Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Musso könyvei arról ismertek, hogy minden történet egy izgalmas, rejtélyes és titokzatos cselekményt tartalmaz, miközben mindez egy roppant olvasmányos és könnyed stílusban valósul meg. Az sem egy mellékes dolog Musso könyveinél, hogy a könyv borítója és a címe minden alkalommal felkeltik az olvasó figyelmét, ugyanis ezek egyszerre igényesek és izgalmasak.

Ebben a könyvben a regény helyszíne a csodálatos francia Riviéra, ahol egy 25 éves osztálytalálkozó egy múltbéli titokzatos, ugyanakkor bonyolult bűncselekményt idéz elő. A regény három főszereplője, Thomas, Maxime és Fanny, három jó barát, akik olyan titkokat rejtegetnek, amelyek egy olyan bűncselekményhez kapcsolódnak, ami 25 évvel korábban történt meg. Ehhez a bűntetthez elég sok másik mellékszereplő is kapcsolódik, akik hol áldozatok, hol elkövetők, hol bűntársak.

Musso lépésről lépésre építi fel a regény cselekményét, aminek minden egyes fejezete egy újabb ármánykodás, hazugság, titok vagy szerelmi bonyodalom kifejtése. Az a legérdekesebb ebben a regényben, hogy az utolsó oldalakig tartogat meglepetéseket, valamint olyan sok izgalmas és csavaros fordulatot, hogy olvasóként szinte lehetetlen feladat megfejteni a bűncselekmény körülményeit, valamint a tettest vagy tetteseket.

A regény főszereplője, Thomas, az egyik a három iskolabarát közül, aki nyomozásba kezd, hogy felderítse a múlt eseményeit, valamint választ találjon egy 25 évvel ezelőtt megtörtént gyilkosságra. Miközben egyfelől a nyomozás a regény vezérmotívuma, valamint a bűncselekmény felderítése, ugyanakkor Thomas saját élete is górcső alá kerül, ami által rejtett családi titkok kerülnek napfényre. Pont ezért ebben a regényben elég jól keverednek a krimi elemei a thriller elemeivel.

Ebben a könyvben semmi sem az aminek látszik, minden szemfényvesztés és ármány, ahol a bűntudat és a felelősségvállalás egészen különleges módokon ötvözik egymást. Musso tudatosan két idősíkban és váltott szemszögön keresztül olyan rafináltan szövi a cselekmény szálait ebben a regényben, hogy gyakran nehéz egyik vagy másik szereplővel szimpatizálni, ugyanis a gyanút minden fejezetben egy másik szereplőre irányítja. Minden egyes visszacsatolás a múlt eseményeihez, egyre többet és többet árul el, nem csak a bűncselekmény körülményeiről, hanem a szereplők karakteréről is. A jelen megértése csak úgy válik teljessé, ha az olvasó betekintést nyer a múlt sötét titkaiba. Nehéz ennek az erőszakos múltnak a perspektívájából egyértelmű ítéletet mondani áldozat és tettes felett. Bár a történet egy percig sem unalmas vagy lapos, azért helyenként nehézkes lépést tartani a túl sok fordulattal, csavarral, ami egy idő után már kicsit összekuszálttá teszi a regény cselekményét. De a végére minden a helyére kerül, és valamilyen szinten egy egységes történetet eredményez.

Szerintem Musso ezúttal is szórakoztatja olvasóit, a rengeteg csavar és fordulat teljesen függővé teszi az olvasót és ez ahhoz vezet, hogy az ember kíváncsian olvas minden egyes újabb fejezetet, mindaddig míg fény nem derül a titkokra és a rejtélyre. És Musso még ezt is képes felülmúlni, ugyanis ennek a könyvnek egyszerre két befejezése is van. Van egy amit maga a szerző képzel el magának, és még egy amit a könyv főszereplőjének a fantáziája ihlet. Hogy melyik az izgalmasabb, az már az olvasóra van bízva.

Érdekes és izgalmas olvasmány, egy olyan történetről aminek rengeteg csattanója és nem várt fordulata van, épp ezért ez egy szórakoztató és kikapcsoló olvasmány.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.

Az éjszaka és a lányka Book Cover Az éjszaka és a lányka
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2019
Kartonált
332