Christine Leunens: Amber nyomában

Egy nagyon lassú, melankolikus és egyhangú regény ez, ami nem annyira eseménydús, sőt kifejezetten kevés dolog történik benne, de nekem valamiért mégis tetszett.

Eleinte nehéz volt ráhangolódni, mert kevés benne a párbeszéd, lényegében Ethan Grieg, a fiatal filmrendezést tanuló férfi élményeit és beszámolóit olvashatjuk végig, aki egy naplóban rögzíti mindezeket. Fiatal éveiben beleszeret az aktivista Amberbe, aki egy lovasfarmon él családjával. Bár Amber is viszonozza Ethan felé ezeket a szerelmi érzéseket, mégis egy nála jóval idősebb befektetővel köt házasságot, aki özvegy és már felnőtt gyerekei is vannak.

Ebben a fura és kicsit sem észszerű szerelmi háromszögben, három olyan szereplőt ismerünk meg, akiknek sorsa akarva-akaratlanul egymásba fonódik.

A napló megannyi érzést, vívódást és titkot rejteget magában, ami évekig rejtve marad. A könyv első felében nem is igazán történnek eget rengető események, aztán a második felétől mintha felgyorsulnának az események és számtalan fordulat követi egymást.

Ethan végig irigységet érez Stuart iránt, amiért neki sikerült megszereznie Ambert. Ez az érzelem annyira eluralkodik rajta, hogy egy kilátástalan örvénybe kerül, ahol megpróbálja mindenkinek bebizonyítani azt, hogy ő is megérdemli Amber szerelmét, sőt még jobban, mint vetélytársa, Stuart.

Egy rendkívül fájdalmas és eleve kudarcra ítélt lelki vívódáson megy keresztül, aminek ára az egész élete feláldozása lesz.

A három fő karakter mellett ugyanolyan jól kidolgozott mellékszereplőket is megismerünk, akik cselekedeteikkel helyenként jól összekuszálják a regény cselekményét.

A könyv második fele sokkal élvezetesebb, mert itt már több minden történik és a jól kigondolt fordulatoknak köszönhetően, a könyv egy méltó befejezést kap a végére.

Vegyes érzelmeim ellenére mégis jó érzés volt elmerülni ebben a kötetben, ami ezúttal egyetlen szemszögből mutatta be a szerelmi háromszög szereplőit és azok érzelmeit. Mivel Ethan meséli el az eseményeket, ezért csakis az ő élményeire és érzelmeire tudunk hagyatkozni, ezért Amber és Stuart karaktere, valamint valódi érzelmei a könyv végéig rejtélyesek maradnak.

Csupán élettörténetük és múltjuk alapján tudunk találgatni és megérteni azt, hogy milyen érzelem vagy indíttatás áll cselekedeteik mögött.

Ez a lassú folyású és rejtélyes naplóregény egy viszonzatlan szerelemről, egy családi titokról és egy férfi lelki vívódásairól szól.

Hullámzó érzelmek és csapongó gondolatok, amik a végén egy drámai történetet eredményeznek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az idő mindig annyi, amennyit kihozol belőle.

Amber nyomában Book Cover Amber nyomában
Christine Leunens
Athenaeum Kiadó
2023
Füles, Kartonált
319
Tábori Zoltán