Samantha Downing: A saját érdekedben

Thriller-krimi kedvelőknek ez egy izgalmas és fordulatos olvasmány lehet. Érdekessége az, hogy már a könyv legelején kiderül, ki a gyilkos és ezt követik a különböző bűncselekmények. A csúcspontját akkor éri el ez a könyv, mikor lebukik a tettes.

Emiatt nem sok meglepetést tartogat ez a könyv, mert nincs benne nyomozás, már a legelején ismert a tettes, sőt bűncselekményeinek körülményei is elég részletesen le vannak írva.

A könyv főszereplője Teddy Crutcher, aki egy híres iskola tanára. Szigorú, következetes, ugyanakkor elkötelezett diákjai iránt. Annyira megszállottja diákjainak, hogy egészen bizarr és különleges cselekedetekhez folyamodik azért, hogy tanítványait jó útra terelje.

Emiatt saját kénye-kedve szerint alakítja diákjai sorsát, sőt még a tanárikar életét is erősen befolyásolja.

Egy rejtélyes haláleset, amit egymás után egyre több ilyen tragikus esemény követ, teljesen összekuszálja a szálakat ebben a krimiben. Innentől kezdve már nagyon gyorsan pörögnek az események, folyamatosan valaki másra terelődik a gyanú és a figyelem, miközben valójában egyetlen ember irányítja a szálakat a háttérben.

Emiatt is kissé értelmetlennek tűnik a sok gyanúsított a könyvben, ugyanis egyértelmű, hogy ki a tettes, mégis végigjárunk egy olyan folyamatot, ahol a könyv különböző szereplői nem csak gyanúsítottként vannak kezelve, hanem egyenesen tettesekként vannak elbírálva.

Mivel már a könyv legelején tudjuk ki a negatív szereplő, ezért már csak azért kell szurkolni a könyvben, hogy tettesként felelősségre vonják.

Nagyon negatív és taszító a tanár jelleme ebben a könyvben, mert kicsinyes, önző és egoista érdekei miatt bárkin átgázol.

Erőssége és előnye a könyvnek, hogy nagyon olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni és dinamikus cselekménye miatt nem egy unalmas könyv.

Egy-egy bűncselekmény között alig van szünet, folyamatosan történik valami a kötetben és sosem lehet előre tudni, hogy ki lesz a következő áldozat.

A rövid fejezetek, a sok párbeszéd, az egyszerű tőmondatok, a hétköznapi nyelvezet és a szereplők részletes kidolgozása miatt nincsenek sorok közé bújtatott mondanivalók vagy rejtélyes titkok.

Minden mozdulat, fordulat vagy esemény a tanár szempontjából van tálalva, aki egy olyan valóságot kreál magának, aminek nem sok köze van a realitáshoz. Gondolkodásmódja, tettei és indíttatásai kicsit sem egészségesek, emiatt is annyira kiszámíthatatlanok cselekedetei.

A negatív főszereplő mellett nem igazán jelennek meg pozitív szereplők ebben a krimiben, és én pont emiatt nem igazán találtam meg az egyedi és fordulatos megoldásokat ebben a kötetben.

Egyedül a könyv vége lepett meg pozitívan, ami egészen érdekes megoldása egy olyan bűncselekménynek, aminek tettesét már többen is gyanították, de senki sem tudta bizonyítani.

A könyv befejezése kivételével nem sok meglepetést és váratlan fordulatot tartogatott számomra ez a könyv. Mélyebb üzenete nem igazán volt ennek a könyvnek, ezért olvasása nem igazán hagyott bennem mélyebb nyomokat.

Túl sok bűncselekmény volt benne, aminek mind ugyanaz volt a kimenetele, nem volt benne izgalmas nyomozás, nem voltak benne titkok, sőt még a tettes is elejétől fogva ismert volt.

Egyszerű és könnyed olvasmányként megállta a helyét, de szerintem a szerző előbbi könyve sokkal izgalmasabb.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A tudás nemcsak hatalom, hanem érték is. Tudnod kell, hogy mikor használhatod fel, és mikor kell befognod a szádat.

A saját érdekedben Book Cover A saját érdekedben
Samantha Downing
Magnólia Kiadó
2023
Puhatáblás