Celeste Ng: Hiányzó szívünk

A drámai hatás, a lehengerlő történetmesélés, az érzelemdús cselekményvezetés és az izgalmas szereplők miatt érdemes nem csak ezt a könyvet, de Celeste Ng összes könyvét elolvasni.

Szívfacsaró története és mély értelmű gondolatai nagyon erős hatást tudnak kiváltani az olvasóból, annak ellenére, hogy eléggé sötét, búskomor és szomorú maga az egész regény.

Témája miatt gyakran nagyon melankolikus és lehangoló ez az olvasmány, de talán pont emiatt olyan élethű és életszagú, mert tökéletesen visszaadja azt a félelemmel, bizonytalansággal és dühvel teli világot, amiben mindannyian élünk jelenleg.

Sok szempontból egy nagyon ijesztő képet fest le egy olyan társadalomról, ahol a gyűlöletkeltés, a kirekesztés és a megkülönböztetés már intézményesített formában jelenik meg.

Ez nem egy utópia, ez maga a valóság, ahol ember embernek ellenségévé vált, ahol a fajgyűlölet néha egészen drámai és katasztrofális következményekkel jár.

Ebben a történetben egy tizenkét éves fiút, Madárt, ismerjük meg, aki értelmiségi apjával, egyedül marad, miután az anyja elhagyja őket. Madár még csak kilenc éves volt, mikor elhagyta őt édesanyja, és azóta sem tudja miért és hova ment el anyja. Egy napon egy rejtélyes levél érkezik hozzá, amivel édesanyja próbál neki valamit üzenni. Ez a levél indítja el Madárt a megkeresés útján, aminek célja anyja megtalálása és a miértek megválaszolása.

Ez az utazás egy rendkívül veszélyes és rejtélyes utazásnak bizonyul, ugyanis az Egyesült Államokban éppen nagy a gyűlölet és a kirekesztés az ázsiai származású emberekkel szemben.

Madár anyja is ehhez a népcsoporthoz tartozik, ezért a fiú és apja sem érezhetik magukat biztonságban, mert az állam bünteti mindazokat, akik kapcsolatban állnak ázsiai származású emberekkel, sőt gyakran gyermekeket szakítanak el szüleiktől, nehogy „káros” gondolatokkal nevelkedjenek fel, amelyek nem egyeznek az amerikai kultúrával és értékrenddel.

Margaret, Madár anyja, versei által írja meg azt a kétségbeesést, a kiszolgáltatottságot és az értetlenséget a faji gyűlöletkeltéssel és kirekesztéssel kapcsolatban.

Ezek a versek, írások jelmondatokká válnak egy olyan világban, ahol az emberi szabadság és jog, faji megkülönböztetésnek van alávetve.

Ebben a lírai megfogalmazású regényben, anya-fia kapcsolatáról lehet olvasni, arról a határtalan szeretetről, amit semmilyen akadály nem tud legyőzni, sőt ami képes a gyűlöleten túl is igazi értékeket teremteni.

A szeretet és a gyűlölet regénye ez, amit egy kisfiú szemein keresztül tapasztalunk meg, egy olyan világba csöppenve, ahol a gyűlölet intézményesített formája emberi sorsokat rombol szét.

A verseken, az írott szón és a meséken keresztül ismerjük meg az anyai szívet, ami képes a feltétel nélküli szeretetre, a gyermeki lélek működését, valamint azt a félelmetes kortársképet, amiben az emberiség legijesztőbb és legcsúnyább oldala mutatkozik meg.

Társadalmi feszültségkeltésen és gyűlöletpropaganda által egy disztópikus világképet kapunk arról, ami talán nem is annyira képzelet, mint inkább valóság, ugyanis a rasszizmus, a faji gyűlölet és a megkülönböztetés napjaink valósága.

Ebben a zűrzavarban, ahol az amerikai válság miatt az ázsiai származású embereket okolják, mindenki gyanússá válik, az emberek egymást figyelik, jelentik fel, valamint egymás ellen fordulnak.

Könyveket tiltanak be, gyerekeket szakítanak el szüleiktől, miközben az emberek többsége a hallgatást, a csöndben való tűrést és a beletörődést választja.

Margaret, Madár anyja, azonban minden erejével és eszközével tiltakozik és harcol eme téveszme és faji megkülönböztetés ellen.

Az anyai határtalan szereteten keresztül, az ellenállás tüzén keresztül, a szavak erején keresztül nem csak apa-fia, anya-fia meghitt és bensőséges kapcsolatáról lehet olvasni ebben a könyvben, hanem egy olyan világról, ami talán nem is az ijesztő jövő, hanem a csúf valóság.

Egy valósághű disztópia, ami egy felszólítás mindannyiunk számára, ugyanis szavainknak és tetteinknek hatalmas súlya és fontossága van, nem csak családi, hanem társadalmi szinten is. A gyűlölet és a tudatlanság nem lehet mentség, mert ilyenkor emberek sérülnek és emberi sorsok élete múlik rajta.

Érdemes ezt az érzékenyítő és rendkívül sokszínű könyvet elolvasni, és minden fájdalmas és nehéz része ellenére, megtalálni benne a reménységet, ami képes az emberi jóságot bőrszín és faji hozzátartozás nélkül meglátni, ellenállva a politikai és gazdasági hatalmi harcoknak, amelyek a szó erejét elferdítik, meghamisítják és gyűlöletkeltésre vagy megfélemlítésre használják.

Kedvenc idézetem a könyvből:

De végül minden történet, amit el akarok mesélni neked, ugyanaz. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy anya. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, és az anyja nagyon szerette őt.

Hiányzó szívünk Book Cover Hiányzó szívünk
Celeste Ng
Európa Könyvkiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
368