5 legjobb önéletrajzi könyv

Hírességekről, elismert közszereplőkről vagy kiemelkedő emberek életéről olvasni, nem csak szórakoztató, de egyszerre egy motiváló, tanulságos és önfejlesztő tevékenység.

Ezeknek a könyveknek köszönhetően, a történelem vagy a jelenkor olyan eseményeiről olvashatunk, amelyek segítenek átélni és megérteni olyan emberi sorsok alakulását, amelyek a legnagyobb mélység közepette is reménységről, szeretetről és bátorságról tettek bizonyságot.

Mások életéről olvasni azért lehet érdekes vagy izgalmas, mert ezekben a tényirodalmi könyvekben valós és megtörtént eseményekről lehet olvasni, valamint rengeteget lehet tanulni azoktól az emberektől, akik már keresztülmentek egy nehezebb megpróbáltatáson vagy kiemelkedő sikereket értek már el.

Az életrajzi könyvekben nem az a fontos, hogy hogyan fog véget érni a történet, mert ezt legtöbbször már előre tudjuk, hanem azok az életszakaszok és életérzések, amiken a könyv főszereplője keresztülmegy.

Végigkísérve ezeket ez életszakaszokat, végigolvasva ezeket a visszaemlékezéseket, olyan inspirációra tehetünk szert, ami által megtanulhatjuk azt, hogyan lehet túlélni az élet legnagyobb megpróbáltatásait, hogyan lehet küzdeni az álmokért és célokért.

Ebben a válogatásban olyan inspiráló és motiváló könyvek kaptak helyet, amelyekből erőt lehet meríteni, önismeretre lehet szert tenni vagy csak csupán az olvasás élvezetéért is érdemes elolvasni őket.

Az élet valós eseményei legtöbbször sokkal jobbak mint bármilyen fiktív történet, ezért ezeknél a könyveknél garantált a kikapcsolódás és az inspiráció.

  1. Edith Eva Eger: A döntés

Ez a könyv irodalmilag és tartalmilag is egy remekmű, melyet mindenkinek el kellene olvasnia, aki szeret emlékiratokat olvasni, valamint nyitott a pszichológiai tanítások iránt. Minden élethelyzetben sokat segíthet ez a könyv, hiszen tele van hiteles, őszinte és valóságos történetekkel.

Azoknak ajánlott elolvasni ezt a könyvet, akik szeretik a 2. világháborús könyveket, de ugyanakkor nyitottak mindezt nem csak történelmi, hanem szociális és pszichológiai szempontból is megvizsgálni.

Ez a könyv egy útmutató és akár mankó is lehet, egy kiút saját életünk börtönéből, egy tudatos és örömteli döntés az élet és a szabadság mellett.

A magyar származású írónő könyve személyes tapasztalatra épül, saját történetét meséli el, mindazt a borzalmat amit átélt és túlélt a 2. világháborúban. Sok ilyen könyvet olvashatunk ebben a kategóriában, de dr. Edith Eva Eger könyve túlmutat ezen a szörnyű valóságon és felülemelkedik az átélt traumákon, azáltal, hogy megbocsátva önmagának és a múltnak, képessé válik élvezni az életet és ezt a képességet másoknak is továbbadja.

  1. Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Az az 50 évnyi élettapasztalat, ami átjön ebben a könyvben egyáltalán nem nyomasztó vagy száraz tényszerű alapokra épül, sokkal inkább szórakoztató, inspiráló és motiváló.

Ez egy olyan életmódbeli és életrajzi könyv, ami Matthew McConaughey több éves színészi és személyes élettapasztalatát, emlékeit, megéléseit és benyomásait adja vissza.

Ennek a könyvnek köszönhetően sokkal mélyebben beleláthatunk egy világhíres színész életébe, és részesei lehetünk olyan kulisszatitkoknak, amelyek eddig rejtve voltak a nagy közönség előtt.

A könyv egy olyan filmszínészt, férjet, testvért és családapát mutat be, aki most levetkőzve a siker és a híresség mázát, teljes emberi mivoltát mutatja meg olvasóinak.

Matthew McConaughey „emberi” oldalát tapasztalhatjuk meg ebben a könyvben, ami hol humoros, hol szívet szaggató, hol pedig mélyen megható.

Ez egy nagyon pörgős, kalandos, eseménydús memoár, ami tele van sok személyes életinformációval és megannyi akciódús eseménnyel. Hangulata végig enyhén humoros, önironikus és kitárulkozó, ami miatt könnyen és gyorsan lehet vele haladni.

  1. Eddie Jaku: A világ legboldogabb embere

Ebben a szívszorító és megrázó kötetben, Eddie Jaku életútját követhetjük végig, visszaemlékezések során, kronologikus sorrendben kísérhetjük végig élete fontosabb mérföldköveit.

Ez a memoár egy olyan életutat mutat be, ami a legnagyobb mélységből is kiutat mutat az emberiségnek, ezen az úton szerzett életbölcsességek pedig szeretetre és szabadságra tanítanak.

Hasonlóan Viktor Frankl vagy Edith Eva Eger önéletrajzi könyvéhez, itt is elsősorban személyes élménybeszámolókat olvashatunk, kevés történelmi információval, de jóval több személyes és meghitt életbölcsességgel fűszerezve.

A könyv terjedelmileg pont elegendő ahhoz, hogy olvasóként egy átfogó képet kapjunk Eddie Jaku életéről, családjáról, valamint 2. világháborús embert próbáló tapasztalatairól.

Eddie Jaku úgy mesél ezekről a nehéz időkről, hogy nem merül el az önsajnálatban, hanem győztesként tekint magára, ugyanis farkasszemet nézett a halállal és győzött felette.

  1. Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre!

Egyszerre megrázó és mégis felemelő ez a könyv, ami tömören és lényegre törően beszél az élet megannyi kudarcáról és fájdalmáról, de ugyanúgy a szépségeiről és az egyediségéről is.

Frankl tud igazán hitelesen és őszintén beszélni az élet értelméről, nem csak hatalmas szakmai tudása és tapasztalata miatt, hanem főleg azért, mert a borzalmas koncentrációs táborok tapasztalatai árán tanulta meg a szenvedésben is megtalálni az élet értelmét.

Attól olyan különleges és egyedi ez a könyv, hogy Frankl nem merül el az önsajnálatban, nem tekint magára mint áldozatra, hanem egyfajta hűvös racionalitással közelíti meg mindazt ami vele történt, és ezeket a tanulságokat úgy adja tovább, hogy azok inspirálóak és motiválóak.

Igazi önfejlesztő és önismereti könyv ez, ami olyan útravalót ad olvasójának, ami segít feldolgozni traumákat vagy elakadásokat, mégis a legnagyobb erőssége az öröm és a hála, ami segít megérteni azt, hogy az élet, jó és rossz oldalaival együtt alkot egy kerek egészet.

A könyv emellett segít az elengedésben, a túlzott kontroll feladásában és az újrakezdésben.

  1. Michelle Obama: Így lettem

Annak ellenére, hogy tartamilag nem egy könnyen emészthető és olvasható könyv, mégis nagyon izgalmas és érdekes végig kísérni Amerika első fekete bőrű First Lady-jének az életútját.

Az egész Obama család sok ember számára egy példakép, hiszen cselekedeteikkel és megjelenésükkel történelmet írtak. Ez a könyv egy hiteles, őszinte és érzelmekkel telített önéletrajz, ami azon túl hogy inspirál és tanít, motivál és aktív cselekvésre hívja fel a figyelmet.

Világszerte ismert Michelle Obama, mégis a legtöbbet, elnök férjéről tudunk. Ebben a könyvben Michelle is kiáll a rivaldafénybe és nyíltan beszél arról az életútról, amit ő bejárt. Egyáltalán nem hétköznapi vagy megszokott ez az út, tele van rengeteg munkával, küzdelemmel és kitartással.

Michelle Obama, könyvében és életében is bebizonyította azt, hogy kitartással, odaadó munkával és ambícióval messze el lehet jutni. Nőként, anyaként, feleségként remekül teljesített. Mindig is a családja és a gyerekei voltak számára a legfontosabbak, de sosem feledkezett meg női mivoltáról és küzdött azért, hogy a családot és a munkáját egyensúlyban tudja tartani. Értelmisége, műveltsége és embersége olyan nyomott hagyott a történelemben, ami sokakra számára példakép lehet.