Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Heather Gudenkauf, amerikai írónő regénye, egy tipikus amerikai kisvárosban játszódik le. A történet 5 különböző szereplő szemszögéből kerül elmesélésre, mindannyian másképp élik meg a lejátszódó tragédiát.

A feszültséggel tele tempójú regény, egyenesen egy rémisztő telefonhívással az iskolából kezdődik, aztán egy lövés hangja és úgy tűnik minden véget ért.

De ki az aki ezt a telefonhívást kezdeményezi, ki és miért lövöldözik, és nem utolsósorban ki a lövöldöző? Ezekre a kérdésekre csak a regény végén kapunk választ, mindaddig megismerjük a szereplőket, akik átélik a lövöldözés drámáját.

Az egyik elszenvedője ennek a tragédiának, a bátor és hősies hetedikes Augie, ki éppen az iskolában tartózkodik a lövöldözés idején. Egy másik szemszöget ismerünk meg, Augie nagyapja személyében, Willben, ki unokája megmentésében egy második esélyt lát arra, hogy vezekeljen szülőként elkövetett vétkeiért. Holly, Will lánya és Augie édesanyja, ki szintén bűnhődik és gyötrődik anyai szerepében.

Az iskolai lövöldözés során bent rekedt gyerekek, bátor és önfeláldozó támasza, Mrs. Oliver, kedvenc tanárnőjük. Aki a túszejtő ki voltát próbálja kideríteni és kimenteni a gyerekeket az iskolából, az Meg felügyelőnő. Több szemszögből ismerjük meg ezt a néhány órás eseményt, így akarva akaratlanul, a tragédia egyik másik szereplőjével el kezdünk szimpatizálni.

A könyvet olvasva, többször gondolhatjuk azt, hogy megfejtettük a lövöldöző személyét, de a csavaros fordulatok csak a regény végén bontakoznak ki teljesen.

A lövöldözés, a telefonhívások, a tárgyalások a túszejtővel mind egy nap alatt zajlanak le. A nap végére kiderül ki a merénylet elkövetője.

A könyv témája egyáltalán nem szokatlan, főleg ha a sok amerikai iskolai vérengzésre gondolunk. És talán pont ez a célja ennek a könyvnek, hogy újra és újra felhívja a figyelmet arra, hogy ezeknek az iskolai lövöldözéseknek több figyelmet kellene szentelni. Nem elég őket kulturális, szociális és pszichológiai szempontból megvizsgálni, konkrét változásokra van szükség. Hiszen ezek a történetek nem fikciók, hanem lassan már rendszeres tragikus események Amerikában.

Izgalmas történet, egy éppen aktuális témáról, egy jól felépített thriller.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha az utolsó lélegzetig küzdünk élet és halál között, és van, hogy nem tehetünk ellene semmit.

Utolsó lélegzetig Book Cover Utolsó lélegzetig
Heather Gudenkauf
Lettero Kiadó
2014
Puhatáblás, Ragasztókötött
320