Mélissa Da Costa: Manon virágai

Annyira megható, érzelemdús és magával ragadó ez a könyv, ami fájdalmas témája ellenére egy nagyon pozitív hangvételű könyv. A gász, a veszteség és a halál a központi témája ennek a könyvnek, ugyanakkor az életigenlés, az elengedés és az újrakezdés is ugyanolyan fontos ebben a lélektani könyvben.

A könyv szerzője hihetetlen empátiával, érzékenységgel és megértéssel ír a gyász különböző szakaiszairól, megkezdve a tagadástól el egészen az elfogadásig.

Amande tökéletes élete pár óra alatt teljesen a feje tetejére áll. Egyik napról a másikra hirtelen egy abszurd balesetben elveszíti férjét és a sokk hatása alatt idő előtt beindul a szülés is, és emiatt gyerekét halottan szüli meg.

Férje és kislánya elvesztése miatt, mély depreszióba és gyászba esik, ezért egy magányos vidéki házba menekül, ahol háboríthatatlanul gyászolhat.

Napok bezárkózottsága után egyszer csak felcsillan a remény. Néhány növény, virág, madár, egy új barátság és elfoglaltság segít neki az elengedésben és az újrakezdésben.

Ahogy telik az idő, Amande kezd megnyílni mások előtt, kezdi megengedni magának a gyász okozta érzelmeket, ugyanakkor teret hagy az élet új meglepetéseinek is.

Ebben a gyászfolyamatban a kert újraélesztése , a természettel való összhang és a szerettei támogatása sokat segít abban, hogy az új élmények és találkozások előtt megnyíljon.

Ebben a könyvbem tökéletes az összhang Amande érzései és a természet újraéledése között. Amande egy olyan folyamaton megy keresztül, amiben eleinte elveszettnek és tanácstalannak érzi magát. De a vidéki ház, a kert és a növények olyan élettel töltik meg mindennapjait, ami új reményt és hitet ad neki.

Ez egy csodálatos óda a természethez, valamint egy gyászfolyamat érzelemdús leírása, amiben minden pont annyira fáj és pont annyira szorít, hogy az még ne legyen nyomasztó, ugyanakkor hatással legyen az olvasó érzelmeire.

Az élet legnehezebb pillanataiban új lendületet ad ez az érzelemdús olvasmány, ami megannyi metaforán keresztül a természet élőlényein keresztül visszaadja az olavasó hitét. Ahogyan a természet újraéled, a növények, a virágok újra életre kelnek, ugyanúgy Amande is visszatalál régi-új énjéhez, amiben megtanul a gyászával együttélni.

A felfoghatatlan tragédia ellenére, a romokban heverő élet újra feltámad, ami nem zárja ki a veszteség és a gyász borzalmait, de minden negatív érzés mellett ugyanúgy a pozitív érzések is helyet kapnak.

Halál és újjászületés, elengedés és újrakezdés, gyász és öröm, megannyi ellentétes érzés, ami csodálatosan egészíti ki egymást ebben a mély érzelmű olvasmányban.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szeretet, amibe akár bele is pusztulhatunk, a szeretet, ami elsősorban mégis élni tanít, élni újra, tovább…

Manon virágai Book Cover Manon virágai
Mélissa Da Costa
Európa Könyvkiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
368
Kamocsay Ildikó