Graham Moore: Bűnösök

Szeretem az izgalmas, kalandos és feszültséggel teli krimiket, amilyennek ez a könyv is bizonyult. Ennél a kriminél adott volt egy ötletes és izgalmas alaptéma, ami köré épült fel a nyomozás folyamata, aminek célja a bűncselekmény megoldása. A nyomozás során több gyanúsított is feltűnik, olvasóként végig a sötétben tapogatózunk és csak tippelni tudjuk az igazi tettest, akire a könyv végén fény derül.

Ebben a könyvben az az érdekes, hogy a nyomozó egyben maga az egyik gyanúsított is, aki utánajár a dolgoknak és mint egy jól kirakó esetén a végére minden a helyére kerül.

A könyv alaptémája egy esküdtszék tagjaira épül fel, akik évekkel ezelőtt felmentettek egy fekete férfit, akit bár a legtöbben bűnösnek tartottak egy fiatal kamasz lány meggyilkolásában, ők mégis ártatlannak találtak ebben a bűncselekményben.

Azóta már eltelt tíz év, és az esküdtszék tagjainak élete azóta teljesen megváltozott. Egyesek megbánták döntésüket és már ők is bűnösnek tartják Bobby Nockot, az egykori vádlottat, míg Maya Seale, akiből már ügyvéd lett, még mindig kiáll döntése mellett, miszerint a férfi nem egy gyilkos.

Rick Leonard, egy másik tagja ennek az esküdtszéknek, szembemegy Maya-val és be akarja bizonyítani, hogy mekkorát tévedtek tíz évvel ezelőtt. De erre már nem fog sor kerülni, mert a nagy lelepleződés előtt, rejtélyes körülmények között, valaki megöli Ricket.

Ez a váratlan és tragikus helyzet csak még bonyolultabbá teszi kideríteni azt, hogy a korábban felmentett Bobby bűnös-e vagy sem, valamint ki ölte meg Ricket, az esküdtszék egyik vezértagját.

A nyomozás során egyből Maya-ra terelődik a figyelem, sokan úgy vélik, neki lenne a legtöbb indoka arra, hogy meggyilkolja egykori társát, de a bűncselekmény megoldása ennél jóval bonyolultabb és szerteágazóbb.

Maya nem esik kétségebe ezen vádak hallatán, sőt saját nyomozásba kezd, kiderítve a régmúlt titkokat és fényt derítve az igazi tettesre.

Ezt a krimit olvasva, beleláthatunk az amerikai jogrendszerbe, az igazságszolgáltatás kevésbé igazságos oldalaiba, valamint egy esküdtszék összeállításának menetébe és folyamatába.

A könyv szereplői nagyon emberközeliek, mert esendő tulajdonságokkal és hétköznapi problémákkal küzdenek, akárcsak mi, a könyv olvasói.

A könyv felépítése is érdekes, köszönhetően a váltott szemszögnek, ahol is, hol a múlt, hol pedig a jelen eseményei zajlanak, de mindvégig van egy szoros kapcsolat a kettő között.

Ez a könyv olyan történet a történetben, ugyanis több mellékszál kap fontos szerepet ebben a krimiben. Van több romantikus szál is a könyvben, ami kicsit enyhíti a tárgylótermi részeket, ahol kissé nyersebbek az információk, de ugyanolyan érdekesek. Emellett a nyomozással foglalkozó részek kellően izgalmasak, főleg a váratlan és kiszámíthatatlan csavaroknak köszönhetően.

Olvasóként egy kiváltságos helyzetben vagyunk, ugyanis az amerikai büntetőjog kulisszatitkaiba láthatunk bele, részt vehetünk egy nyomozás izgalmas részeiben, ezáltal pedig egy szórakoztató és kikapcsoló olvasmányban lehet részünk.

Túl a könyv szórakoztató témáján, több etikai és morális kérdés is felmerül a könyvben.

Ki számít bűnösnek? Mi számít igazságnak? Ki határozza meg a bűnös sorsát?

Ez a rendkívül szövevényes és fordulatos könyv, ahogyan a címe is elárulja, több olyan bűncselekményre és bűnösre rávilágít, ami által ez a krimi egyértelművé teszi, hogy minden egyes cselekedetnek van következménye, ami saját és mások sorsát nagy mértékben befolyásolja.

Nagyon vékony vonal van tettes, bűnös és igazság között, ahogyan ez a könyv is világossá teszi ezt. Mindenki hordoz valamilyen bűnt magában, de ahogyan ez a könyv is oly jól rámutat, a pénz, a hatalom és a befolyásos kapcsolatok, sajnos sokkal nagyobb előnyöket jelentenek ha igazságszolgáltatásról van szó.

Jó sok mindenről lehet olvasni ebben az izgalmas krimiben, megkezdve a társadalmi egyenlőtlenségektől el egészen sztereotípiák téves megítéléséig, ami gyakran ahhoz vezet, hogy a társadalmilag bűnösnek tartott, nem biztos, hogy a valóságban is az. A valóság amúgy is csalóka, mert gyakran tévhitek és előítéletek alapján alkotunk valakiről véleményt, netán bíráljuk is.

Erről szól ez a tárgyalótermi krimi, aminek olvasása gördülékeny, izgalmas és szórakoztató.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az idő a legfurcsább módon képes elsimítani a régi ellenségeskedéseket.

Bűnösök Book Cover Bűnösök
Graham Moore
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2020
Kartonált, Ragasztókötés, Visszahajló
354