Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ismerős volt számomra a könyv szerzője, már olvastam tőle, de ez a könyve teljesen meglepett. Nem hittem a szememnek, mikor a végére értem a könyvnek, mert egyáltalán nem erre számítottam.

Bár első lépésként én is átolvastam a könyv fülszövegét, és ez egyből felkeltette az érdeklődésemet, de ez még csak sejteti a könyv rejtélyes hangulatát, és azt a csavart, amit teljesen lehetetlen előre megfejteni.

Az egyből feltűnt, hogy ez egy thriller, mert nagyon rejtélyesen és titokzatosan indulnak be a cselekmények a regényben. Arra azonban nem számítottam, hogy ebben a thrillerben a misztikus elemek is keverednek olyan módokon, hogy olvasóként olyan mintha egy kitalált világban járnánk, ahol a különböző ajtók átjárhatóságot mutatnak valóság és fantázia között.

Kicsit sem túlzás azt mondani, hogy ebben a könyvben semmi sem az, aminek tűnik. Valójában két főszereplője van ennek a regénynek, két olyan nő, akik ugyanabba a férfiba szerelmesek.

Adele, a feleség, szinte már betegesen ragaszkodik férjéhez, ami már előre sejteti a regény baljós kimenetelét. Mellette felbukkan Louise, a férj fiatal szeretője, aki nem csak egy szerelmi viszonyba kezd a fiatal pszichiáterrel, hanem barátságba keveredik ennek feleségével is.

Ebben a szerelmi háromszögben olyan bonyodalmak és fordulatok várhatóak, amelyek logikusan aligha értelmezhetőek, viszont annál inkább izgalmasak.

Olvasóként sötétben tapogatózva próbáljuk megfejteni azt, hogy vajon hova vezet ez a sok bonyodalom és titok, miközben váltott szemszögön és különböző idősíkokban kísérjük végig a könyv szereplőinek kalandjait.

Ez nem egy kifejezetten pörgős vagy dinamikus regény, sokkal inkább a csendesen folydogáló események sorozata jellemzi, ami által néha úgy tűnhet sosem érünk már a végére, ugyanis olvasóként a leginkább arra vágyunk, hogy megfejtsük ennek a rejtélynek a darabkáit. De megéri kitartani mellette, mert a labirintus végén rájövünk arra, hogy csupa szemfényvesztés volt a regény.

A szerelmi háromszög keveredik a mentális betegség témájával ebben a regényben, a végére pedig egy akkora csattanó várható, ami garantáltan nagyon sok ideig foglalkoztatja majd az olvasót.

Balsejtelmes, titokzatos és feszes hangulatú ez a könyv, ami folyamatos zsákutcába vezeti olvasóját, egy pillanatig sem lankad benne a feszültség, sőt fejezetről fejezetre fokozódik.

Az álmok megfejtése, a tudatos gondolkodás és irányítás, a misztikus elemek fontos szerepet kapnak ebben a regényben, amik együtt egy olvasmányos regényt eredményeznek.

Elsőre látásra ezek a különböző részek egyfajta zavaros képet festenek le a könyv szereplőiről, összemosódnak benne az idősíkok és a különböző történetek. De ezek ne tévesszenek meg senkit, mert a végére nem csak hogy összeérnek ezek a szálak, de teljesen más megvilágításba fog kerülni a regény cselekménye.

Ez egyszerre egy misztikus- és pszichothriller, ami szövevényes cselekményével az álmok misztikus világába repít, valamint a szerelmi háromszög csapdáit világítja meg.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ez a valódi életem, még ha most nehezen igazodom is ki az útvesztőjében. Ez az az élet, amelyben meg kell találnom a békémet.

Ne higgy a szemének! Book Cover Ne higgy a szemének!
Sarah Pinborough
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
334