Fábián Janka: A könyvárus lány

Aki ismeri és szereti Fábián Janka regényeit, annak ez a könyv sem fog csalódást okozni, ugyanis ez egy rendkívül olvasmányos és kedves családregény. Ebben a könyvben, ahogyan azt már megszokhattuk a szerzőtől, egyszerre találkozik a magyar történelem egyik korszaka egy romantikus szerelmi történettel, ami most is egy élvezetes olvasmányt eredményez.

Fábián Janka ezúttal az 56-os forradalom idejébe kalauzolja olvasóit, megmutatva egy olyan történelmi korszakot, ami egyszerre fájdalmas, hátborzongató és valahogy erőteljes is.

A regény főszereplője Kiss Júlia, akinek életútját követhetjük nyomon, megkezdve gyerekkorától, amit Budapesten tölt el, el egészen fiatal felnőtt koráig, amit már Amerikában tölt. Julcsi élete Budapesten kezdődik a forradalom idején, aminek ő és családja is elszenvedői lesznek. Egy tragédia során megváltozik élete, és így kerül nagynénjéhez Amerikába, aki gondját viseli. Julcsi élete egyik napról a másikra változik meg, vele együtt a körülötte lévő világ is változik. Az egyetlen dolog, ami nem változik, sőt egyre fontosabb lesz Julcsi életében, az a könyvek iránti rajongás és az olvasás iránti nagy szenvedély.

Fábián Janka regénye engem megint csak elbűvölt és elvarázsolt. Roppant érdekesnek tartottam a regény azon részeit, amelyek a magyar forradalom leírásával és elbeszélésével foglalkoztak, amit a szerző legjobban egy magyar család sorsának alakulásával szemléltet ebben a könyvben. Miközben a könyv elején elmerülünk a magyar forradalom idejében, a könyv második fele egy teljesen más világot és hangulatot mutat be. Julcsi Amerikába érkezve megtapasztalja a szabadság és a függetlenség ízét, miközben azért körülötte az események zajlanak és ő próbálja helyét megtalálni ebben az új világban. Ebben a részben betekintést nyerünk az Egyesült Államok akkori politikájába, valamint az akkori közismert szereplők életébe.

Fábián Janka könyveiben, akárcsak ennél a könyvnél is, az a jó, hogy a szerző stílusának és történeteinek köszönhetően, a történelem ami sokszor száraz tényeknek és adatoknak tűnik, egyből élvezetes és szórakoztató olvasmánnyá válik. Fábián Janka úgy tud történelmet mesélni és írni, hogy az ember könnyedén bele tudja magát képzelni egy adott történelmi korba, ugyanakkor azonosulni tud szereplőinek életével.

Tényleg remek és csodálatos ez a könyv, főleg azoknak akik nem csak a történelem iránt, de a könyvek és az olvasás iránt is érdeklődnek. Sok híres és értékes szerző neve jelenik meg ebben a könyvben, valamint olyan könyvcímek, amelyek sokunk életét színesítette meg és tette élvezetesebbé.

Nagyon élvezetes és gördülékeny a regény olvasása, csak az okoz némi hiányérzetet, hogy hirtelen és nyitottan ér véget a könyv, ami arra utal, hogy lesz folytatása ennek a könyvnek.

Ez a történelmi romantikus regény több generáció életét és két különböző történelmi helyszínt mutat be, középpontban egy olyan fiatal nővel, aki keresi a boldogságot, közben pedig próbálja megérteni a világ működését. Ebben a regényben is a női sors alakulásán van a hangsúly, Julcsi példáján keresztül egy olyan életbe tekinthetünk bele, amelyiket egyszerre formálja a történelem alakulása, valamint az egyéni szabadság és döntés. A sors alakulása, a sorsfordító pontok és a sorsszerű események határozzák meg Julcsi életét, aki elszabadulva egy szocialista országból, próbálja újrakezdeni életét egy olyan országban, ami bár szabadságot kínál neki, igazi otthonra és hazára mégsem talál benne.

Nekem nagyon tetszett a könyv hangulata, stílusa és története. Nagyon jó volt még élesebben belelátni a magyar forradalom korába és ezzel ellentétben az amerikai álomban is elmerülni és kicsit fellélegezni. Annak ellenére, hogy a könyv története nagyon komoly és helyenként fájdalmas, mégis kikapcsol és szórakoztat ez a könyv. Fábián Janka könyveit pont ezért lehet annyira szeretni, mivel ő egy tökéletes harmóniát tud teremteni fikció és valóság között, történelem és történet között.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a remek olvasmányt, ami egyszerre szórakoztat, elvarázsol és kikapcsol. Csodálatos könyv, elbűvölő könyvborítóval és különleges történettel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– A gondolatokat nem tudják elpusztítani (…) – A könyveket talán igen…de a gondolatokat soha.

A könyvárus lány Book Cover A könyvárus lány
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Cérnafűzött, Keménytáblás
427