Jan Casey: Nők a háborúban

A könyv címe már szinte mindent elmond arról, hogy miről is szól ez a történelmi romantikus regény és kik a főszereplői. Női sorsokon keresztül a 2. világháború eseményeiről, szenvedéseiről és tragikus élményeiről lehet olvasni ebben a könyvben.

Ebben a regényben két női főszereplő van, akik saját szemszögükből mesélik el azt, hogy hogyan élték túl a háborús időszakot és közben milyen akadályokkal és megpróbáltatásokkal néztek szembe.

Hétköznapi emberekről van szó ebben a regényben, nincsenek benne hősök és nagy tettek, ezért csupán olyan női karaktereket ismerünk meg ebben a regényben, akik mindennapi életüket mesélik el a 2. világháború idején.

Viola Baxter és Annie Scholz két ilyen nő, akik bátorságról, elszántságról és kitartásról tettek tanúbizonyságot a háború idején.

Viola Angliában, Annie pedig Németországban éli meg mindennapjait a háború idején. Amennyire különböznek, pont annyira hasonlítanak is egymásra ezek a nők, ugyanis mindketten szerelmesek lesznek a háború idején, mindketten arra kényszerülnek, hogy megváljanak a szeretett férfitől, miközben egy gyermekről kell gondoskodjanak.

Kiszolgáltatottan és védtelenül egy olyan rendszerben élnek, ami nem igazán ad nekik lehetőséget arra, hogy saját vágyaik és álmaik szerint éljenek.

Ezt a testileg-lelkileg megterhelő időszakot lehet végigkövetni ebben a regényben, ahol a könyv szerzője empatikusan és szemléletesen írja le ezeknek a nőknek a mindennapi harcait és küzdelmeit.

A háború kegyetlen és megrázó eseményeinek bemutatásával együtt egyfajta romantikus történetet is kapunk ebben a könyvben, ami által a szereplők lelki vívódásait ismerjük meg.

Ebben a hol megterhelő, hol felemelő hangulatban folyamatosan változnak az események, miközben a hangsúly azon az embereken van, akik mély ellenszenvvel viseltettek a náci propaganda iránt.

Sok olyan embert ismerünk meg ebben a regényben, akik minden erejükkel a náci ideológia ellen próbáltak saját módszereikkel és lehetőségeikkel küzdeni. Ezáltal a könyv szerzője megmutatja azt, hogy bár Hitler kegyetlenségeit egy ország kollektív bűnének tekintik mai napig is, ennek ellenére sok olyan német állampolgár volt, aki ugyanúgy elszenvedője volt ennek a rendszernek és közben minden erejével ez ellen küzdött.

Épp ezért ebben a könyvben nem a náci kegyetlenségen és az antiszemita állásponton van a hangsúly, hanem azokon az embereken, akik Németországban ragadtak és gyakran ugyanúgy a nácik áldozataivá váltak.

A fejezetek gyors váltakozásával a két női főszereplő sorsa olyan fordulatokat tartogat ebben a regényben, aminek olvasása leköt és kellően érdekes.

Minden ilyen fejezet újabb és újabb információkkal és váratlan fordulatokkal ér véget, így a könyv mindvégig fenntartja az olvasó figyelmét.

Sok a leírás ebben a történetben, kevesebb párbeszéd kap benne helyet, ezért lassabban folynak benne az események.

Vannak benne háborús események, hétköznapi hősök, nagy szerelmek és érzelemdús történetek, amelyek a végén egy szívhez szóló történelmi romantikus regényt eredményeznek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az emberekben több a közös vonás, mint a különbség, és a világnak ezt kellene észben tartania.

Nők a háborúban Book Cover Nők a háborúban
Jan Casey
Kossuth Kiadó
2022
Füles, Kartonált
410