Suzanne Stabile: Úton egymáshoz

Számomra úgy volt igazán élvezetes és érdekes olvasni ezt a könyvet, hogy előtte olvastam már a könyv első részét, Úton önmagunkhoz, ami bevezetett az enneagram, a kilenc személyiségtípus világába. Mivel az utóbbi időben többet is foglalkoztam már ezekkel a személyiségtípusokkal, így könnyebben és gördülékenyebben tudtam belevetni magam ebbe az önismereti és önsegítő könyvbe.

Addig míg az első könyvben sokkal közelebb és részletesebben körül van járva ez a kilenc személyiségtípus, addig ebben a könyvben párkapcsolati viszonylatokban tekinthetünk rá egy-egy személyiségtípus jellegzetességeire.

A kilenc személyiségtípus amiről ebben a könyvben olvashatunk: a perfekcionista, a segítő, a sikeres, a romantikus, a vizsgálódó, a lojális, a lelkesedő, a harckereső, a béketeremtő. Ezek a különböző, ugyanakkor szorosan egymáshoz kapcsolódó személyiségtípusok nem egymás ellentétei és nem is zárják ki egymást, sokkal inkább kiegészítik egymást.

Az enneagram egy olyan eszköz, aminek segítségével nem csak önmagunkat tudjuk megismerni, hanem ezen túlmutatóan, képessé válunk arra, hogy másokkal is egy harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatot ápoljunk.

A személyiségtípusok megismerésével nem csak egyéni erényeinket és hiányosságainkat vesszük górcső alá, hanem egy másik szemszögből kezdünk ránézni barátainkra, családtagjainkra és munkatársainkra, ami empatikusabbakká és nyitottabbá tesz minket.

Suzanne Stabile könyve egy olyan önfejlesztő könyv, ami röviden, lényegre törően, mégis célzottan és direkten fogalmaz. Hétköznapi nyelvezetének és konkrét példáinak köszönhetően, nagyon könnyen lehet haladni a könyv olvasásával, ugyanakkor a fejezetekre bontott részek teret adnak arra, hogy egy-egy személyiségtípusnál többet is elidőzzünk.

Bár nagy a csábítás arra nézve, hogy egyből kiderítsük melyik a saját személyiségtípusunk, mégis érdemes mindegyik személyiségtípust elolvasni, mert vannak olyan átfedések a személyiségtípusok között, amikben önmagunkra lelhetünk.

Ennek a könyvnek most elsősorban nem az a célja, hogy saját személyiségtípusunkra világítson rá, hanem arra, hogy megmutassa, hogy ezek a jellegzetességek miben segítenek, illetve hátrálnak minket, baráti vagy szerelmi kapcsolatainkban.

Az enneagram megismerése, gyakorlása és tanulmányozása segít megérteni saját, valamint embertársaink viselkedését. Életünk folyamatosan változik, életkörülményeink hatással vannak jellemünk formálására, alapszemélyiségünk azonban oly keveset változik életünk során.

Az enneagram azonban segít megérteni, hogy miért olyan különbözően tapasztaljuk meg a körülöttünk lévő világot. Ez az önismereti módszer segít megérteni az olyan kérdéseket, mint “Ki vagyok én?” vagy “Mit és miért teszek?”

A kilenc különböző fejezet az egyes enneagramszámokról szól, ami hasznos és gyakorlatias tanácsokat tartalmaz. Végigolvasva mindezeket a személyiségtípus jellegzetességeket sikerül jobban megismerni és elfogadni önmagunkat, valamint megtalálni az egymáshoz vezető utat.

Az enneagram nem egy pontos és hibátlan személyiség lélektani módszer, de egy szilárd pont, amiből kiindulva magasabb önismeretre, önfejlesztésre és empátiára tehetünk szert.

A megfelelő személyiségtípus felismerése még nem jár együtt a változással és a fejlődéssel. Az információ csak az első lépés, a transzformáció ezek után következik, mikor elfogadjuk azt, amilyenek vagyunk, de tudatosan és elszántan akarunk változtatni személyiségtípusunk kevésbe jó oldalain. Merthogy egyik személyiségtípus sem jobb vagy rosszabb mint a másik, mindegyiknek van jó és rossz oldala.

Ha sikerül átrágni magunkat ezeken a személyiségtípusokon, akkor már egy sokkal összetettebb képet kapunk arról, hogy milyen mozgató rugók állnak gyakran szeretteink cselekedetei mögött.

Ez a könyv azoknak szól, akik azt szeretnék, ha kapcsolataik jobban működnének, akik szeretnének egy átfogóbb képet kapni saját és embertársaik személyiségtípusáról, valamint mindazoknak akiket foglalkoztat a személyiségpszichológia.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) mind vágyunk rá, hogy tartozzunk valahová, és értelmet találjunk az életünknek.

Úton egymáshoz Book Cover Úton egymáshoz
Suzanne Stabile
Harmat Kiadói Alapítvány
2021
Füles, Kartonált
192