Ellie Midwood: A lelkem Auschwitzban maradt

Ha holokauszt történetekről van szó, olyan igaz történet alapján megírt 2. világháborús drámai eseményekről, amelyek az olvasóban is mély nyomot hagynak, akkor abban szerintem Ellie Midwood a legjobb.

Ez a könyv egy meghatározó olvasásélményt hagyott bennem, mert egy olyan témát dolgoz fel, ami nagyon sok ellentétes érzelmet szülhet az olvasóból. A 2. világháború idején egy olyan igaz történetről lehet olvasni ebben a könyvben, ahol a bántalmazott beleszeret a bántalmazójába és minden elszenvedett szörnyűség és fájdalom ellenére képes igaz, hiteles és romantikus érzelmeket érezni egy olyan ember iránt, akit a társadalom nagy része megvet.

Megdöbbentő őszinteséggel és nyitottsággal lehet ebben a könyvben egy olyan zsidó lány és náci őr kapcsolatáról és szerelméről olvasni, hogy az már szinte zavarba ejtő.

A regény alapját valós események ihlették, két olyan szereplő akiknek története nem fikció, hanem valóság, és ebben a valóságban olyan események, érzelmek és fordulatok kapnak helyet, amelyek egyszerre sokkolóak, megdöbbentőek és izgalmasak.

Egy különlegesen gyönyörű és hátborzongatóan félelmetes szerelmi történetet olvashatunk el ebben a könyvben, ami két idősíkban meséli el Helena és Franz történetét.

A múltbeli idősík úgy mutatja be Helenát, mint egy fiatal szidó lányt, aki nem csak az auschwitzi táborban átélt szörnyűségeket, kínzásokat és testi-lelki fájdalmakat meséli el, hanem szabadulásának és életben maradásának történetét is. Ehhez egy náci őrnek van köze, aki a koncentrációs táborban beleszeret Helenába és védelmezőjeként kivételez vele, megpróbálva őt életben tartani.

Kettejük kapcsolata mindennek megfelelnek, csak nem a társadalom által felállított erkölcsi és morális normáknak, annak ellenére, hogy ők a haláltábor után már házastársakként élik életüket és a bíróság előtt színt vallanak tetteikről és igaz szerelmükről.

Így jutunk el a történetben a jelenbe, ahol a két főszereplő mellett egy harmadik kulcsfontosságú szereplőt is megismerünk, az egykori auschwitzi rabot, Andrej Novákot, aki Franz Dahlert bíróság elé állítja, megvádolja őt a háborús bűneivel és követeli a bíróságtól az egykori SS-őr felelősségre vonását.

Ezt a tárgyalást egy pszichiáter és néhány tanú kíséri végig, akiknek az a feladata, hogy meghozzák a döntést Dahler jövőjével kapcsolatban.

Helena tipikus áldozatként tűnik fel ebben a regényben, viszont Franzot megfejteni már jóval nehezebb feladatnak bizonyul dr. Hoffmannak is, aki Franzban hol a kegyetlen őrt, hol a gyöngéd védelmezőt, hol pedig kegyelmes megmentőt látja.

A bűnös vádlottból hirtelen kegyelmes megmentő lesz, ami nem csak a tapasztalt pszichiátert, de az olvasót is összezavarja.

Helena és Franz történetének megismerésével komoly pszichológiai folyamatoknak és erkölcsi kérdéseknek a megválaszolásában lehetünk tanúi.

Ez a rendkívül izgalmas, érdekes és egyedi történelmi regény nem csak Auschwitz borzalmait tárja fel előttünk, hanem a háborút túlélő emberek lelki folyamataiba is betekintést nyújt.

Megannyi etikai és erkölcsi norma mosódik össze ebben a kötetben, sosem egyértelmű, hogy ki a gonosz és ki a jó, közben pedig emberi sorsok múlnak azon, hogy emberek hogyan döntenek és cselekednek egy-egy adott helyzetben.

Pszichés traumák, drámai események és a kiszolgálatott helyzetben lévő emberek története olyan fordulatokat szül ebben a regényben, ami elsőre szembemegy minden logikus és ésszerű magyarázattal.

De a Stockholm-szindróma felvetése a könyvben sok mindenre magyarázatot ad, megismerve és megértve azoknak az áldozatoknak a helyzetét, akik kínzottként elkezdenek szimpátiát, vagy még ennél is erősebb érzelmeket táplálni kínzóik iránt.

Helena és Franz története pontosan ezt ábrázolja, amit a könyv szerzője nagyon finoman, lágyan és érzelmileg tűpontosan mesél el, esélyt adva arra, hogy ne csak a foglyok, a bántalmazók pszichés traumáit ismerjük meg, hanem azoknak a kínzóknak is a történetét, akiknek már kora gyerekkorban kimosták az agyukat és tévhitekkel táplálták őket.

Ez a rendkívül olvasmányos és izgalmas történet egy lehetetlen szerelem története, amiben a szeretet felülírja a gyűlöletet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha érzed belül, hogy valami nem helyes, akkor az nem helyes. Ez az erkölcsi iránytű, ami vezet. Tedd azt, amit helyesnek érzel.

A lelkem Auschwitzban maradt Book Cover A lelkem Auschwitzban maradt
Ellie Midwood
Álomgyár Kiadó
2023
Cérnafűzött, Keménytáblás
442