Tisza Kata: Szakáll Péter illúziói

Tisza Kata zseniálisan megírt, felépített és illusztrált könyve olyan mélységekbe vezeti el olvasóit, amiben olyan érzése van az olvasónak, hogy egyszerre olvas egy szépirodalmi és egy pszichológiai ismeretterjesztő könyvet.

Rendkívül tömör, sokoldalú és hasznos könyv ez, amiben mindenki saját elakadásaira, függőségeire és fel nem dolgozott traumáira lelhet.

Ebben az önismereti és önfejlesztő könyvben az emberfüggések megannyi árnyalatait és módjait lehet végigkövetni. Konkrét élettörténeteken és beszámolókon keresztül olyan szereplőket ismerünk meg, akik a terápia segítségével sokkal jobban megismerik önmagukat, működési mechanizmusaikat és azokat a sémákat, amelyek sajnos meggátolják őket a teljes szabadság megélésében.

Különlegessége ennek a könyvnek, hogy a magyar társadalom tipikus és jellegzetes elakadásait és emberfüggéseit veszi górcső alá, megmutatva azt, hogy mindannyian hordozunk magunkban olyan sérüléseket, örökölt mintákat, valamint függéseket, amelyeket társadalmi szinten már kisgyerekként magunkba szívtunk, ugyanis családjainkban már eleve erre voltunk szocializálva. A tipikus rideg és érzelmeit ki nem mutató férfi, a nők végtelen szolgálatkészsége és alárendelt hozzáállása csak néhány példái annak, hogy milyen súlyos függésekkel küzd a magyar ember, akinél gyakran fel sem merül az, hogy ezeket a mintákat átgondolja vagy esetleg változtasson rajta.

Ez a különleges és érdekes felépítésű könyv rendhagyó módon, hol egy terapeuta saját reflexióját és belső munkáját, hol pedig páciensei elakadásait és emberfüggőségeit próbálja analizálni. Összetett és néha kaotikusnak tűnő emberi sorsokon keresztül a kapcsolatfüggőségek súlyos következményeiről és hatásairól lehet olvasni. Legyen szó párkapcsolatról, gyereknevelésről, válásról, életválságról vagy szülő-gyerek kapcsolatról, minden élethelyzetben megjelenik egy-egy elfojtás, tagadás vagy kompenzáció, ami meggátolja nem csak a szakembert, de a páciensei gyógyulását és szabadulását is.

Női és férfi mintákon és sorsokon keresztül magáról a magyar társadalomról lehet olvasni, amiben fontos kulturális, társadalmi és szociális témák kapnak helyet.

Ebben a könyvben Szakáll Péter, egy terapeuta hetét, öt munkanapját kísérhetjük végig, amiben őt egyszerre éljük meg szakemberként és páciensként is. Ő annyira együtt rezonál a pácienseivel, hogy munkája által saját emberfüggésein is dolgozik.

Tisza Kata rendkívüli érzékenységgel, hozzáértéssel és finomsággal hozza közel a pszichológiát olvasóihoz. Annyira mély értelmű, sokszínű és tömény az amit leír könyvében, hogy olvasás közben olyan érzése van az embernek, mintha a szerző egyenesen őt szólítaná meg. Ettől válik olyan személyessé és igazivá ez az írás, mert hol nyers, hol pedig finom megfogalmazásokon keresztül, mindig ráérez arra, hogy hol kell az olvasó figyelmét megfogni és aztán szabadjára engedni.

Mindenki annyit tud magával vinni ebből a könyvből, amennyit beletesz. Nem a könyv elolvasása lesz a megoldás, ez csak egy kiindulópont. De nem akármilyen, hanem a lehető legjobb, amiben esélyünk van a felismerésre, a feldolgozásra és az elengedésre.

Ilyen az, amikor az irodalom szó szerint gyógyír és menedék! Ezt Tisza Katánál senki sem tudja vagy érti jobban.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az „akkor vagyok szerethető, ha a másiknak segítek” elve a végtelenségig kiaknázható, ám valójában sehová nem vezet.

Szakáll Péter illúziói Book Cover Szakáll Péter illúziói
Tisza Kata
Scolar Kiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
364