Harriet Tyce: Vérnarancs

Az biztos, hogy ebben a könyvben adott az izgalom, a feszültség és a rengeteg csavaros fordulat. A könyv elején nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog, ugyanis kicsit nehezen indult be a cselekmény, de utána már annyira felpörgött, hogy nehéz volt lépést tartani vele.

Nagyon izgalmas pszichothriller és érdekes jogi krimi ez a könyv, aminek szinte mindegyik oldala tartogat valami meglepetést.

A könyv első fele kicsit vontatottnak és helyenként unalmasnak tűnik, mert egyszerre több dolog is történik és ezek valahogy nem kapcsolódnak egymáshoz. De a könyv második részében már helyére kerülnek a dolgok, a cselekmény több szálon futó eseményei is összekapcsolódnak és az igazi csattanó, csak a könyv végén jön meg. Az biztos, hogy magába szippant ez a könyv és nehéz letenni, mivel olyan sok szálon fut a cselekmény, hogy az felkelti az olvasó érdeklődését és kíváncsiságát.

Maga a regény története nem egyszerű, főleg azért nem, mivel nem csak egy eseményre koncentrál, hanem a háttérben több olyan dolog is történik ami izgalmas. Ezért eleinte kicsit megtévesztett ez a dolog és nem tudtam eldönteni, hogy akkor most melyik szál is az ami igazán fontos a regényben. Mindegyik szálhoz kötődik a regény főszereplője, Alison, aki egy sikeres ügyvéd, családi élete azonban már nem annyira örömteli. Egyre több titokra derül fény az ő életével kapcsolatban, ami több drámai és tragikus eseményhez vezet a könyvben.

De nem csak az ő személyes életén van a hangsúly ebben a könyvben. Egy másik cselekményszál is párosul a thrillerhez, ami egy gyilkossági ügyet dolgoz fel. Alison a védőügyvédje a gyanúsított tettesnek, akinek szintén rengeteg titka van. Az hogy Alison élete hogyan kapcsolódik ehhez a gyilkossági ügyhöz és milyen közös pontok vannak benne, csak a könyv végén derül ki.

Az mindenképp érdekes ebben a könyvben ahogy a pszichothriller elemei keverednek a jogi krimi elemeivel. Alison életének végigkövetése izgalmas, helyenként pedig félelmetes és hátborzongató. A regény krimi oldala sok új információt ad egy olyan világról, ahol a jogi eljárások sokunk számára talán ismeretlenek és ezért érdekesek.

Az egész regényre jellemző egy fajta megdöbbentő és borús hangulat, ahol a félelem, a családon belüli erőszak és az árulás fontos szerepet játszanak.

A könyv erőssége a sok csavaros fordulatban áll, ugyanis a szerző nagyon okosan adagolja a feszültséget könyvében, mindaddig míg a végén egy olyan dolog történik, amire szerintem nem számít az olvasó. A regény utolsó oldalai magyarázatot adnak az első oldal mondataira és eseményeire.

Tetszett a könyv borítója és címválasztása, főleg a vérnarancs motívuma.

Az biztos, hogy ez nem egy egyszerű történet, főleg mivel az alkoholizmus és az erőszak hatásairól és következményeiről szól.

Tetszett az, ahogyan felépült a regény cselekménye, de azért voltak hiányos elemek benne. Mivel a jogi rész is elég hangsúlyos ebben a könyvben, ezért ebből szerintem több is lehetett volna benne, főleg a tárgyalásos és törvényszéki részek nagyon rövidre sikerültek. A másik zavaró dolog az volt benne, hogy kevés háttér információt tudunk meg a gyilkosságról és a tettes indító okairól. Ez is túl hirtelen „oldódik” meg a könyvben, szinte semmilyen magyarázat nélkül.

Alison karaktere is nagyon zavaró volt, hiába próbált ő a „jó” szereplő lenni ebben az egész beteges kapcsolatban és viszonyban, mert tettei teljen ellentétben voltak a szavaival.

A könyv vége hozta az elvárt csattanót, de ez is túl rövidre sikerült, egy kicsivel több hangsúlyt szerintem megérdemelt volna. Olyan gyorsan pörög minden ebben a könyvben, hogy ahhoz túl kevés egy ilyen rövidke szinte pár mondatos befejezés.

Olvasmányos thriller, főleg a csattanója az ami kiszámíthatatlan és érdekes.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Rozoga híd köti össze a köztünk tátongó űrt, és nem fog sokáig kitartani.

Vérnarancs Book Cover Vérnarancs
Harriet Tyce
Álomgyár Kiadó
2019
Puhatáblás, Ragasztókötött
366