Cristina Alger: Lányok, mint mi

Cristina Alger újabb regénye megint csak egy izgalmas krimit ígérget címe, borítója és fülszövege alapján. Terjedelmileg nem egy hosszú krimiről van szó, így elég hamar és gyorsan lehet haladni vele, az olvasása is gördülékeny, valamint a története is eléggé átlátható és követhető.

A regény középpontjában egy fiatal ügynök áll, aki épp apja halála által kerül kapcsolatba egy olyan gyilkossággal, amelyeknek áldozatai lányok. Ezek a gyilkosságok indítják be a regény cselekményét, ami valójában főleg a nyomozásra épül, vagyis a tettes kilétének a felderítésén van a hangsúly. Nell Flynn lesz ennek a nyomozásnak a főszereplője és egyben a vezetője, aki egyszerre szembesül a jelenbeli gyilkosságok nyomozásával, valamint a múltbeli traumáinak a feldolgozásával. Valójában a könyv két szálon fut, olyan mintha két nyomozás lenne a regényben. A fiatal lányok meggyilkolásának a körülménye és háttere van előtérben, de legalább olyan hangsúlyos a múltbeli szál is, ami szintén egy gyilkosságot elevenít fel.

A nyomozás eléggé részletes ebben a könyvben, gyakran olyan elemeket tartalmaz amelyek kíváncsivá teszik az olvasót és felkeltik a figyelmét. Mégis úgy éreztem, hogy az a része a könyvnek ami a nyomozással foglalkozik nem eléggé izgalmas és sejtelmes, ugyanis én mint olvasó szinte egyből átláttam a gyilkosság „megoldását”, így nem ért meglepetésként a befejezése se.

Épp ezért a jelenbeli események nem annyira kötötték le a figyelmemet, ellentétben a múltbéli szállal, ahol szerintem sokkal több az izgalom és a rejtély. Persze a két esemény valamilyen szinten összekapcsolódik a regényben, így a könyv végére mindkettő megoldódik.

Kicsit meglepett és elgondolkodtatott ez a regény, mivel nem épp egy szokványos krimi. Először is meglepett az a tény, hogy ebben a regényben teljesen hiányzik a romantikus szál, ami újdonságnak számít nekem, mert legtöbbször még a krimikben is van egy szerelmi történet a háttérben, de ez itt még csak nyomokban sem lelhető meg. Másfelől tetszett a regény alapötlete, amely olyan lányoknak a történetével foglalkozik, akik valamilyen oknál fogva saját testükből élnek meg, de sajnos ez a része kicsit hiányos volt, mert szerintem egy kicsivel több háttér-információt is elbírt volna ez a téma. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy megismerjük ezeknek a lányoknak a történetüket, ahhoz hogy jobban belelássunk az ő életükbe, mielőtt ítéletet vagy véleményt alkotnánk, de ez nem igazán valósul meg a könyvben. A nyomozás során apró morzsányi információk derülnek ki a lányok életével kapcsolatban, de szerintem a hangsúly megint csak a korrupción és a csaláson van ebben a regényben, ami nem igazán érdekes a krimi szempontjából. Én jobban örültem volna, ha több intrika, csavaros fordulat vagy izgalmas csattanó jelenik meg a könyvben.

Nagyon keveset tudunk meg a főszereplő életéről is, megint csak elszórtan olvashatunk egy-egy szösszenetet mindarról ami vele történt, de nem éreztem azt, hogy egy teljes képet kaptam róla, sőt csak felszínesen egyfajta távlatból lehetett megismerni azt a nőt, aki gyerekkorában átélt egy traumát, de arra már nem igazán tért ki a könyv, hogy ez milyen hatással volt az életére. Ennek a gyerekkori traumának érezhetőek a hatásai a főszereplő karakterábrázolásában, még arról is szó esik, hogy emiatt terápiára jár, de a könyv itt sem tér ki Nell lélektani ábrázolására, a depresszióját vagy a traumáját csak mint tényt említi meg.

Összezavart ez a krimi, mert olyan mintha sok jó gondolat és elem találkozna egy helyen, de közben egyik sincs úgy igazán kidolgozva, valamint csak épp annyit kap az olvasó belőle, ami szükséges ahhoz, hogy megértse a történetet. Mintha tények és adatok felsorolásáról szólna az egész regény, de az érzelmek, a csattanó, az izgalom és a feszültség fokozása sajnos eléggé hiányosak.

Könnyed és egyszerű olvasmányként teljesen megállja a helyét, kikapcsolódásnak megfelel. Én a könyv elejét tartottam a legérdekesebbnek, amikor még minden olyan sejtelmes és rejtélyes, és ez miatt érdekelt annyira, hogy hogyan is fog alakulni Nell története. Azt gondoltam, hogy ő sokkal hangsúlyosabban jelen lesz a regényben, de valójában csak a nyomozás volt központi téma ebben a regényben. Pedig Nell története legalább olyan érdekes mint a többi lány története, kár, hogy a könyv szerzője nem épített köréje is egy izgalmas történetet.

Szívesen olvastam volna még többet erről az esetről, szerintem terjedelmesebb is lehetett volna a regény, mert nekem pont a részletek és az apró kis szösszenetek hiányoztak belőle a legjobban, de azért jó volt elmerülni egy könnyed és egyszerű krimi világában.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– A világ nem igazságos…

Lányok, mint mi
Cristina Alger
21. Század Kiadó
2020
Puhatáblás
304