Elisabeth Gifford: Elhallgatott szavak

Több könyvet is olvastam már ami angol tájvidéken játszódik, és ezek a történetek mindig magukkal tudnak ragadni. Ez a történet is Anglia mélabús és borongós tájain játszódik. Maga a könyv cselekménye lassacskán indul és halad, de így annál több figyelem marad a csodás tájak és emberi sorsok megfigyelésére.

A történet középpontjában egy esküvő áll, amit két család szervez meg gyermekeik számára. Egy meseszép angol vidéki ház kertjében lenne az idillikus esküvő, ami azonban meghiúsulni tűnik, ugyanis a menyasszony váratlanul eltűnik. Nem csak az esküvő meghiúsulása és a menyasszony rejtélyes eltűnése okoz bonyodalmakat, hanem mindaz a titkolt történet, ami a vidéki angol házban felszínre kerül. Sarah, a menyasszony eltűnése, egy olyan szerteágazó történetet indít el, amelyben több emberi sorsot is megismerünk. A fiatal pár szülei már a háború idejéből ismerik egymást, az ő fiatal éveiket meséli el a szerző, párhuzamosan a jelen történéseivel. A könyv végére persze az is kiderül, hogy miért is lépett le a menyasszony.

A sorsok és történetek elmesélésével, az író több helyszínre is elkalauzol minket. Valenciában töltött nyarakat élhetünk át, angol bentlakásos iskolába költözhetünk be, valamint megismerhetjük a 2. világháború megannyi megrázó eseményeit és az azt követő időszakot.

A regényben két család megannyi titkát olvashatjuk, tele örömmel és bánattal, boldogsággal és szenvedéssel. Több idősíkban fut a regény cselekménye, ezért a jelenből való visszaemlékezések a 2. világháborúig nyúlnak vissza, felidézve több ember sorsát is, akik valamilyen szinten kapcsolatba kerültek egymással.

Könnyed olvasmány a regény, olyan igazán elmélyülő és kikapcsoló hangulatot idéző családregény.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Milyen könnyű tönkretenni egy életet egyetlen óvatlanul kimondott szóval, ha utána nincs semmi, ami feloldaná; egyetlen nap elegendő, hogy az életünk egy olyan mederben folyjon tovább, amelyre a legkevésbé sem vágytunk.

Elhallgatott szavak Book Cover Elhallgatott szavak
Elisabeth Gifford
General Press Kiadó
2017
Füles, Kartonált
320