Jessica Shattuck: Nők a kastélyban

A második világháborúról szóló újabb történelmi könyv a „Nők a kastélyban”. Ebben a könyvben azonban egy másik szemszögből ismerjük meg a történelem eme oly sötét korszakát. Ez a könyv nem a holokausztról szól, és még csak nem is zsidó szemszögből kerül elmesélésre, hanem három német özvegyasszony történetén keresztül ismerjük meg a második világháború körülményeit és az azt követő éveket.

A három özvegy története a második világháború végén játszódik egy német kastélyban, ami valamikor a felsőbb német osztály megszokott otthona volt. Ebben a kastélyban élt Marianne von Lingenfels, férjével és gyerekeivel együtt. Férjét azonban kivégzik egy sikertelen merénylet miatt, melynek célpontja maga Adolf Hitler élete volt. Marianne férjét elítélik mint ellenállót, és vele együtt a segédtársait is. Így Marianne magára marad ebben a bajor kastélyban, és férjének tett ígéretét betartva, elindul felkeresni a kivégzettek hátra maradat családtagjait.

Először a hatéves Martint menti ki egy náci nevelőintézetből, aki gyerekkori legjobb barátjának fia. Martin édesanyjára is rátalál, az özvegy Benitára. Utána Aniát menti ki két fiával együtt az egyik menekülttáborból. És ezzel elindul a három özvegyasszony története, akik férjeikkel együtt szinte minden mást is elveszítettek a második világháborúban. Marianne próbálja az új család tagjait egyben tartani és valami újat felépíteni, de hamar rájön arra, hogy mindegyik asszony sötét titkokat rejteget, melyek akár veszélybe is sodorhatják mostani életüket. A közös életkörülmény és közös fájdalom nem elég ahhoz, hogy ez a romokból összeszedett család egyben maradjon.

A három özvegy történetén keresztül emberi sorsokat és örök igazságokat ismerhetünk meg. Olyan élethelyzeteket, melyekkel mi is azonosulni tudunk, és olyan életfilozófiákat, melyek sorsokat és életeket változtathatnak meg.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Olyan sok szürkeség van a fekete és a fehér között…a legtöbben pedig ebben a szürkeségben élünk, megpróbálunk…megpróbálunk, de gyakran kudarcot vallunk abban, hogy a fény felé forduljunk.

Nők a kastélyban Book Cover Nők a kastélyban
Jessica Shattuck
Bluemoon Könyvek
2018
Füles, Kartonált
380