Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre!

Egyszerre megrázó és mégis felemelő ez a könyv, ami tömören és lényegre törően beszél az élet megannyi kudarcáról és fájdalmáról, de ugyanúgy a szépségeiről és az egyediségéről is.

Frankl tud igazán hitelesen és őszintén beszélni az élet értelméről, nem csak hatalmas szakmai tudása és tapasztalata miatt, hanem főleg azért, mert a borzalmas koncentrációs táborok tapasztalatai árán tanulta meg a szenvedésben is megtalálni az élet értelmét.

Attól olyan különleges és egyedi számomra ez a könyv, hogy Frankl nem merül el az önsajnálatban, nem tekint magára mint áldozatra, hanem egyfajta hűvös racionalitással közelíti meg mindazt ami vele történt, és ezeket a tanulságokat úgy adja tovább, hogy azok inspirálóak és motiválóak.

Ez a memoár két fontos részből áll. Az első része nagyon személyes és meghitt, ugyanis ezek a részek a náci haláltáborokat elevenítik fel, azokat a hétköznapokat, amelyek a tábor embereinek tragikus életéről és mindennapjairól mesélnek. Ezek a fájdalmas kis életszösszenetek több ember gyötrelmes külső és belső küzdelmét adja vissza. Ezekben az életsorsokban rengeteg szenvedés és veszteség van, ez mégsem hat nyomasztóan az olvasóra, mert Frankl a legmélyebb szakadékban is talál egy morzsányi értelmet, amiből tanulni lehet és ami által fejlődni is lehet.

A könyv második része már ezekre a tanulságokra és életbölcsességekre koncentrál, Frankl logopédiás terápiájára, aminek az a lényege, hogy mindannyian megtaláljuk az élet értelmét. Az élet értelme mindannyiunk számára más és más, sőt ezek a célok, az idő haladtával és életkörülményeinktől függően állandóan változnak.

Pont ezért van ennek a könyvnek egy rendkívül pozitív hangneme, ami kihangsúlyozza ez ember egyediségét és az élet megismételhetetlenségét. A logopédia módszertana ebben látja a legnagyobb segítséget, ha sikerül minden embernek megtalálnia azt, amiért érdemes élni.

Nem egy egyszerű feladat elolvasni ezt a könyvet, mert sok szakmai megfogalmazást tartalmaz, valamint olyan megrázó történeteket, amelyek erős hatást gyakorolhatnak az olvasóra.

Ennek a könyvnek köszönhetően sikerülhet kicsit más megvilágításba helyezni emberi kapcsolatainkat, saját döntéseinket, valamint azokat a célokat, amikért érdemes küzdeni az életben.

Frankl életszemlélete és terápiás módszerei által sikerül mélyebben belelátni és megérteni az emberi lélek működését.

Frankl saját beszámolói alapján végigkísérhetjük az emberi belső folyamatokat, döntéseket és célokat, amelyek megmutatják azt, hogy az életben minden változtatható és ebben a folyamatban az ember rengeteget fejlődhet.

Igazi önfejlesztő és önismereti könyv ez, ami olyan útravalót ad olvasójának, ami segít feldolgozni traumákat vagy elakadásokat, mégis a legnagyobb erőssége az öröm és a hála, ami segít megérteni azt, hogy az élet jó és rossz oldalaival együtt alkot egy kerek egészet.

A könyv emellett segít az elengedésben, a túlzott kontroll feladásában és az újrakezdésben.

Ez az a könyv számomra, ami kortalan és időszerű, mert üzenete és mondanivalója örök érvényű. Szakmai oldalai mellett, ez egy önéletrajzi könyv és egy önismereti kézikönyv is. A különböző embertípusok és életkörülmények, amik ebben a könyvben nagyon hangsúlyosak, azt a célt szolgálják, hogy sokkal élesebben vizsgáljuk meg önmagunkat és környezetünket, és elkezdjünk a pohár félig tele felére, és nem a félig üres felére koncentrálni.

Hasznos, gyakorlatias és élvezetes memoár és önfejlesztő könyv, ami akár többszöri olvasást is igényel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) élni nem más, mint szenvedni, túlélni pedig annyi, mint értelmet találni ebben a szenvedésben.

Mégis mondj igent az életre! Book Cover Mégis mondj igent az életre!
Viktor E. Frankl
Európa Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
248