztül tragikus életeket és a háború borzalmait mutatja meg. Ellentétbe állítja az emberi jóságot a gonoszsággal, megmutatva azt, hogy a remény a legsötétebb időkben is megtalálható.

Az emberi jóság, a zene, a művészet és a szeretet sorsokat sző egybe ebben a valós eseményeken alapuló regényben. Ahány sors, ahány élet, ahány ember megjelenik ebben a regényben, annyi példája ez annak, hogy mindannyiunknak szükségünk van valakire vagy valamire, aki és ami túlsegít minket életünk legnagyobb megpróbáltatásaiban.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Vajon csak arról szól az élet, hogy túlélje az ember a monoton napokat, vagy hogy valami különlegeset hozzon létre?

Csillagokban írt sorsok Book Cover Csillagokban írt sorsok
Gill Thompson
Álomgyár Kiadó
2021
Keménytábla
456