Holly Ringland: Szirmokba zárt szavak

Kívül-belül értékes és szemet gyönyörködtető ez a könyv, aminek lélektani története egészen különleges. Minden egyes fejezet, virág, szín vagy kép ami megjelenik ebben a könyvben nagyon erős érzelmeket vált ki az olvasóból. Az egész történet úgy ahogy van lüktet, vibrál és él, annyira líraiak a megfogalmazások benne, mintha egy verseskötetet olvasna az ember, aminek hatása jóval a könyv befejezése után is megmarad.

A könyv első mondatai már előre sejtetik a könyv szomorú és drámai hangulatát, és ez még csak a kezdet, ugyanis Alice története annyira szívszorító és lelkileg megterhelő, hogy olvasóként is nehéz mindezt végigkövetni. Az az érzelmi hullámvasút amin Alice végigmegy nagy hatással van az olvasóra is, szinte lehetetlen közömbösnek megmaradni az ő szomorú történetét olvasva.

Ez a könyv egyszerre lélektani regény és fejlődéstörténet, aminek középpontjában az örökölt sors, a rossz szülői minták és a felnőtté válás nehézségei állnak.

A történet középpontjában Alice áll, aki egy bántalmazó családban nő fel. Édesanyja hiába próbálja őt megóvni erőszakos apjától, végül csak egy tragédia árán sikerül Alice-nak ebből a szenvedésből kimenekülni. A tragédia után Alice nagymamájához kerül, ahol elsajátítja a virágok nyelvét és megtanulja érzéseit virágok segítségével kifejezni. Felnőttként azonban rádöbben arra, hogy csupán a virágok segítségével nem tudja meggyógyítani sebzett lelkét, ehhez szembe kell nézni múltja sötét démonaival. Csakis a virágok, a könyvek, a mesék és a történetek által sikerülhet Alice-nak megismernie valódi önmagát és a tűz tisztító ereje által, a hamuból valami újat felépíteni.

A könyv első fele számomra érdekesebb volt, mint a második fele, ugyanis Alice gyerekkori történetei szerintem sokkal jobban ki lettek dolgozva, mint azok a történetek amelyek a könyv második felében tűnnek fel. Eleinte kicsit nehéz volt kiigazodni a fejezetek között, ugyanis a történet sokat ugrik időben, ezáltal bizonyos részek kimaradnak Alice történetéből és ez helyenként zavaró volt, mert így az üres részeket nehéz volt megérteni. Nem mindig volt következetes a történet, szerintem néha kicsit döcögősen haladt előre, és nem pont odavezetett, mint amire én olvasóként számítottam.

Ennek ellenére engem szó szerint rabul ejtett ez a történet, annyira jó volt olvasni, elmerülni a virágok világában, lapozgatni a rajzokkal teli oldalakat és közben olyan mélységeket megélni, amelyek maradandóak tudnak lenni.

Megható és érzelemdús történetről van szó ebben a könyvben, ami megint csak aláhúzza a fel nem dolgozott gyerekkori traumák, az elhallgatott szavak és elfojtott érzések romboló hatását. Alice a virágok, a könyvek, a történetek és a mesélés ereje által gyógyul ki mindebből.

És bár szomorúnak és tragikusnak tűnik első látszatra az ő története, mégis reményteli és bizakodó, ugyanis a gyógyulás, a változás és a fejlődés erejéről szól. Alice útkeresése eleinte reménytelennek tűnik, a veszteség és a fájdalom túl nagy ahhoz, hogy ezek után valami jó alakuljon ki ebből a helyzetből. Viszont az út minden egyes szakasza valami újat hoz az ő életébe, ami által sikerül feldolgozni a gyászt, a magányt, a veszteséget és a fájdalmat. A gyógyulás utáni vágy és az önmarcangolás között lebeg szinte végig a könyv főszereplője, saját magát büntetve és megakadályozva a boldogság rögös útján.

Az a különleges ebben a történetben, hogy a virágok és a könyvek gyógyító hatása olyan változásokat idéz elő a könyv főszereplőjében, ami mellett lelkes olvasóként nehéz szótlanul elmenni. Mindannyiunk életében ott vannak azok a gyökerek, amelyek meghatározzák származásunkat és a vele együtt hozott örökölt sorsokat, és amelyek bizony nagy mértékben meghatározzák felnőtté válásunk útját. De nem kell, hogy ez legyen a végső és döntő szó az életünkben, lehet és kell is ezen változtatni. Alice küzdelme, vívódása és élni akarása pont erről szól.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, katartikus élményt tud nyújtani és szépirodalmi szempontból is egy kincs. Tele van gyönyörű történetekkel, szívszorító érzelmekkel, csodás rajzokkal és egy örök érvényű üzenettel, miszerint mindig érdemes küzdeni, mert bármilyen mélységből van kiút.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Fejlődj! Tedd meg a kedvemért! A szívedet tápláld. Ne add oda minden kincsed valakinek, aki méltatlan rá.

Szirmokba zárt szavak Book Cover Szirmokba zárt szavak
Holly Ringland
Alexandra Könyvesház Kft.
2019
Kartonált
384