Shiri Zsuzsa: Gitta könyve

Kissé szokatlannak tűnhet első látásra ennek a könyvnek az olvasása, ugyanis stílusa és hangulata kissé kesze-kusza. Vannak olyan részek benne, amelyek nagyon részletesen adják vissza Gitta családjának a történetét, ugyanakkor néhány helyen hiányosnak tűnik a történet, mert ott már csak felszínesen van egy-egy részlet megközelítve.

Nem minden része összefüggő vagy gördülékeny ennek a könyvnek, néha mintha túl felszínesnek tűnne a történetmesélés, és emiatt pont az érzelmek hiányoznak belőle.

Sajnos emiatt a könyv nem mindig tudja lekötni az olvasó figyelmét, annak ellenére, hogy nagyon érdekes a története.

Tartalmilag nagyon helyén van ez a könyv, de a felépítése és a kivitelezése, szerintem helyenként hiányos.

Ez a könyv is kőkemény őszinteséggel és nyitottsággal beszél a 2. világháborús borzalmakról, de ez a rész csak a könyv első felét teszi ki, a regény második felében már azon van a hangsúly, hogy Gitta és családtagjainak túlélői hogyan folytatták életüket a holokauszt után.

Gitta ebben az életrajzi könyvben nem csak saját életét meséli el, hanem részletesen kitér a többi családtagja életére is, akiknek sorsa ugyanúgy egybefonódik saját életével.

Nem túl hosszú ez a könyv, és nem is túl megterhelő, mert szerintem ebben a könyvben jóval kevesebb megterhelő háborús beszámoló van, mint esetleg a többi holokauasztról szóló könyvben.

Ennek ellenére, még így is egy elég megrázó képet kapunk Gitta szemein keresztül a 2. világháborúban átélt borzalmakról.

Gitta történetét olvasva, kronologikus sorrendben egy olyan családtörténetet lehet végígolvasni ebben a könyvben, ami amennyire szerteágazó, pont annyira egységes is. Mindannyian különböző életutakat járnak be, ugyanakkor a háborús borzalmak mélyen súlytják életüket.

Gitta hol lehangoltan, hol lelkesen és motiváltan, hol pedig múltja fényében meséli el történetét, amiben kevesebb az érzelem, de jóval több élettapasztalat jön át ezeken a történeteken keresztül.

Visszaemlékezések sorozata ez a könyv, ami egy olyan életutat ölel fel, amiben veszteségek, tragédiák és sérelmek sorozata gyűl össze, de ezen dolgok nem árnyékolják be a jelent vagy a jövőt, hanem erőt, kitartást és életszeretetet sugallnak.

Rövid, frappáns és lényegre törő történetek követik egymást ebben a könyvben, amelyek eleinte nagyon részletesek, de a könyv végén már nagyon felgyorsulnak az események és csak szösszenetek jönnek át Gitta családjának történetéből.

Ez a tényszerű életrajzi könyv nem annyira megterhelő, mint a többi holokausztról szóló könyv, mert kevesebb benne a háborús történet, sokkal több a családtörténet.

Bár érdekes a könyv története, mégsem tud nagyon mély érzelmeket kiváltani az olvasóból, mert tömörsége miatt, csak egy kis részletét látjuk ennek a történelmi korszaknak. Mivel túl sok szereplője van és Gitta minden családtagra elég részletesen kitér, ezért néha nehéz a rokoni szálakat követni.

Gitta története is ugyanolyan inspiráló és motiváló, mint bármelyik holokausztot túlélő története, de én ennél a könyvnél nem éreztem azt a fajta mélységet, mint a többi hasonló témájú könyvnél.

Talán ez annak tudható be, hogy nincs egy górcső alávett életút ebben a könyvben, hanem szerteágazó élettörténetek, amelyek nem túl részletesek, de épp elegendőek ahhoz, hogy az olvasó jobban belelásson a történelem eme sötét korszakába.

Vegyes érzelmeim ezzel a könyvvel kapcsolatban a könyv befejezése után sem múltak el. Hiányérzetem annak tudható be, hogy nem láttam bele mélyebben a szereplők lelki világába, ennek ellenére jó volt elolvasni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Elhatározásból vagyok itt, mert így döntöttem. Bárhova megyek is, örömmel teszem, otthon vagyok, mert magammal viszem magamat.

Gitta könyve Book Cover Gitta könyve
Shiri Zsuzsa
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
290