James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

Ez a szemet gyönyörködtető könyv, nem csak kívülről szép, hanem belsőleg is ugyanolyan magas színvonalú. Ez a felnőtt mese, kortalan és időtlen, bármilyen korosztálynak és bármilyen olvasói rétegnek megfelel, ugyanis túl a nagyon kedves és színes illusztrációkon, ez a könyv csodálatos megfogalmazásokat tartalmaz.

Annyira lényegre törő, rövid és frappáns mondatok kapnak helyet ebben a könyvben, hogy azok egyszerre meghatóak és elgondolkodtatóak.

Ez az a könyv, aminek konkrét cselekménye nincs, csak két nagyon kedves és bájos főszereplője, akik közösen haladnak egy úton, közben pedig az évszakok váltakozásával, az életről, a kapcsolatokról és azokról az apró, gyakran jelentéktelennek tűnő dolgokról beszélgetnek, amelyek mellett túl sokszor észrevétlenül elmegyünk.

A könyv azzal éri el hatását, hogy rövid, csupán néhány szóból álló mondataival erősen hat az érzelmekre. Ezeket az idézetekre vagy közmondásokra hasonlító mondanivalókat, olyan hangulatos illusztrációk támasztják alá, amelyek együtt egyfajta meditációval is felérnek.

Bármennyire egyszerűnek is tűnnek ezek a mondatok, mégis van mögöttük tartalom. Egyenként is megállják helyüket, de így együtt egy kötetben, sokkal értékesebbek és hatásosabbak.

Ezek a frappáns mondatok a szerző legmélyebb érzéseit és személyes tanulságait tartalmazzák, amelyek egy élet filozófiáját adják vissza.

Ez az a könyv, amit bármikor elő lehet venni, minden újabb olvasás, valahogy mást és mást ad az olvasónak. Olvasás közben egyfajta meditatív és nyugodt állapotba kerül az olvasó, miközben egy olyan barátságról olvas benne, ami jóban-rosszban kitart.

Ennek a gyönyörű kötetnek minden könyvespolcon ott kellene, hogy legyen a helye, mert annyira kedves és bájos története, hogy azt bárkit le tud kötni.

Ez a kívül-belül csodaszép könyv egyszerre lehet egy mesekönyv, egy lélektani könyv, egy életmódbeli olvasmány vagy egy meditatív útmutató.

A bölcs és mély értelmű mondatok nagyon sok segítséget tudnak nyújtani egy-egy nehezebb élestszakaszban. Léleksimogató mondanivalója tömören, néhány oldalon keresztül jön át, miközben helyet és teret ad arra, hogy az ember olvasóként megálljon néhány pillanatra és elmerüljön ezekben az egyszerű, életszagú és hatásos mondatokban.

Akarva-akaratlanul mindenki magára ismer ebben a könyvben, saját kudarcait, sikereit és álmait látja benne. Olyan felismerések jönnek át ebben a könyvben, amelyek nem csak egy csodálatos olvasásélményt tudnak nyújtani, hanem erőt adnak, motiválnak és talán kiutat is mutatnak nehéz helyzetekből.

Két rendkívül mókás és bájos jó barát tanítja olvasóit arról, hogy mi az igazán fontos az életben. Izgalmas kalandjaik megtanítanak a jelenben élni, és a sötétebb és nehezebb napokon is hinni abban, hogy van remény az út végén.

Felejthetetlen élményt tud ez a kis könyvecske nyújtani, ami két bájos szereplőn keresztül megmutatja a bennünk rejlő különböző személyiségjegyeket. Hol elégedetlen és állandóan kételkedő, hol pedig nyugodt és megfontolt énünk kerül benne aforizmákon keresztül előtérbe, amelyek együtt harmonizálnak és kiegészítik egymást.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha másoknak keresed a boldogságot, megeshet, hogy te magad találsz rá.

Nagy Panda és Kicsi Sárkány Book Cover Nagy Panda és Kicsi Sárkány
James Norbury
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla
160