Finy Petra: Kerti szonáta

Finy Petra egy újabb szerző, aki felkerült a listámra, és úgy érzem ennél jobb könyvvel nem is tudtam volna indítani ismerkedésemet a szerzővel.

Olyan szép, igényes és bájos ennek a könyvek a borítója, hogy azonnal felkelti az olvasó érdeklődését, és tartalmilag is ugyanolyan színvonalas és olvasmányos ez a regény.

Én nagyon megkedveltem ezt a regényt, mert személyes élményeim is vannak az 1980-as évekből, abból az időszakkal, amit ez a könyv felölel.

Bár akkor, gyerekként alig értettem mindazt, ami körülöttem történik, de szülők és nagyszülők történetéből nagyon sok minden évek múlva vált igazán érthetővé.

Finy Petra ezzel a könyvvel egy olyan utazásra hívott, ami egyszerre volt fájdalmas és szívszorító, de egyben bájos és szívmelengető.

A könyv története az 1987-es évben játszódik, a közelmúlt történelmi időszakáról szól, egy olyan korról, mikor még nem az okostelefonok vagy a közösségi média uralta a világot, hanem olyan hatalmak, amelyek emberi sorsokban tettek olyan károkat, amelyek hatása a mai napig is érezhető.

Finy Petra a legnagyobb érzékenységgel, tapintattal és líraisággal mesél egy olyan korszakról, ami besúgókról, árulókról és ellenségeskedésről szólt, ahol a falaknak is füle volt, ahol soha senki nem érezhette magát biztonságban.

Egy ikertestvérpár történetén keresztül olyan női hősökről olvashatunk ebben a könyvben, akik a legnagyobb veszély és bizonytalanság közepette is, mertek cselekedni és kiállni a szocializmus elnyomó és megsemmisítő rendszere ellen.

Magda és Médi története szimbolizálja azt a sok nőt, akik a besúgói rendszer idején nem csak családjukban álltak helyet, de ha kellett politikai oldalon is aktívan cselekedtek és megőrizték az emberi értékeket.

Roppant érdekes úgy olvasni ezt a könyvet, hogy nem csak az ellenállás oldaláról olvasunk benne, hanem azoknak az embereknek az életéről is, akik az árulás oldalán álltak, gyakran saját bőrüket mentve és másokét feláldozva egy olyan eszméért, aminek semmi értelme nem volt.

És ha bárki azt gondolná, hogy olvasva ezeket az emberi sorsokat, könnyedén álláspontot tud foglalni, az téved, mert soha nem könnyű két rossz közül választani. Az, hogy valaki épp behódolt vagy ellenállt a szocializmusnak, mindig hajszálakon múlott, sőt hol önző érdekek, hol pedig emberi érvek döntöttek egy-egy oldal mellett.

Finy Petra nagyon jól szemlélteti és érzékelteti azt a fajta feszültséget, ami besúgók és lázadók között van. Mindenki félti a saját bőrét, mindenki úgy gondolja nyomós érvek támasztják alá döntését, közben pedig senki sem érzi magát biztonságban.

A kommunizmus vége, a szocializmus kora szinte teljesen ellehetetleníti az emberek életét, az élet már rég nem az emberi kapcsolatokról és értékekről szól, hanem érdekekről, hatalomról és kizsákmányolásról.

Finy Petra gyönyörűen ragadja meg ezt a borzalmas korszakot, kiemeli a női sorsokat és az emberi lélek legsötétebb bugyraiba vezeti el olvasóit. Az emberi érzelmek széles spektrumát mutatja be regényében, lázadásról, túlélésről és változásról gyakran traumatikus női sorsokon keresztül mesél.

Egy olyan kort mutat be ez a regény, ahol az élet csupán a holnap túléléséről szól, ahol nincsenek tervek és álmok, mindenki magára van utalva, saját lelki erejétől függ mennyire tud önmagához és embertársaihoz hű maradni.

Finy Petra úgy játszik a színekkel, hangulatokkal és szójátékokkal ebben a könyvben, hogy az, az olvasó összes érzékszervére hatással van.

A Kerti szonáta hiteles és erőteljes módokon érzékelteti azt a társadalmi és egyéni válságot, ami az 1980-as évek végét jellemezte, közben pedig próbál egy olyan földi paradicsomot megteremteni, ahol helye van a virágzó növénynek és a pusztító gyomnövénynek is.

Mert a történelem és benne az emberi történetek, sosem fehér-feketék, hanem rengeteg árnyalatuk van, és az, hogy egy élet hogyan alakul, mindig emberi döntéseken múlik, de ezeket a döntéseket sok külső tényező befolyásolhatja.

Embernek maradni olyan élethelyzetekben is, amikor mindenki ellenségnek tűnik, amikor már önmagát is megkérdőjelezi az ember, amikor nincs egy biztos pont, de az ember mégis érzi a vágyat egy olyan menedékhely után, ahol a kerti szonáta felüdülést és biztonságot, sőt meleg otthont biztosíthat, ezt jelenti számomra ez a könyv.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az élet nem csak a látványos harcokról szól, a legnagyobb csaták, azok, amelyek igazából eldöntik a háborúkat, láthatatlanok.

Kerti szonáta Book Cover Kerti szonáta
Finy Petra
Athenaeum Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
320