Harlan Coben: Az ártatlan

Harlan Coben könyvei mindig újdonságot és meglepetést jelentenek nekem. Minden könyve tartogat néhány váratlan fordulatot és csavart, közben pedig érdekes témája magával ragad és elgondolkodtat.

Ennek a könyvnek is nagyon érdekes a témája, mélyen elgondolkodtat afelől, hogy mi számít bűnösnek és mi számít ártatlannak. Az a jó ebben a könyvben, hogy a bűnösség vagy az ártatlanság kérdése nem csak jogi alapon van megvitatva ebben a krimiben, hanem annak erkölcsi és etikai oldalai is felszínre kerülnek.

Coben úgy járja körül ezt a nagyon kényes témát, hogy megmutatja azt, hogy mennyi előítélettel, társadalmi megbélyegzéssel és kirekesztéssel jár az, ha valaki egyszer téved és egy megbocsáthatatlan hibát követ el.

Bármennyire is izgalmas ez a téma, Coben nem adja meg a helyes válaszokat ezekre a kérdésekre, sokkal inkább több szemszögből is megvilágítja annak a lehetőségét, hogy létezik második esély, újra lehet kezdeni, valamint az ártatlanság kérdése sosem fehér vagy fekete.

Coben regénye egyből izgalmasan indul be, megismerjük Matt Huntert, aki egy véletlen baleset során, megöl egy embert. Emiatt el is nyeri büntetését, évekig börtönben ül. De az élet ad neki egy második esélyt, és várandós feleségével együtt egy boldog életet élnek.

De a múlt hibái és bűnei utolérik őket, és mindkét főszereplőnek szembe kell néznie sötét múltjával és bűneinek következményeivel.

Ebben a könyvben nem csak a regény témája izgalmas, hanem az is ahogyan kibontakozik a szereplők karaktere, ahogyan esendő mivoltjukban láthatjuk őket, tele hibákkal és megbánásokkal. Coben nagyon jól ábrázolja azt a lelki világot, azt a lelki vívódást, amiben szereplői folyamatosan őrlődnek a jó és a rossz, a helyes és a helytelen között.

Egyszerre rémisztő és nagyon izgalmas az ahogyan alakulnak az események ebben a krimiben, soha semmisem előre kiszámítható. 

Ez a fordulatos és izgalmas krimi a döntések súlyáról, az elkövetett bűnök következményeiről és az újrakezdés erejéről szól. Van benne egy szerelmi szál is, ami kellően romantikus, de nem túl hangsúlyos, sokkal fontosabb benne a krimi szál, valamint azok a megoldások, amelyek lassan és fokozatosan építik fel a feszültséget.

Coben mindig csak annyi információt adagol regényében, hogy az olvasó elinduljon a nyomozás útján, de a végén teljesen rossz vágányra érve, rájöjjön arra, hogy feltételezései teljesen rosszak voltak.

Ez egy lendületes, csavaros és izgalmas krimi. Coben nagyon rafináltan bonyolítja az eseményszálakat, így az olvasóira bízza azt, hogy ítéletet mondjanak az érintettek felett, valamint a morális kérdések megválaszolása is teljes mértékben az olvasóra van hárítva.

Több bűncselekmény is keresztezi egymást ebben a regényben, családi titkok keverednek drámai fordulatokkal, ezért rá kell hangolódni erre a pörgős cselekménybonyolításra, de érdemes elolvasni ezt a krimit, aminek lassú felépítése a végén egy izgalmas és letehetetlen regényt eredményez.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az agy megváltozik a túlélés érdekében. Bármit elfogad normálisnak.

Az ártatlan Book Cover Az ártatlan
Harlan Coben
Jaffa Kiadó
2021
Kartonált
432