Fiala Borcsa: Vele tűrök, vele szenvedek

Fiala Borcsa előző könyve megkedveltette velem a szerző írói stílusát, ezek a rövid és frappáns novellák pedig egyszerre szórakoztatóak és elgondolkodtatnak.

38 történeten keresztül egy szerelmi vagy házastársi kapcsolat megannyi mérföldkövét és megállóját járhatjuk végig.

Az, hogy sírig tartó szerelem vagy vele tűrök, vele szenvedek egészen más értelmet nyer, miután az ember elolvassa ezeket a kissé szarkasztikus és sarkított történeteket. Rengeteg örök igazság és ironikus élethelyzet kap benne helyet, ami által olvasóként azt hiszem könnyedén tudunk egy-egy történet szereplőivel vagy akár magával a történet cselekményével azonosulni.

Szerelemről írni, azt hiszem az egyik legnehezebb feladat, ugyanis megszámlálhatatlan oldala, része és állomása van egy szerelmi kapcsolatnak.

És ez az út legtöbbször tele van akadályokkal, megpróbáltatásokkal és nehézségekkel.

Fiala Borcsa történetei pont ezért olyan megnyerőek és szimpatikusak, mert életszerűek és a valóságból merítkeznek.

Ezeket a rövidke kis történeteket olvasva, egyből ráébredünk arra, hogy sorstársaink is hasonló helyzetekben vannak, problémáinkkal és kérdéseinkkel nem vagyunk egyedül.

Bármilyen szerelmi kapcsolatról is legyen szó, az sosem egyszerű és egyoldalú. Néha tele van fájdalommal, néha döntések elé állít, néha bántalmazó, néha pedig rengeteg munkát követel meg, ahhoz, hogy az egykori tűz és szenvedély, évek múlva is fel tudjon lobbanni.

Ez a fajta önsegítő vagy önreflektív könyv útmutatót nyújt mindazoknak, akik elakadtak párkapcsolatukban vagy egy másik, frissebb nézőpontra van szükségük.

A humor és önirónia miatt kellemesek és üdék ezek a történetek, nem nyomasztják az olvasót, hanem szórakoztatnak és rávilágítanak saját párkapcsolati elakadásainkra vagy nehézségeinkre.

A novellák szereplői mi magunk vagyunk, esendő, bukdácsoló és elveszett emberek, akik vágyunk a nagy szerelemre, de ha már egyszer megkaptuk, akkor utána már azt hisszük semmi dolgunk, csak hátradőlni és azt várni, hogy a szerelem majd mindent megold.

De ezek a hétköznapi válságok, a friss szerelmek, a problémás házasságok, amikről a novellák szólnak, ráébresztenek arra, hogy a vele tűrök, vele szenvedek kompromisszumokkal, áldozatokkal és lemondásokkal jár.

Egyik szemem sírt, a másik nevetett miközben végigolvastam ezeknek a szereplőknek a történeteit, mert annyira életszagú és emberközeli volt mindaz, amit átélnek, hogy nehéz volt szembesülni azzal a görbetükörrel, amit ez a könyv mutat.

A történetek rövidsége, egyszerűsége és humoros megközelítése miatt nagyon könnyedén és hamar lehet haladni ezzel a könyvvel. Kevés szereplő, egyszerű cselekmény és egy csavaros csattanó jellemzi mindegyik novellát.

Gyakran önmagára ismer az ember olvasás közben, vagy kuncogva eszébe jut egy-egy történetről egy ismerőse vagy barátja, ezért olyan szórakoztató és kikapcsoló a novellák olvasása.

Hangosan nevető, viccesen felszisszenő és néha lélegzetelállítóan meghökkentő, hogy mennyire rólunk, a saját esendőségünkről és mulasztásainkról szól ez a kötet.

A novellák egyenként is megállják a helyüket, de együtt egy harmonikus kötetet alkotnak, egy olyan korrajzot ábrázolva, amiben a mai ember önmagára talál.

Érdemes elolvasni ezeket a hétköznapi történeteket, amik szerelmi kapcsolatokról, házassági válságokról és romantikus rejtélyekről szólnak.

Nagyon jó gyűjtemény ez a novellás kötet, nyers őszintesége és humoros megközelítése, kifejezetten megnyerő és kellemes.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Kettő meg kettő az mindig négy! Az életnek is ilyen egyszerűnek és logikusnak kellene lennie, nem igaz?

Vele tűrök, vele szenvedek Book Cover Vele tűrök, vele szenvedek
Fiala Borcsa
Jaffa Kiadó Kft.
2021
Keménytábla, Védőborító
248