James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok

Ha Barker könyveiről van szó, akkor az csakis egyet jelenthet, izgalmas pszichothrillert és egy roppant érdekes és dinamikus cselekményt. Viszont ennek a könyvnek két szerzője is van, ami gyakran kissé rámegy a történet összhatására, de ebben az esetben szerintem a két szerző stílusa harmonikusan keveredett egymással, bár én Barker lenyomatát nagyon erősen éreztem ebben a könyvben is.

Annyira csavaros és kiszámíthatatlan benne minden egyes mozdulat, hogy lélegzet visszatartva olvassa végig az ember, és végig a sötétben tapogatózva csak tippelgeti, hogy mi a bűncselekmény megoldása és ki a valódi tettes. Minden ebbéli próbálkozás hiábavaló is az olvasó részéről, mert annyira furfangosan, intelligensen és rafináltan van felépítve ennek a regénynek a cselekménye, hogy csak a végén derül fény minden egyes titokra.

Az a jó ebben a thrillerben, hogy kicsit olyan szemfényvesztő hatása van, ugyanis orránál fogva vezeti az olvasót, elhiteti vele, hogy jó nyomokon jár, és nem sokára megfejti a bűncselekmény rejtélyeit, közben pedig háttérben újabb csavarokra és fordulatokra lehet számítani.

A regény két főszereplőjével, Michael és Megan Fitzgerald személyével, elindul egy olyan hullámvasút ebben a thrillerben, aminek minden állomása csak még jobban bonyolítja a cselekmény felépülését. A két örökbe fogadott testvér egy súlyos titkokkal közös múlton osztozik, akiknek élete tele van rengeteg traumával és eltitkolt gyerekkori bántalmazással.

Michaelt többszöri gyilkossággal kezdik el gyanúsítani, örökbefogadott testvére pedig mindent megtesz, hogy segítsen neki felmentenie magát a vádak alól.

De egyre több gyilkosság kerül napfényre, és már nem csak Michael kerül a nyomozás középpontjába, hanem az egész Fitzgerald család.

Az izgalmas nyomozás során olyan titkok derülnek ki erről a sorozatgyilkosról, ami minden logikát felülmúl.

A thriller igazi pikantériáját az adja, hogy váltott szemszögön keresztül több szereplő nézőpontjába is belelátunk, így mindig csak annyi információt kapunk, ami elegendő ahhoz, hogy továbbgondoljuk az eseményeket, de közben folyamatosan egyre bonyolultabbá és összekuszáltabbá válnak az események.

Nem igazán kedvelem azt, ha egy könyvnek több szerzője is van, főleg akkor nem, ha csak az egyiknek ismerem az írói stílusát. Ebben az esetben számomra szinte teljesen egyértelmű volt, hogy mely részeket írta Barker, és melyeket Patterson. Bár Patterson könyveit nem ismerem, de Barker ezúttal is éreztette velem azokat a különleges jellegzetességeket, amelyek az ő könyveiben fellelhetőek.

Kicsit beteges, enyhén drámai, kellően izgalmas, de főleg kalandos és fordulatos az összes olyan rész, amit szerintem Barker írt meg. Néha enyhén érezhető a váltás a két szerzői stílus között, és ez leginkább abban látszik meg, hogy egy-egy fejezet során különböző csavaros megoldások és fordulatok kapnak helyet, amelyek külön-külön érdekesek, de együtt már egy igazi egységet alkotnak.

Ennek ellenére nagyon dinamikus, pörgős és magával sodró ez a thriller, pattanásig feszül benne a feszültség, a végén pedig egy igazi durranásra lehet számítani.

Bár nem igazán értem, hogyan tud két író közösen egy ilyen jó könyvet megalkotni, azt azért meg kell hagyni, hogy szerintem egyediségre és profizmusra vall az az alaptörténet, ami ebben a thrillerben megmutatkozik.

Alaposan és mélyen belelátunk a szereplők pszichéjébe, lépésről lépésre végigkísérhetjük cselekedeteiket, amelyek sosem unalmasak vagy kiszámíthatóak.

És bár rengeteg tippje van az embernek olvasás közben, mégis nehéz kitalálni azt, hogy mi lesz ezeknek a szereplőknek a következő lépésük vagy kire fog esni a gyanú a bűncselekmények során.

Engem kellően ki tudott kapcsolni ez a pszichothriller, le tudta kötni a figyelmemet, sőt a mozgalmas és pörgős események miatt, szórakoztató és izgalmas volt úgy olvasni ezt a könyvet, hogy lehetetlen volt megfejteni a bűncselekmények kimenetelét.

És ha mindez nem lenne elég, akkor ott van a könyv végén az igazi nagy csattanó, amitől szerintem minden krimi vagy thriller rajongónak eláll a lélegzete.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az eltörött dolgok néha nem érdemelnek meg egy második esélyt.

A madártollas gyilkosságok Book Cover A madártollas gyilkosságok
James Patterson – J.D. Barker
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2021
Puhatáblás, Ragasztókötött
512