15+5 legjobb könyv anyákról és anyáknak

Anyának lenni egyszerre a világ legszebb és legnehezebb feladata. Ma már az élet minden egyes területére létezik egy szakkönyv vagy egy ismeretterjesztő, ami gyakorlatias és hasznos tippekkel, segíthet egy-egy élethelyzetben.

Anyákról ás anyáknak is sok könyv szól, mégis a legtöbb édesanya azt vallja, hogy a gyereknevelést nem lehet könyvekből tanulni. Ennek ellenére jó tudni azt, hogy ha szükségünk van segítségre, útmutatásra vagy tanácsra, akkor azt ma már könyvekben is megtalálhatjuk.

De anyaként néha nem csak azokról a témákról szeretnénk olvasni, amelyek amúgy is nap mint nap foglalkoztatnak minket, hanem néha csak arra vágyunk, hogy elmerüljünk egy jó könyv történetében és kimenekülve a valóságból egy másik világba csöppenhessünk.

Az anyák napja ma már világszerte egy különlegesen ünnepelt nap. Ezen a napon sokan emlékeznek meg édesanyjukról és ajándékozzák meg őt valamivel. Az ajándékok között akár egy izgalmas könyv is lehet, ami remélhetőleg sok édesanya arcára mosolyt fog csalni.

Most olyan könyveket szeretnék ajánlani, amelyek édesanyákról szólnak vagy édesanyáknak szólnak. Nagyon színes a felhozatal, ugyanis különböző műfajban, különböző stílusban, szomorú vagy épp vidám könyvek kapnak ezen a listán helyet. Ami közös mindegyikben az, hogy remek olvasási élményt és pihentető kikapcsolódást tudnak nyújtani.

Anyák napjára egy igencsak színes könyvcsokrot állítottam össze mindazoknak akik már édesanyák és azoknak is, akik még csak tervezgetik a gyerekáldást.

Bármelyik könyvre is esne valakinek a választása, mindegyik könyv tartogat valami humoros, könnyed vagy épp mélyen elgondolkodtató üzenetet.

5 legjobb könyv anyákról anyáknak

1. Pamela Druckerman: Nem harap a spenót

Pamela Druckerman, az amerikai újságírónő, Párizsban töltött évei alatt utánajárt a francia gyereknevelés „tudományának”. Francia divatról, francia konyháról már mindenki hallott. De mitől olyan különleges a francia gyereknevelés?

Pamela Druckerman, „francia” anyaként ennek járt utána és csodás elméletekkel és gyakorlatokkal állt elő. Nagyon egyszerű és lényegre törő az üzenete, egyesek szerint talán régi módi, de akkor is hatásos: anyának lenni nem 24 órás szolgálatot kell, hogy jelentsen, anyának is jár a szünet, hiszen nem minden a gyerek körül forog.

A szerző, Párizsban élő amerikai nőként és anyaként tapasztalja meg azt, hogy a francia gyerekek nem hisztiznek, jól neveltek, normálisan étkeznek és szüleik nem idegroncsok. Szerinte az egyensúly megtalálása a kulcs, valamint az, hogy az anyaságra, ne mint lemondásokkal teli életre tekintsünk, hanem a kiteljesedés és az önmegvalósítás másik formájára.

2. Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Szülőként annyira konkrét elképzelésünk van arról, hogy gyerekünknek milyennek is kellene lennie, és ritkán hagyjuk kibontakozni azt a kis személyiséget, aki ott lakozik egy gyerekben. Vekerdy Tamás azonban ezzel a könyvével más szemszögből világítja meg a gyereknevelés kérdését, annyira szépen és lényegre törően mondja el a gyereknevelés alap pilléreit.

Ebben a könyvében összefoglalja több esete, beszélgetése, tapasztalata bölcsességét. Ezek a beszélgetések témákra vannak bontva, de mindegyik abba az irányba halad, hogy miként lehetne jobban „csinálni” a gyereknevelést, miképpen lehetne jobban szeretni és jobban együtt élni gyerekeinkkel, családjainkkal.

3. Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket? Szerintem ez egy olyan kérdés amit minden szülő feltesz magának, vagy legalábbis fel kellene, hogy tegyen. Ez a könyv ezt a kérdést és témakört járja körül, azzal a céllal, hogy minden szülőnek segítséget tudjon nyújtani a gyereknevelés néha oly nehéz szakaszaiban.

A világhírű pszichológus-pedagógus, Kim John Payne, egy újabb gyereknevelési szemléletet mutat meg, mely távol tartja magát a mai konzumkultúra világától. Arról szól a könyv, hogy miként biztosíthatunk gyerekeinknek egy boldogabb, tartalmasabb és szebb gyermekkort, a tárgyak, a képernyők és az információk sokasága nélkül.

4. Susan Forward: Mérgező szülők

Ez a könyv inkább a felnőttekről szól, akikben azonban még mindig ott van az a gyermeki én, aki szeretetre, elfogadásra és megértésre vágyik. Nagyon hasznos olvasmány, főleg a problémás szülő-gyermek kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

Az egészen megdöbbentő példák, valamint a kézzel fogható praktikus tanácsok célja egyfajta önismereti fejlődés és változás, a boldogabb gyermekkor és kiegyensúlyozott felnőttkor érdekében.

5. Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban

Senki sem tud olyan szépen és meghatóan írni a mesék csodás világáról, mint Kádár Annamária. Egészen különleges az, ahogyan megszeretteti a mesék világát nem csak a gyerekekkel, de még a felnőttekkel is, akik bizony sokat tudnak tanulni egy-egy meséből.

A mese Kádár Annamária könyvében, több mint egy történet hősökkel és nemes cselekedetekkel, ez egy fejlődési forma, egy tanulási lehetőség és az érzelmi biztonság alapköve. A mese által a gyermek saját világát alakítja, formálja és megtanul megküzdeni a negatív érzelmekkel is, mint a félelem, szorongás vagy bánat.

A mese formálja a gyermek személyiségét, gazdagabbá teszi fantáziavilágát, megtanítja az önbecsülésre és megalapozza az érzelmi intelligenciáját.

15 legjobb könyv nem csak anyákról, de anyáknak

1. Sinéad Moriarty: A jó anya

Meddig megy el egy anya a gyerekéért? Hol a határ? Mit jelent szeretni a gyerekedet? Milyen a jó anya?

Ezeket a kérdéseket a szerző egy csodálatos, ugyanakkor szívszorító történetbe helyezi bele, ahol társadalmi, emberi és jogi szemszögből kerülnek megvilágításba az anyaság határai és korlátai.

Szívbemarkoló és szomorú történet ez, ahol komoly társadalmi és erkölcsi kérdések sorozata merül fel. Egyáltalán nem könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, normál esetben sem, hát akkor ha egy anya egy olyan kiélezett élethelyzetbe kerül, ahol a rossz és a jó közötti vékony határ szinte láthatatlan.

2. Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

A könyv egyszerre foglalkozik az anyaság, a béranyaság, az abortusz, a meddőség, az örökbefogadás és a kamaszkor kényes témáival. Ezeken belül kapnak nagy szerepet a hazugságok, árulások, titkok és döntések következményei.

Az anyaság köré tekeredik minden szál a regényben, ami több szemszögből kerül megvilágításra. Ott van egyfelől a sikeres és gazdag többgyerekes anya, a magányos és zárkózott egyedülálló anya, a bizonytalan és elveszett kínai anya és a megszállottan és kétségbeesetten gyerekre vágyó meddő anya.

Mindannyiuk sorsa tele van keserű és nehéz döntésekkel és titkokkal, amelyeknek következménye egész életüket meghatározza. De mindannyiukban közös az anyaságot jellemző határtalan és feltétel nélküli szeretet.

3. Robert Lawson: Az anya

Őszinte, mély és érzelmekkel telített regény, egy küzdő és kitartó anya sorsát mutatja be. Egy szeretethiányos és magányos lányból, erős és érett anya lesz. Egy végsőkig küzdő anya története ez, aki gyereke születését, élete új esélyeként fogja fel és megváltoztatja addigi életét.

Embert próbáló nehézségeken és kudarcokon megy át, de az összetört és megkeseredett nőből, érett, felelősségteljes és szerető anya lesz.

Egy élethű könyv, mely az anyaság legszebb, mégis olykor legnehezebb időszakát meséli el. Tele van a könyv életbölcsességekkel, lelket simogató történetekkel és szívből fakadó tiszta szeretettel.

4. Nagy Judit: Ébredéseim

Súlyos traumát tár elénk a szerző ebben a könyvben, de mindezt olvasmányos és reményteli stílusban és hangulatban. Kíméletlen őszinteséggel ír Judit a szüléstörténetről és a halálélményről. Mégsem negatív hangulatú ez a könyv, hiszen nem a halálról, hanem az életről szól.

Arról a tíz évről szól ez a vallomás, amely szükséges volt ahhoz, hogy Judit felépüljön a szülés traumájából, önmagára találjon és megküzdjön saját érzéseivel. Hogy miként hatott mindez anyaságára, nőiességére és személyiségére, az a könyvben egy egészen különleges élményt eredményez.

Ez a megrázó történet a szülés testi-lelki utóhatásairól szól, valamint a sok évnyi küzdelem gyakran embert próbáló nehézségeiről.

5. Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Ezt a könyvet nem lehet elfelejteni, nem lehet kihagyni részeket belőle, nem lehet letenni, csak végigolvasni lehet. Szinte hétköznapi történetnek tűnik Éva története, mégis olyan különleges és egyedi. Attól válik olyan különlegessé, hogy az egyszerűen és tisztán megfogalmazott mondatokban, ott rejlik a bátorság, az őszinteség, a fájdalom és az öröm is, ami az anyasággal együtt jár.

A könyv nem egy egyszerű olvasmány, hiszen témája maga az élet, kiszámíthatatlan szenvedéseivel és harcaival. A regény egy édesanya harcát és küzdelmét meséli el. Egy olyan anyáét, aki küzd gyermekéért, aki segítség és támogatás nélkül neveli gyermekét.

Szülőként, de főleg anyaként, nem lehet ezt a könyvet csak úgy érzelmek nélkül végigolvasni. Akarva akaratlanul átéljük Éva drámai sorsát, együtt érzünk vele és erőt merítünk az ő történetéből.

6. Gin Phillips: Lidércnyomás

Elég hátborzongató maga a könyv története, mégis több ez mint egy thriller. Magát a cselekményt, egy anya szemszögéből olvashatjuk, aki izgalmasan meséli el a tragikus élet-halál történéseket, az anyaságról szóló érzéseit, valamint kapcsolatát kisfiához.

Elképzelhetetlen az a rémálom amit ők ketten átélnek az állatkertben, miközben az édesanya az utolsókig küzd azért, hogy megmentse életüket. Logikusan és racionálisan tervez meg minden egyes lépést menekülésük útján, sokszor szembesülve olyan kemény döntésekkel, melyek emberileg vagy erkölcsileg még őt is próbára teszik.

Ez a könyv egy fajta „dicshimnusz” az édesanyákról, akik sokszor a legvadabb helyzetekben is helytállnak és erő felett küzdenek gyermekükért. Tulajdonképpen az egész könyv az életben maradásról, a menekülésről és a határtalan anyai szeretetről szól.

7. Sue Klebold: Napsugaram

Sue Klebold, az édesanya mesél ebben a könyvben, aki egy súlyos tragédia bekövetkezte óta, aminek fia egyszerre volt az elkövetője és az elszenvedője, csak annak szentelte életét, hogy megértse mi vezethetett oda ehhez a szörnyű tragédiához, és neki, mint szülőnek milyen felelőssége volt mindebben.

Ez az édesanya egy hős, aki nem törik meg a gyász és a bűntudat terhe alatt, hanem elszánt aktivistává válik, hogy másoknak is segíteni tudjon. Könyvében nem feloldozást vagy mentséget keres fia kegyetlen tettére, még csak nem is vonja ki magát a felelősség terhe alól, sokkal inkább segíteni próbál szülőknek, tanároknak, szakembereknek, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.

8. Susan Spencer-Wendel: Mielőtt végleg elmegyek

Kétségkívül szomorú ez a történet, tele melankóliával, halálfélelemmel, búcsúzással, de ugyanakkor nem ez a hangnem dominál a könyv lapjain. Susan, a feleség, édesanya, barátnő, nővér, szomszéd, munkatárs, egy felbecsülhetetlen ajándékot hagy szeretteire: életörömöt és életünneplést.

Nem menekül az önsajnálatba, nem panaszkodik, nem kesereg, optimizmusának, életerejének és humorának köszönhetően, boldogan tölti el élete utolsó egy évét.

Égbekiáltó a könyv üzenete: minden napnak megvan a maga varázsa és csodája, az életet most kell élni, mert csak úgy érdemes igazán élni, ha szeretünk és boldogságban élünk.

9. WM. Paul Young: A viskó

Bár meseszerű a története, mégis valóságos és életszerű. Ebben a könyvben, egyszerre találkozik a hit és a valóság, ettől olyan érdekes és bámulatos ez a történet. Young regénye megrázó és sorsfordító erejű.

Egy édesapa hétvégéje a viskóban, ami által újra átéli kislánya elvesztését, de közelebb kerül ennek az eseménynek a feldolgozásához is. Az, amit a viskóban megtanul és megtapasztal, túlmutat az emberi értelmen és felfogóképességen, mégis valóságos. Akárcsak a szél, amit nem látunk, de érzünk. A meleget sem látjuk, de érezzük.

Az elhagyott, rozoga viskó, egy olyan hellyé válik a történetben, ahol a hit, a reménység, a szeretet és a megbocsátás új értelmet nyernek. Azoknak ajánlott, akik éltek már át veszteségeket, akik még hisznek az emberiségben és akik hajlandóak új eszméket és gondolatokat befogadni.

10. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

A múlt sebeit, traumáit és nehézségeit szinte képtelenség egyedül feldolgozni, ezért első lépésként egy ilyen könyv olvasása már nagyon sokat segíthet elindulni az öngyógyítás útján.

Megértve azokat a családi mintákat és örökölt sorsokat, tudatosítva a hibákat és a kudarcokat, esélyt kaphatunk arra, hogy feldolgozásra kerüljön a múlt, annak érdekében, hogy ennek ne legyen hatása jelenünkre vagy jövőnkre.

A múlt fel nem dolgozott eseményei nem csak lelki, hanem testi szinten is komoly elakadásokat okozhatnak. Ezeket vagy fel dolgozza az ember és boldogabb élete lesz, vagy egy életen át hordozza ennek súlyát és következményeit.

11. Viola Shipman: Az emlékkarkötő

Nagyon kedves és bűbájos regény ez három nő történetéről, akik különböző életutakat járnak be, de összeköti őket a szeretet és az örömteli életben való hit.

Ez egy különlegesen elragadó történet, csodás leírásokkal és érzelmi mondanivalókkal. Irigylésre méltó az az életút, amelyet Lolly, a könyv főszereplője megtesz, a sok nehézség, kudarc és veszteség ellenére is.

Hisz az élet szépségében és mindenben meglátja a jót és a szépet. Lánya és unokája számára igazi példaképpé válik, akiknek örökségül hagyja a sok kedves családi történetet és emléket, tele szeretettel és örömmel.

12. Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Ez a könyv a nagybetűs életről szól, de ennél jóval több van benne, ugyanis az anyaság, a feminizmus, a társadalmi elvárások, a szerelem, a házasság, ezek mind olyan témák amik csodálatosan épülnek bele a könyv fő történetébe.

Igényes, alapos és tökéletesen kidolgozott remekmű ez a könyv, finomsága és szépérzéke kiemelkedő. Ez az a könyv ami a mértékletességről és a harmóniáról szól.

Szépirodalmi szempontból egy igazi kincs, olyan mint egy csendes és nyugodt vihar, aminek hatását jóval a könyv elolvasása után érzi úgy igazán az ember. A könyv üzenete pedig örök érvényű, miszerint bármikor újra lehet kezdeni, ugyanis a boldogság megtalálása csakis tőlünk függ.

13. Jodi Picoult: Sorsfordítók

Jodi Picoult megint nagy bravúrral teszi fel az életbevágóan fontos kérdéseket: Mi az igazán fontos egy barátságban? Mennyire ismeri a szülő a gyerekét? Meddig vagyunk képesek elmenni a szerelem nevében?

Nem könnyű megemészteni a regény cselekményét, sokszor elgondolkodtat és szavak nélkül hagyja az olvasót, de Jodi Picoult minden regényének ez a célja, hogy megdöbbentse olvasóját, hiszen így maradandó hatást gyakorol a könyv az olvasóra.

A sok érdekes karakter, a váltott szemszögből megismert események emelik a cselekmény feszültségét és drámáját, a végén pedig ott a feloldozás, de ez mégsem könnyít a regény hangulatán, hiszen már semmi sem lesz olyan mint régen. Ezért is olyan nyomasztó ez a regény, mert elolvasása után még sokáig ott dolgozik az olvasóban a könyv mondanivalója.

14. Fábián Janka: Emma évszázada

Emma történetén keresztül ismerjük meg a 20. század történelmét: 1. és 2. világháború, 56-os forradalom, 1968, 1989. Sok a történelmi információ és háttér, így azonban mindenkinek esélye lehet arra, hogy valamelyik időszakba belegondolja magát és azonosulni tudjon a kor szellemével és szereplőinek karakterével.

Egy évszázad történelmi eszméi kerülnek elmesélésre a trilógiában, miközben ezek a történelmi események sorsokat határoznak meg, melyek társadalmi és egyéni változásokat idéznek elő.

Ezek a történelmi mérföldkövek Emma életében újabb és újabb fordulópontokat idéznek elő. Emma családja szétszóródik a nagy világban, a regény végén egy esemény azonban újra egybegyűjti a családot a balatoni kisvárosban.

15. Kate Morton: A tóparti ház

Igazi családregény ez, tele érzelmekkel és izgalmas fordulatokkal. Van benne szerelem, megcsalás, titokzatosság, kaland és rejtély. A regény egy kisfiú eltűnésének kiderítése körül mozog és egy fontos kérdést vet fel: gyerekrablásról vagy balesetről szól a kisfiú eltűnése?

Mi történt vajon azon az éjszakán, mikor eltűnt ez a kisgyerek? Hova tűnt az alig tizenegy hónapos kisfiú azon az emlékezetes Szent-Iván-éji ünnepségen?

A rejtélybogozás során fény derül erre a titokra. A regényben sok a titok, a gyanúsított, a gyönyörű helyszín és az izgalmas történet. Úgy tűnik, mintha a család mindegyik tagja tudna valamit erről az eltűnésről de mindannyian hallgatnak, azért hogy egyben tartsák a családot és megőrizzék titkaikat.

De a történet a regény végére szépen lekerekedik és minden kérdésre választ kapunk.