5 legjobb magyar könyv

Kevesebb magyar irodalmat olvasok, mint világirodalmat, de mikor a kezembe kerül egy magyar szerző által írt könyv, akkor örömmel veszem tudomásul, hogy a magyar kortárs irodalomban is vannak kiemelkedő szerzők, egészen értékes irodalmi olvasmányokkal.

Ebbe a kategóriába most olyan könyveket válogattam össze, amelyeket témájukat, valamint irodalmi értéküket tekintve, igazi remekműveknek tekintek.

Érdemes ezekre a könyvekre felfigyelni és jóval több magyar irodalmat olvasni, mert szerintem bőben van miből válogatni, és hazai pályán is sok irodalmi remekmű születik.

 1. Fábián Janka: Emma évszázada

  Fábián Janka trilógiája egy igazi családregény, emberi sorsokkal és családi hagyományokkal. Emma történetén keresztül ismerjük meg a 20. század történelmét: 1. és 2. világháború, 56-os forradalom, 1968, 1989.

  Egy évszázad történelmi eszméi kerülnek elmesélésre a trilógiában, miközben ezek a történelmi események sorsokat határoznak meg, melyek társadalmi és egyéni változásokat idéznek elő.

 1. Náray Tamás: Zarah

  Náray Tamás regénye, a 20. század történelmi korszakát mutatja be, mindezt egy asszony életén keresztül, aki megél szerelmet, árulást, sikert, kudarcot és boldogságot is.

  Ez egy érzelmes családi regény, nyomozati szálakkal, romantikus történetekkel és realista tájleírásokkal. Több fontos eleme is van a regénynek: család, igazi szerelem, dráma és művészet.

 1. Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

  Ez az őszinte hangvételű, olykor hátborzongató, de ugyanakkor felemelő kortárs regény, napjaink egyik leghűbb tükre a valóságnak.

  A magyar írónő nem egy „lányregény”-t mesél el, hanem életének saját drámáját tárja fel, mindezt nem egy sajnáltató vagy panaszkodó stílusban, hanem megbocsátással és megértéssel az őt ért szenvedések iránt.

 1. Szöllősi Mátyás: Simon Péter

  A könyv több egymástól teljesen független kis történetből és eseményből áll, amelyek a regény végére sem állnak össze, ezért is olyan érdekes és feszültséggel teli minden egyes mozzanat és esemény, aminek Simon Péter tanúja.

  A könyv lapjait olvasva egyre csak nő a feszültség és a homály, hiszen minden esemény, párbeszéd vagy szereplő, csak egyre több és több kérdést vet fel.

 1. Csepelyi Adrienn: Belemenés

  A könyv mindenképp egyedi és különleges, és nem csak azért mert női szerző ír a fociról, hanem azért is, mert a női focit és foci rajongást egészen más megvilágításba helyezi. Annak ellenére, hogy ez a könyv ízig-vérig foci, azért van benne néhány bölcs lélektani gondolat is. A rövid kis anekdotikus történetek, valamint a gyerekkori visszaemlékezések megtörik egy kicsit a foci vonalát, és ezáltal még többet hozzáadnak a könyv olvasási élményéhez..