B. E. Belle: Hazugok

Ez a könyv valahogy a komfort zónámon kívülre esik, bevallom ritkábban olvasok erotikus-romantikus regényeket, ezért kíváncsian és kicsit szkeptikusan vettem kezembe. Nagyon érdekel a tánc és a táncosok világa, bár nincs személyes kötődésem hozzá, ennek ellenére a könyv fülszövege felkeltette a figyelmemet. A könyv csodás borítója mellett sem tudtam elmenni, nagyon különleges és szép.

Elég izgalmasan indul be a történet a regényben, Rea karaktere kellően izgalmas és érdekes, a spanyol helyszín választás pedig kellő pikantériát ad az egész kerettörténetnek.

A két főszereplő kalandos és erotikus-romantikus története kicsit sem unalmas, bár gyakran érezhető rajta a szürke ötven árnyalatának a lenyomata, ami nem zavaró, sőt némi kapaszkodót ad és előre sejteti a cselekmény alakulását. Szokásos séma szerint épül fel a regény, adott egy magyar fiatal kis táncos lány, aki akaratos és szókimondó természete ellenére, beleszeret egy határozott és domináns spanyol férfiba. Kettejük szerelmi románca Spanyolországban játszódik le, ahol Rea táncosként lép fel a férfi apjának szállodájában. Előre látható módon, egy viharos, túlfűtött és kalandos szerelem kibontakozásának a történetét lehet olvasni a könyvben, ami több-kevesebb titkokat, hazugságokat és fordulatokat tartogat.

Az tény, hogy mint minden romantikus regénynél, ebben az esetben is rengeteg az érzelmi megnyilvánulás és a túlzott emberi reakció, de ez egyáltalán nem egy zavaró faktor ebben a regényben. Ami érdekesebbé teszi ezt az egész történetet az az erotika, ami egyensúlyban van a romantikus részekkel, és nem nyomja rá túlzottan bélyegét a könyv hangulatára.

Az egész regényre jellemző egy fajta dinamikus, pörgős és szenvedélyes hangulat, amitől olvasása is könnyed és szórakoztató. Egészen érdekes az a megközelítése a regénynek, hogy a szerző saját élettapasztalatából merítkezik és betekintést ad egy olyan világba, ami sok kulissza titkot árul el a táncosok világáról.

Mivel a regény középpontjában a szerelem és a szenvedély áll, ezért kifejezetten jót tesz a regénynek a váltott szemszögből való mesélés, ami élvezetesen mutatja be a női és férfi szemléletet. A köztük lévő vad, viharos és szenvedélyes kapcsolat annyira hangsúlyos ebben a regényben, hogy mellette minden más mellékszál és mellékszereplő eltörpül. Ezért engem eleinte kicsit megtévesztett a regény fülszövege, mert én azt gondoltam a tánc világa lesz hangsúlyosabb a regényben, de valójában az erotika a legerősebb vonala ennek a regénynek.

Ami viszont számomra egy fénypontja volt ennek a regénynek, az a spanyolországi helyszín, ami már önmagában is tele van érzelmekkel és vágyakkal, de Rea és Hugo szerelmi kalandja, csak még varázslatosabbá teszi ezt.

Romantika, erotika, kaland, rejtély, titkok, hazugságok; ezek mind benne vannak a regényben, és olyan módon, hogy összhangot alkotnak és egyensúlyban vannak.

Ami viszont meglepett engem egy ilyen romantikus-erotikus könyvben, az a szókimondó és realista elemzése a magyar embereknek, amit eleinte nem tudtam hova tenni, mert valahogy idegennek tűnt nekem, nem igazán találtam meg helyét a regényben. Egyet értek minden egyes írásával a szerzőnek, ami a magyarokat illeti, mert sajnos ez a realitás, de akkor sem értettem miért volt ez fontos a cselekmény szempontjából. Kicsit idegennek tűnt és nehezen illett bele ez egy erotikus könyvbe, de érdekes módon pont ezeket e részeket élveztem a legjobban a könyvben, mert nagyon frappánsan és lényegre törően lettek megfogalmazva.

Összességében tetszett a könyv, főleg azért, mert magyar változatban nem olvastam még ilyen műfajú könyvet és szerintem kezdetnek egészen jó. Izgalmas a története, kellően érzelmes és romantikus, ugyanakkor helyenként humoros és bájos is tud lenni.

Mivel a szórakoztatás és kikapcsolódás garantáltak ennél a könyvnél, ezért úgy gondolom sokak számára élvezetes lehet a könyv olvasása, mert több olyan elemet is tartalmaz, ami fontos része egy jó olvasási élménynek. Van benne izgalom, szenvedély, meglepetés, rejtély, romantika, ármánykodás, ellenségeskedés és erotika.

Kedvenc idézetem a könyvből:

…negatív egy nemzet a magyar. Az emberek bele vannak gyöpösödve az életükbe. Irigylik, ha valaki egy picit is pozitívabb, vagy szebb élete van, holott ők maguk elégedetlenek és lusták. A pletykálás, áskálódás és rosszindulatúság nálunk gyomorforgató szintre süllyedt. Boldog embert ma annyit látsz Magyarországon, mint lottónyertest.

Hazugok Book Cover Hazugok
B. E. Belle
Álomgyár Kiadó
2019
Puhatáblás, Ragasztókötött
432