Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek

Rég olvastam ennyire jó könyvet, mint a „Tengerbe veszett könnyek”. Annyira nagy hatással volt rám ez a könyv, hogy még most is azon elmélkedem, hogy vajon sikerült-e a könyv minden egyes oldalát magamba szívnom, hiszen annyira különleges.

Nagyon komor a könyv borítója, és ugyanolyan a benne levő történet is. Drámai, tragikus, kilátástalan, és végül mégiscsak reményteli és felemelő. Imádtam minden egyes oldalát, bárcsak még több lett volna belőle.

A 2. világháború végét mutatja be a regény, a történelem egyik legborzalmasabb időszakát, amikor több ezer ember menekül a szabadság felé. Hétköznapi emberek kelnek útra, egy jobb élet reményében, miközben magukkal cipelik a múlt titkait és megannyi szenvedést.

Három ember élete kereszteződik ezen az úton: Joana-é, a szépséges és segítőkész litván ápolónőé, Florian-é, a titokzatos porosz fiatalemberé, és végül Emilia-é, a várandós lengyel lányé; ők mindannyian a túlélésért küzdenek. Úti céljuk egy hajó, mely civileket és sebesülteket menekít ki. Sorsuk akarva-akaratlanul is egybefonódik, miközben szerelmet, barátságot, önfeláldozást és emberséget tapasztalnak meg, egy olyan korban, ahol a háború mindent tönkre tett. Úgy tűnik, hogy már nagyon közel járnak a szabadsághoz, azonban egy tragédia folytán életük veszélybe kerül, és csak néhány embernek adatik meg a lehetőség a túlélésre.

Briliáns az ahogyan Ruta Sepetys-nek sikerült a történelem egyik legdrámaibb korszakát ennyire alaposan és mélyre hatóan megírni. Nagyon hatásos és megrendítő a regénye, köszönhetően a rövid mondatoknak, a tömör fejezeteknek és a váltott szemszögnek.

A szerzőnek sikerült úgy megírnia egy igaz történetet, hogy közben folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét és a váltott szemszög dinamikussá teszi az eseményeket.

Nagyon komoly a könyv hangvétele, néhány fejezet kimondottan sokkoló és rémisztő, annyira, hogy beleég az ember elméjébe és szavak nélkül hagyja.

Én most olvastam és hallottam először a Wilhelm Gustloff hajó katasztrófáról, és örülök, hogy ezt ilyen formában olvashattam. Megdöbbentő, felkavaró, megrázó az a sok emberi tragédia ami a rövid fejezeteken keresztül átjön, szinte képtelenség felfogni, hogy a háború milyen szörnyűségeket tudott okozni és ez milyen hatással volt oly sok ember életére.

Nagyon sok a háborús könyv, de ez mind közül az egyik legjobb ebben a kategóriában. Aki ezt elolvassa, soha nem fogja megbánni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az anya biztonság. Az anya vigasz. Az anya az otthon. Az a lány, aki elveszti az édesanyját, hirtelen kis csónakban találja magát, viharos óceánon.

Tengerbe veszett könnyek Book Cover Tengerbe veszett könnyek
Ruta Sepetys
Maxim Könyvkiadó Kft.
2016
Füles, Kartonált
384