Fábián Janka: Emma évszázada

Ritkábban szoktam olvasni magyar irodalmat, de Fábián Janka, az egyik kedvenc magyar íróm. Mióta megismertem az írónő stílusát, kivétel nélkül mindegyik könyvét elolvastam. Nagyon szeretem a könyveit olvasni, imádom azt a magyar nyelvezetet, amit könyveiben használ, de főleg szereplőinek karaktere és jelleme fog meg engem igazán.

„Emma évszázada” egy trilógia, melyet Fábián Janka egy regényciklusban foglal össze. A trilógia három része: Emma szerelme, Emma fiai, Emma lánya.

Az írói adottságokkal rendelkező, tizennégy éves Emma, 1907 nyarán tér vissza Kanadából Budapestre beteg édesapjával. Beteg édesapja, Vallay Zoltán, utolsó napjait hazájában éli meg és eközben, a fiatal Emma nevelését rábízza, gyerekkori szerelmére, Kóthay Évára. Emma ebben a családban nő fel, a balatoni kisvárosban válik felnőtté és ismerkedik meg az élet örömeivel és bánataival.

Emma történetén keresztül ismerjük meg a 20. század történelmét: 1. és 2. világháború, 56-os forradalom, 1968, 1989. Emma történetén keresztül, Magyarország 20. századi történelmét ismerjük meg. Sok a történelmi információ és háttér, így azonban mindenkinek esélye lehet arra, hogy valamelyik időszakba belegondolja magát és azonosulni tudjon a kor szellemével és szereplőinek karakterével. Egy évszázad történelmi eszméi kerülnek elmesélésre a trilógiában, miközben ezek a történelmi események sorsokat határoznak meg, melyek társadalmi és egyéni változásokat idéznek elő.

Ezek a történelmi mérföldkövek Emma életében újabb és újabb fordulópontokat idéznek elő. Emma családja szétszóródik a nagy világban, a regény végén egy esemény azonban újra egybegyűjti a családot a balatoni kisvárosban, Balatonkörtvélyesen.

Fábián Janka trilógiája egy igazi családregény, emberi sorsokkal és családi hagyományokkal.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

Emma évszázada Book Cover Emma évszázada
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2017
Cérnafűzött, Keménytáblás
1016