Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei – Első könyv

Megállás nélkül tudnám olvasni Fábián Janka könyveit. Annyira szeretem az írónő stílusát, a történelem ihlette regényeit, és azt a különleges nyelvezetet, ami minden könyvét jellemzi.

Ez alól „Az utolsó boszorkány történetei” első könyve sem jelent kivételt. Ez valójában egy könyvsorozat, ami 3 könyvön keresztül folytatódik, de mindegyik könyv akár önállóan is olvasható.

Fábián Janka könyveit azért szeretem, mert tökéletes kikapcsolódást nyújtanak ebben a rohanó világban, mivel mindegyik könyve könnyed, jól értelmezhető, egyszerű cselekménnyel. A regény cselekménye sosincs túlbonyolítva, a szereplők karakterei azonban annál érdekesebbek.

A regény cselekménye 1735-ben indul, a boszorkányüldözés idején, ami Magyarországot is érinti. Sárosi Felícia, egy esztergomi pék lánya, nagynénjétől örökli a boszorkányság „tudományát”, akit boszorkánysága miatt kivégeztek. Ezek után Felícia családjával együtt Budára költözik, egy jobb élet reményében. A fiatal tizenöt éves lány élete itt kezd igazán megváltozni: kitanulja a boszorkányság titkait és rejtelmeit egy titokzatos kuruzsló boszorkánytól, férjhez megy és Bécsben kávéházat nyit férjével, valamint Mária Terézia bizalmasa lesz. Kalandok sorozata veszi kezdetét Felícia életében, miközben a világban háborúk zajlanak. A háborús időben Felícia még jobban kötelességének érzi azt hogy különleges kuruzsló képességeivel segítsen a rászorulókon. Mindeközben különleges barátság alakul ki közte és Mária Terézia között, aki gyakran veszi igénybe a kuruzsló boszorkány szolgáltatásait.

Mágia, kaland, rejtély, szerelem és boszorkányság jelen vannak Fábián Janka regényében. Izgalmas és lebilincselő olvasmány, az ember alig várja már, hogy olvashassa a történet további bonyodalmait, amire a második könyvben kerül sor.

Szerintem ebben a könyvben is jól sikerült megeleveníteni az akkori történelmi eseményeket, mindezt úgy, hogy közben regényszerű marad a történet. Ugyanakkor a már jól megszokott érzelmi szálak is jelen vannak a könyvben, ezáltal válik a könyv olvasása szórakoztatóvá. Nagyon érdekes a női szemszög, ami által megismerhetjük a történelmi eseményeket, valamint a boszorkányság és kuruzslás titkait. Bájos és szívhez szóló a könyv.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szerelem szép, de elmúlik, és sokszor nem marad utána semmi. Semmi!

Az utolsó boszorkány történetei - Első könyv Book Cover Az utolsó boszorkány történetei - Első könyv
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2016
Cérnafűzött, Keménytáblás
288