Guillaume Musso: Most!

Egyetlen könyvet se olvastam eddig Musso-tól, ami ne tetszett volna. Musso-ra jellemzően már a könyv legelső oldalain izgalmasan indul be a regény cselekménye, egyből érezni lehet azokat a tipikus jellegzetességeket, amelyek az ő regényeire jellemzőek.

Minden fejezet egy híresség szavaival kezdődik, ami egyből elgondolkodtatja az olvasót. Ez csak az egyik ilyen Musso jellegzetesség, a másik pedig egy roppant izgalmas történet, ami igazán a könyv végén ér révbe és ott éri el a regény az igazán katartikus mozzanatát.

Az tény és való, hogy ennél a könyvnél a történet kissé kesze-kuszán indul be az elején. Eleinte kicsit nehéz kiigazodni azon, hogy mi, mikor és hol történik, ugyanis a cselekmény nagyon sokat ugrik az időben.

De az hamar kiderül, hogy itt egy időutazásról van szó ebben a könyvben, ezért nagyon sok rejtély és misztikum öleli körül a történetet.

A könyv főszereplője Artur, akinek egy rejtélyes világítótorony kapcsán hirtelen megváltozik az élete, ugyanis megismeri Lisa-t akivel évente csak egy napot tud eltölteni, mert minden találkozás után eltűnik. Évek telnek el így, miközben jót és rosszat is megélnek, de egy idő után válaszút elé kerül a kapcsolatuk.

Végigolvasva ezt a történetet, nehéz kiigazodni rajta, hogy hova is tart az egész, de aztán a regény utolsó oldalain egy akkorát csavar rajta Musso, hogy hirtelen minden értelmet nyer a könyvben, és olyan mintha a könyv végére egy teljesen más történet alakulna ki, mint amit az elején olvastunk.

A könyv vége a legérdekesebb benne, az utolsó néhány oldal annyira megható és elgondolkodtató, hogy már csak emiatt is érdemes elolvasni ezt a misztikus thrillert.

Musso egy kiváló író, remek stílusban tudja megírni történeteit, ebben a könyvben is a fantasy, a misztikum és a thriller elemeit keveri.

Minden egyes könyve teljesen más, mint az azelőtti. Valahogy mindegyik könyvében van valami varázslatos és különleges.

Ebben a történetben természetfeletti erőkről és időutazásról olvashatunk, közben pedig egy kalandos szerelmi történetbe is beleláthatunk.

Musso nagyon jól ismeri az emberi elme és lélek működését, történetein keresztül olyan emberekről mesél, akik ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, ugyanazok az örömök érik, mint bármelyikünket.

Musso ezen a történeten keresztül is úgy szólítja meg olvasóit, hogy mondanivalóját a sorok közé rejti el, nem mond magasztos és költői dolgokat, de megfogalmazásai az emberi lélek legmélyéig hatnak.

Ebben a könyvben Musso az idő elmúlásáról ír, a pillanat megéléséről és az élmények fontosságáról, arról hogy az élet törékeny és mulandó, ezért fontos megélni a most-ot és úgy élni, hogy mikor eljön a vég, ne maradjunk hiányérzettel és megbánásokkal.

Szeretetről, a család fontosságáról, az élet törékenységéről és az elmúlásról szól ez a fordulatos történet.

Izgalmas és fordulatos ez a történet, bár az elején ezt nem gondolná az olvasó, mert Musso több mellékúton is vezeti olvasóit, néha mintha szándékosan vezetne félre, de csak azért, hogy a könyv végén lévő csattanó csak még inkább letaglózzon.

A könyv főszereplőjének történetének keresztül, az ő hol kalandos, hol izgalmas, hol szívszaggató történetén keresztül, a múlt hibáiról, a jelen elmulasztásairól és a jövő reményeiről olvashatunk.

Musso könyvét olvasni nagyon nagy élmény, mert ő nem csak egy érdekes történettel ajándékozza meg olvasóját, hanem apró morzsákat hint el, olyan mély értelmű gondolatokat, amelyeket az olvasó szívesen magával visz a könyv elolvasása után.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem tudjuk megkerülni a végzetet, sem helyrehozni a helyrehozhatatlant. A dolgokat nem lehet meg nem történtté tenni.

Most! Book Cover Most!
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2021
Kartonált
273