James Patterson – J.D. Barker: A zaj

Nagy kedvelője vagyok a Barker-Patterson szerzőpáros könyveknek, ám ezúttal elég nagy csalódás volt számomra ez az olvasmány, mert nagyon nehezen tudta lekötni a figyelmemet. Az izgalmas, csavaros és kiszámíthatatlan fordultatokat én nem találtam meg ebben a könyvben, ezért néha elég unalmasnak tartottam.

Nem igazán éreztem a jellegzetes és tipikus Barker írásmódot ebben a könyvben, sőt nehezen tudtam ezt a regényt az ő nevéhez kötni, mert valahogy úgy éreztem, hogy teljesen kilóg a sorból ez a regény. Olyan volt ez a könyv, mintha egy sci-fi vagy akciódús filmet követnék vegig, amiben sokszor összemosódnak az események, és sajnos a könyv végén sincs igazi aha-effekt, mert egyszerűen eléggé követhetetlen mindaz amiről ez a könyv szól.

A könyv lényege, amint azt már a címe is elárulja, a zaj, ami egy ismeretlen hanghullám, aminek pusztító ereje és megmagyarázhatatlan eredete több települést és embert is tönkre tesz. Ebben a káoszban és katasztrófában egy teljes település lakói életüket vesztik, csupán egy testvérpár éli túl mindezt. A helyszínre küldött csapat próbálja kideríteni ennek a zajnak az eredetét, miközben a két túlélő tanulmányozásával próbálnak minél több információra szert tenni.

Rettegés, félelem, bizonytalanság és megannyi elmélet jellemzi a leginkább ezt a thrillert. Több fejezeten keresztül megannyi lehetséges magyarázat és elmélet próbálja megoldani a regényben keletkezett feszültséget, miközben a zaj mindvégig egy megfoghatatlan dolog marad.

Bár a fejezetek rövidek, frappánsak és gyorsan olvastatják magukat, én mégis túl hosszúnak tartottam ezt a regényt, mert cselekménye folyamatosan csak körbe-körbe ment, alig lehetett látni a megoldást ebben a káoszban.

Sajnos a könyv vége sem javított ezen az érzésen, mert igazi megoldást és befejezést nem kapott ez a regény, valahogy minden olyan nyitott és megválaszolatlan maradt benne.

A könyv szereplőit sem tudtam úgy igazán megkedvelni, csak mint szükséges kellékek olyanok voltak számomra olvasás közben.

Bármennyire is pörögtek benne az események és a könyv olvasmányos stílusa kedvemre való volt, mégsem tudtam megkedvelni ezt a könyvet.

Bár tetszett a könyv alapötlete, a zaj, ami mindent és mindenkit kifordít világából, mégis zavaros, érthetetlen és hiányos maradt számomra ez a könyv. Nincs semmi mélység, katartikus megoldás vagy izgalmas történetvezetés benne, csupán információk adagolása, ami szinte sehova sem vezet el.

Ez egy pörgős, dinamikus és akciódús könyv, és a sci-fi és fantasy könyvek kedvelői talán élvezni is fogják, nekem sajnos nem igazán nyerte el a tetszésemet. Én sajnos kissé túlírtnak és unalmasnak találtam a könyvet, annak ellenére, hogy az elején dinamikusan és izgalmasan indul el benne az egész történet, de aztán olvasás közben ellaposodik.

Számtalan titok, félreértés, összeesküvés elmélet és magyarázat próbálja megadni az olvasónak a választ arra, hogy honnan is ered ez a zaj és mi okozza ezt az anomáliát. Én személy szerint a könyv végén se kaptam meg úgy igazán ezekre a kérdésekre a választ.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Van valami a gyerekek hangjában, amitől az ember úgy érzi, minden rendben.

A zaj Book Cover A zaj
James Patterson – J.D. Barker
Agave Könyvek Kiadó
2022
Puhatáblás, Ragasztókötött
413