Guillaume Musso: Ott leszel?

Musso könyve minden egyes alkalommal meg tud lepni, ugyanis ő annyira jól ír, hogy az oldalak olvasása csupán egy pillanatnak tűnik, annyira magával ragad a regény története.

Ez a könyv is már a legelső mondatoktól teljesen beszippant, ugyanis dinamikus cselekménye és roppant érdekes témája, ami az időutazás köré épül, nagyon izgalmas.

A könyv főszereplőke Elliot Cooper, aki harminc év után sem tudja elfelejteni élete nagy szerelmét, akinek haláláért felelősnek érzi magát. Egy váratlan utazás és találkozás során esélyt kap arra, hogy újra lássa egykori szerelmét és ezzel együtt újraírhatja kettejük sorsát.

Elliot döntései egy teljesen új történetet írnak le ebben a regényben, ami azért érdekes, mert párhuzamosan két történet folyik egymás mellett, amelyben vannak kötődési pontok, de a fontos elágazási pontokon a sors szól közbe.

Miközben Elliott egy-egy napra visszatér a múltba és találkozik fiatalkori énjével és szerelmével, a jelenben is zajlanak az események. A jelen felismerései és megbánásai által jut el ez a férfi odáig, hogy megváltoztassa múltja hibáit és mulasztásait.

Az időutazás során nagyon fontos kérdések kerülnek napvilágra ebben a könyvben.

Vajon életünk eleve el van rendelve vagy a mi döntéseinktől függ az, hogy milyen irányba halad sorsunk? Vajon mennyire vagyunk kiszolgáltatva a sorsnak? Van-e egyáltalán szabad akaratunk vagy valami felsőbb hatalom irányít mindent?

Elképesztő ahogyan ezek a gondolatok beleszövődnek ebbe a szerelmi történetbe, ami teret és időt átível. Az időutazás által olvasóként sikerül kiszakadni a valóságból és egy olyan világba csöppenni, ahol nincsenek határok és minden lehetséges.

Egy keserédes történeten keresztül sikerül kicsit lelassulni és jobban átgondolni azt, hogy életünk során hány és hány emberrel találkozunk, akire cselekedeteink és döntéseink során, valamilyen szinten hatással vagyunk.

Musso ezúttal is egy mesébe illő szerelmi történetet alkotott meg, amiben a miértekre és a hogyanokra nem sok logikus magyarázat van, de ettől olyan izgalmas és érdekes az egész regény úgy, ahogy van.

Különböző időutazási elméletek helyenként felvillannak a sorok között, de Musso épp csak felszínesen magyarázza ezeket el, ennél sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minden átélt kudarc, tévedés, döntés vagy mulasztás valamilyen szinten befolyásolja életünket.

Azt a kérdés, hogy a jelent felcserélnénk- e arra, hogy helyrehozzuk múltunk hibáit, már olvasóira bízza Musso.

Musso ezúttal is egy olyan könyvet alkotott meg, aminek története teljesen leköti az olvasó figyelmét és addig szinte lehetetlen letenni, amíg a végére nem ér az ember.

Talán az a legérdekesebb és legizgalmasabb ebben a könyvben, hogy álmodozásra hív és beindítja az olvasó fantáziáját. Nem kell hinni az időutazásban és még csak logikus magyarázat sem szükséges ahhoz, hogy az ember néhány óráig egy olyan világban éljen, ahol minden lehetséges.

Musso könyvének köszönhetően, néhány óráig jól esik elgondolkodni azon és eljátszani azzal a gondolattal, hogy “Mi lett volna, ha…????”

Erre a kérdésre minden olvasó maga tudja csak a megfelelő választ megadni, valamint azt, hogy van-e egyáltalán értelme a múltat ilyen szemmel vizsgálni.

Ennyi elolvasott Musso könyv után, egyre inkább feltűnik az, hogy milyen gyakran fordul elő az időutazás és a halál, mint központi téma, a szerző könyveiben. Nagyon érdekes és izgalmas az, ahogyan Musso megközelíti ezeket a témákat, ahogyan játszik a különböző idősíkokkal és terekkel.

Ez a misztikus történet, bár a végére túl hamar ér véget és nyitottan marad az egész cselekmény, mégis egy roppant kellemes olvasmány.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A boldogsággal csak az a bökkenő, hogy hamar hozzászokik az ember…

Ott leszel? Book Cover Ott leszel?
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2022
Kartonált
301